Άρχισε να ξεμπερδεύει η Δημοκρατία από τις εκκρεμότητες για την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να ξεμπλοκάρουν η 2η και η 3η δόση, ύψους €200 εκατ.

Προ ημερών πέρασε τον σκόπελο της Βουλής ένα από τα νομοθετήματα που περιλαμβάνεται στα ορόσημα της 2ης δόσης, ωστόσο εκκρεμεί η έγκριση άλλου νομοθετήματος, το οποίο σχετίζεται με το 3ο αίτημα πληρωμής. Το ορόσημο που επιτεύχθηκε αφορά την έγκριση του νομοσχεδίου με το οποίο παρέχονται φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε καινοτόμες επιχειρήσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2026. Μέσω του υφιστάμενου πλαισίου, παραχωρείται υπό προϋποθέσεις η φορολογική ελάφρυνση σε επενδυτές, δηλαδή φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για την επένδυσή τους σε εγκεκριμένη μικρομεσαία καινοτόμα επιχείρηση.

Όμως, το νομοσχέδιο για το οποίο καίγεται ακόμα η Κυβέρνηση αφορά τη δημιουργία μηχανισμού διαφύλαξης των συμφερόντων των αγοραστών ακίνητης περιουσίας («εγκλωβισμένοι αγοραστές») και προστασίας τους έναντι υποχρεώσεων του πωλητή σε τράπεζες.

Το συγκεκριμένο νομοθέτημα θα πρέπει να εγκριθεί πριν από τέλος του χρόνου, έτσι ώστε το Υπουργείο Οικονομικών να υποβάλει στις Βρυξέλλες αίτημα πληρωμής για την εκταμίευση της 3ης δόσης, ύψους €115 εκατ. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει περάσει από χίλια μύρια κύματα, καθώς υπήρχαν διαφωνίες, τόσο από τους εμπλεκόμενους φορείς, όσο και από τα κόμματα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να αναθεωρήσει αρκετές φορές το νομοσχέδιο, το οποίο παρά τις αλλαγές που έγιναν εξακολουθεί να προκαλεί ενστάσεις από τον δικηγορικό σύλλογο αλλά και από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν, τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών αποφάσισαν, για να μην μπει σε περιπέτειες η χώρα σε σχέση με την εξασφάλιση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, να οδηγηθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια. Όμως, κάποια από τα κόμματα εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταθέσουν τροπολογίες για να αρθούν οι επιφυλάξεις τους, ωστόσο το ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο η κυβερνητική πλευρά θα συναινέσει με τις αλλαγές που θα γίνουν, καθώς, όπως μας λέχθηκε, σε περίπτωση που δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις που έδωσε η Δημοκρατία έναντι της Κομισιόν θα υπάρξει πρόβλημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα υπόλοιπα ορόσημα που σχετίζονταν με τις δύο δόσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Ξεχωριστά οι δόσεις

Αν και αρχικά γίνονταν σκέψεις από το αρμόδιο υπουργείο να υποβληθούν μαζί και τα δύο αιτήματα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο αυτά θα υποβληθούν ξεχωριστά. Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το τροποποιημένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, ύψους €1,22 δισ., συμπεριλαμβανομένου κεφαλαίου για το REPowerEU (0,2 δισ. ευρώ σε δάνεια και 1,02 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις).

Το κεφάλαιο της Κύπρου για το REPowerEU αποτελείται από δύο νέες μεταρρυθμίσεις, πέντε κλιμακούμενες επενδύσεις που βασίζονται σε πέντε υφιστάμενα μέτρα και δύο νέες επενδύσεις με σκοπό την επίτευξη των στόχων του σχεδίου REPowerEU για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πολύ πριν από το 2030.

Οι τροποποιήσεις του αρχικού σχεδίου της Κύπρου υπερβαίνουν το νέο κεφάλαιο για το REPowerEU και αφορούν 28 μεταρρυθμίσεις καθώς και 50 επενδύσεις. Μέχρι στιγμής η Κύπρος έχει λάβει €242 εκατ., τα οποία ποσό €157 εκατ. αποτελεί προχρηματοδότηση καθώς τα χρήματα δόθηκαν μετά την υπογραφή της αρχικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Δημοκρατίας ενώ ποσό €85 εκατ. αφορά την εκταμίευση της πρώτης πληρωμής.