Τον Απρίλη του 2017, ο16χρονος Αμερικανός μαθητής Davis Allen Cripe είχε πιει ένα large latte, ένα αναψυκτικό μεγάλου μεγέθους και ένα ενεργειακό ποτό σε λιγότερο από δύο ώρες, με αποτέλεσμα λίγη ώρα μετά να καταρρεύσει.

Ο 16χρονος υγιής έφηβος, που δεν είχε προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση, φαίνεται ότι πέθανε από «καρδιακό επεισόδιο το οποίο προκλήθηκε από καφεΐνη, η οποία προκάλεσε πιθανή αρρυθμία», σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση!

Τον Ιανουάριο του 2021, ο 29χρονος γυμναστής Τομ Μάνσφιλντ, από την Ουαλία, ετοίμασε ένα σκεύασμα καφεϊνης, το οποίο και κατανάλωσε ως μέρος της διατροφής του για ενίσχυση της αθλητικής του απόδοσης. Λίγα λεπτά μετά, όταν πήγε να ξαπλώσει, άρχισε να βγάζει αφρούς από το στόμα, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Φαίνεται ότι ο Μάνσφιλτ έκανε λάθος υπολογισμό της δόσης, που οδήγησε στη λήψη υπερποσότητας καφεΐνης, που με τη σειρά της προκάλεσε το θάνατό του.

Όπως έδειξε η νεκροψία, τα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα του ήταν 392 mg ανά λίτρο αίματος – όταν το επίπεδο καφεΐνης στο αίμα για κάποιον που έχει πιει ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου κυμαίνεται μεταξύ 2-4 mg.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή, η αιτία θανάτου ήταν η τοξικότητα από την καφεΐνη.

Σύμφωνα με πρόσφατα (Ιούνιος 2020) επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών «Drug Enforcement Administration», που υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, δεν έχει υπάρξει καταγεγραμμένος ούτε ένας θάνατος από υπερβολική δόση κάνναβης. https://www.dea.gov/sites/default/files/2020-06/Marijuana-Cannabis-2020_0.pdf – «What are its overdose effects? No deaths from overdose of marijuana have been reported».

Σε αντίθεση με τους θανάτους από το κάπνισμα και το αλκοολ, όπου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το κάπνισμα είναι η πλέον θανατηφόρα εξαρτησιογόνα ουσία, από το οποίο πεθαίνουν περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο, με δεύτερη θανατηφόρα ουσία το αλκοόλ, από το οποίο παγκοσμίως επέρχονται τρία εκατομμύρια θάνατοι.

Πολλές φορές οδηγούν στη φτώχεια

Η χρήση καπνού και αλκοολ, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, συμβάλλει στη φτώχεια, εκτρέποντας τις δαπάνες των νοικοκυριών από τις βασικές ανάγκες -όπως η τροφή και η στέγη- στον καπνό.

Το οικονομικό βάρος στα κράτη από τη χρήση καπνού και αλκοόλ είναι σημαντικό και περιλαμβάνει κόστος υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και το χαμένο ανθρώπινο κεφάλαιο που προκύπτει από τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα.

Και όμως, το κάπνισμα και το αλκοόλ είναι νόμιμο και σίγουρα θα θεωρηθεί γελοίο να ποινικοποιηθεί η καφεΐνη, ενώ η κάνναβη σε πολλά κράτη, ανάμεσα στα οποία η Κύπρος, είναι παράνομη, με παράπλευρες συνέπειες την τεράστια οικονομική επιβάρυνση της οικονομίας.

Σύμφωνα με το Γραφείο Δικαιοσύνης του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί φορολογούμενοι ξοδεύουν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως στη φυλάκιση πολιτών για χρήση κάνναβης: σχεδόν ένας στους οκτώ φυλακισμένους ναρκωτικών φυλακίζεται επειδή παραβιάζει τους νόμους για την κάνναβη. Μόνο το 2010, περισσότεροι από 850.000 άνθρωποι συνελήφθησαν για αδικήματα που σχετίζονται με την κάνναβη – και οι περισσότερες κατηγορίες ήταν για απλή κατοχή.

Μεγάλο το κόστος απαγόρευσης

Η μελέτη του 2007, του Jon Gettman, ο οποίος έχει Ph.D. στη Δημόσια Πολιτική και την Περιφερειακή Οικονομική Ανάπτυξη, από το Πανεπιστήμιο George Mason, με τίτλο «Χαμένοι φόροι και άλλα κόστη των νόμων για τη μαριχουάνα», διαπίστωσε ότι η βιομηχανία μαριχουάνας στις ΗΠΑ είναι μια ετήσια επιχείρηση 113 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που κοστίζει στους φορολογούμενους 31,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένα φορολογικά έσοδα.

