Η κοινή βούληση Κυβέρνησης και κομμάτων για αποφυγή της παρατεταμένης ορθοστασίας εργαζομένων επισπεύδει τις διαδικασίες για αντιμετώπιση του προβλήματος και όλα δείχνουν πως πριν το τέλος του χρόνου θα εγκριθούν νέες ρυθμίσεις από τη Βουλή προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το σχετικό νομοσχέδιο που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το Υπουργικό Συμβούλιο για αλλαγές στον περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμο κατατέθηκε προχθές στη Βουλή και ήδη προγραμματίστηκε να συζητηθεί στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας την ερχόμενη Τρίτη.

Το τροποποιητικό νομοσχέδιο ως γνωστόν ετοιμάστηκε μετά την κινητοποίηση που προκάλεσαν σχετικές προτάσεις νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς, εκ μέρους του κόμματος του, για αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε χρόνο ρεκόρ, το νομοθέτημα πέρασε από δημόσια διαβούλευση και κοινωνικό διάλογο, από τη Νομική Υπηρεσία και το Υπουργικό Συμβούλιο και από την Πέμπτη βρίσκεται επίσημα ενώπιον της Βουλής.

Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρεται και στη σχετική εισηγητική έκθεση που το συνοδεύει, επιφέρει μικρής κλίμακας αλλαγή στην υφιστάμενη περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία νομοθεσία. Συγκεκριμένα, τροποποιεί το άρθρο 27 των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων του 1996 έως 2020, ώστε να απαιτείται όπως ο κάθε εργοδότης παρέχει κατάλληλο κάθισμα για χρήση σε κάθε εργοδοτούμενο από αυτόν πρόσωπο.

Σε κάθε περίπτωση, όπου η θέση εργασίας περιλαμβάνει καθήκοντα έκθεσης σε παρατεταμένη ορθοστασία, ο εργοδότης θα υποχρεούται να παρέχει κατάλληλα καθίσματα ή να λαμβάνει οργανωτικά μέτρα, για την περιστασιακή ανάπαυση κάθε εργοδοτουμένου προσώπου.

Περαιτέρω, προβλέπεται η υποχρέωση του εργοδότη για την παροχή καθισμάτων σε κάθε εργοδοτούμενο πρόσωπο ή / και η υποχρέωση του εργοδότη για λήψη των απαραίτητων οργανωτικών ή άλλων μέτρων, εφόσον προκύπτει από τη Γραπτή Εκτίμηση των Κινδύνων που ο εργοδότης οφείλει να διενεργεί.

Η εισηγητική έκθεση αναφέρει ακόμα πως μέσω του νομοσχεδίου, θα επιτευχθεί η πληρέστερη εναρμόνιση της Κύπρου με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας αρ. 89/391/ΕΟΚ σχετικά με την εφαρμογή μέτρων για την προώθηση της βελτίωσης της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων κατά την εργασία, καθώς και της Οδηγίας αρ. 89/654/ΕΟΚ σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας.

Σήμερα, το άρθρο 27 της νομοθεσίας έχει πλαγιότιτλο τη λέξη «καθίσματα» και αναφέρει πως «όπoυ oπoιoδήπoτε πρόσωπo στηv εργασία έχει κατά τη διάρκεια της απασχόλησης τoυ εύλoγη δυvατότητα vα κάθεται χωρίς vα επηρεάζεται δυσμεvώς η εργασία τoυ, πρέπει vα παρέχovται και συvτηρoύvται για χρήση κατάλληλα καθίσματα πoυ vα τo διευκoλύvoυv vα εκμεταλλεύεται αυτές τις δυvατότητες».

Με το τροποποιητικό νομοσχέδιο ο πλαγιότιτλος του άρθρου 27 αντί «καθίσματα» αναφέρεται σε «καθίσματα προς αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας» και το ίδιο άρθρο προτείνεται να διαμορφωθεί ως εξής:

  • 27 (1)Σε κάθε εργοδοτούμενο πρόσωπο, κατά τη διάρκεια της απασχόλησής του, παρέχεται κατάλληλο κάθισμα για χρήση, το οποίο συντηρείται ή αντικαθίσταται όποτε απαιτείται. Σε περίπτωση που η θέση εργασίας περιλαμβάνει καθήκοντα έκθεσης σε παρατεταμένη ορθοστασία, ο εργοδότης υποχρεούται να παρέχει κατάλληλα καθίσματα ή να λαμβάνει οργανωτικά ή άλλα μέτρα όπως είναι η παροχή χώρων ανάπαυσης με κατάλληλα καθίσματα για την περιστασιακή ανάπαυση κάθε εργοδοτούμενου προσώπου.
  • (2) Η υποχρέωση του εργοδότη για την παροχή καθισμάτων σε κάθε εργοδοτούμενο πρόσωπο ή/ και για τη λήψη των απαραίτητων οργανωτικών ή άλλων μέτρων, προκύπτει από τη σχετική Γραπτή Εκτίμηση των Κινδύνων από τον εργοδότη.

Πριν τα Χριστούγεννα η απόφαση για τα καθίσματα

Το νομοσχέδιο για τα καθίσματα στους χώρους εργασίας θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, μαζί με τις προτάσεις νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ προς την ίδια κατεύθυνση.

Στόχος της Επιτροπής Εργασίας, εφόσον διεξήχθη ήδη ο απαιτούμενος κοινωνικός διάλογος, είναι να θέσει το νομοθέτημα στην Ολομέλεια της Βουλής πριν το κλείσιμο των εργασιών της για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Καυκαλιάς, δεσμεύτηκε πρόσφατα ότι, εφόσον το Υπουργείο Εργασίας καταθέσει το νομοσχέδιο μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, η επιτροπή θα το εξετάσει έγκαιρα και θα το προωθήσει για ψήφιση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Για το θέμα κλήθηκαν να παρευρεθούν την ερχόμενη Τρίτη στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, του Παγκύπριου Συμβουλίου Ασφάλειας και Υγείας, συντεχνιών, οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ και η ΠΟΒΕΚ.