Τo 2021, περισσότεροι από 300 οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων και τρεις νομπελίστες, υπέγραψαν αίτηση για την υποστήριξη μιας εργασίας του οικονομολόγου του Χάρβαρντ, Τζέφρι Μιρόν, ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξοικονομήσει 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως αν δεν χρειαζόταν να επιβάλλει την απαγόρευση της μαριχουάνας.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι η φορολόγηση, με συντελεστές συγκρίσιμους με αυτούς που επιβάλλονται στον καπνό και το αλκοόλ, θα μπορούσε να συγκεντρώσει 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Αυτό είναι συνολικά 13,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποταμιεύσεις και εισόδημα.

Ήδη, κράτη όπως ο Καναδάς, η Ουρουγουάη, η Μάλτα, το Μεξικό, η Νότιος Αφρική, η Ταϊλάνδη αλλά και 19 Πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Νέα Υόρκη, Κολοράντο, Καλιφόρνια Ουάσιγκτον κλπ, δεν έχουν απλά αποποινικοποιήσει την κάνναβη για ιατρικούς λόγους αλλά την έχουν νομιμοποιήσει και για «ψυχαγωγικούς» σκοπούς και πλέον τον ίδιο δρόμο προτίθεται να ακολουθήσει και η Γερμανία.

Σε έκθεση της Delloite, του 2021, με τίτλο «The economic and social impact of Canada’s cannabis sector. An industry makes its mark» και υπότιτλο «Already making a significant contribution to our economy», καταγράφεται ο τεράστιος οικονομικός αντίκτυπος που είχε η νομιμοποίηση της κάνναβης στον Καναδά για ψυχαγωγικούς σκοπούς: Μέσα σε τρία μόλις χρόνια από τη νομιμοποίηση της κάνναβης καταγράφηκε ότι ο νεοφανής αυτός οικονομικός τομέας συνεισέφερε στην οικονομία του Καναδά 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις, με 29 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιουχικές δαπάνες, ακόμη και στον κατασκευαστικό τομέα. «Overall the cannabis sector industry has contributed 43.5 billion to Canada’s GDP», δηλαδή μέσα σε μόλις τρία χρόνια ο τομέας αυτός εισέφερε στο ΑΕΠ της χώρας 43.5 δισεκατομμύρια δολάρια και δημιούργησε 151 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Η πρόθεση της Γερμανίας

Την 1/7/2022 ο Guardian δημοσίευσε άρθρο του με τίτλο «Η κίνηση της Γερμανίας να νομιμοποιήσει την κάνναβη αναμένεται να δημιουργήσει «φαινόμενο ντόμινο» και καταγράφει ότι με στόχο να διαλύσει το παράνομο εμπόριο κάνναβης, να αποκτήσει έτσι τον έλεγχο της ποιότητας της κάνναβης που πωλείται, να αποτρέψει την κυκλοφορία μολυσμένων ουσιών και να προστατεύσει τους ανήλικους, η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας ήδη συμβουλεύεται εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας, οικονομολόγους και καλλιεργητές και έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την άρση νομικών εμποδίων εντός δύο ετών.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, που φαίνεται να ακολουθεί τον δρόμο του Καναδά και της Καλιφόρνιας στη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση, θα μπορούσε να δημιουργήσει ώθηση για αλλαγή της σύμβασης του ΟΗΕ, που περιορίζει την καλλιέργεια του φυτού και επίσης ασκεί πίεση στα γειτονικά ευρωπαϊκά κράτη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της.

«Θα υπάρξει ένα φαινόμενο ντόμινο, σίγουρα», δήλωσε ο Justus Haucap, διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ανταγωνισμού του Ντίσελντορφ.

Η χώρα θα αποκομίσει επίσης σημαντικά οικονομικά οφέλη: με εκτιμώμενη ετήσια εγχώρια ζήτηση 400 τόνων κάνναβης, το ινστιτούτο Haucap προβλέπει ότι η Γερμανία θα κερδίσει περίπου 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως μέσω πρόσθετων εισφορών καθώς και εξοικονόμησης κόστους από δεν ασκεί πλέον δίωξη όσων απολαμβάνουν ένα ή δύο χωρίσματα.

Είναι νομίζω χρήσιμο να ανοίξει επιτέλους ένας ειλικρινής διάλογος και στην Κύπρο, χωρίς υπερβολές και αφορισμούς.

* Το κείμενο δεν προάγει σε καμία περίπτωση τη χρήση κάνναβης, ούτε παρακάμπτει τις όποιες βλαβερές επιπτώσεις της. Καταγράφει απλώς τις εξελίξεις διεθνώς και σε χώρες της ΕΕ, αναφορικά με την τάση νομιμοποίησης της χρήσης της -όπως νόμιμη είναι η χρήση άλλων βλαβερών συνηθειών, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ- αλλά και φορολόγησης της εμπορίας, υπέρ των δημοσίων οικονομικών.

* Advocates-Legal Consultants