Προτιμούν να κρατούν οι Κύπριοι τους φορητούς υπολογιστές, tablet, κινητά τηλέφωνα, smartphone και επιτραπέζιους υπολογιστές, παρά να τους πετάνε.

Ένας στους πέντε ανθρώπους (19%) στην ΕΕ κράτησε τους επιτραπέζιους υπολογιστές του στο σπίτι, το 13% των ανθρώπων ανακύκλωσε τους παλιούς επιτραπέζιους υπολογιστές του, το 8% τους έδωσε ή τους πούλησε και το 2% τους πέταξε. Οι υπόλοιποι από τους ερωτηθέντες είτε δεν αγόρασαν ποτέ επιτραπέζιους υπολογιστές, είτε συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις υπάρχουσες συσκευές τους είτε έχουν κάνει άλλες ενέργειες μαζί τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat, η Σουηδία έχει το υψηλότερο ποσοστό ατόμων (29%) που ανακυκλώνουν παλιούς επιτραπέζιους υπολογιστές, μπροστά από την Ολλανδία (27%), ενώ η Φινλανδία, η Δανία και η Αυστρία ήταν όλες κοντά στο 20%.  Στην Κύπρο το ποσοστό είναι μόνο 3,7%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που ανακυκλώνουν τους παλιούς φορητούς υπολογιστές ή τα tablet τους παρατηρήθηκε στη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Δανία, σχεδόν το 18% των ατόμων, ακολουθούμενη από την Ελλάδα (17%) και την Κροατία (15%). Η Κροατία (35%) και η Γαλλία (15%) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που έδωσαν ή πούλησαν τον παλιό φορητό υπολογιστή ή το tablet τους σε κάποιον άλλο.

Στην Κύπρο το ποσοστό είναι 5,7%. Σύμφωνα με την Eurostat, παλιοί φορητοί υπολογιστές και tablet διατηρούνταν επίσης κυρίως στο νοικοκυριό (33%). Και πάλι, μόνο το 10% των ανθρώπων στην ΕΕ ανακύκλωσε τους παλιούς φορητούς υπολογιστές ή ταμπλέτες τους, το 11% τα έδωσε ή τα πούλησε και το 1% τα πέταξε.

Μόνο το 10% των ανθρώπων στην ΕΕ ανακύκλωσε το παλιό τους κινητό τηλέφωνο ή smartphone, το 17% το έδωσε ή το πούλησε σε κάποιον εκτός του νοικοκυριού και το 2% το πέταξε χωρίς να το ανακυκλώσει. Οι υπόλοιποι ερωτηθέντες είτε δεν αγόρασαν ποτέ κινητά ή smartphone, είτε συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις υπάρχουσες συσκευές τους είτε έχουν κάνει άλλες ενέργειες μαζί τους. Η Ελλάδα (18%), η Αυστρία (17%) και η Τσεχία (15%) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά ανθρώπων που ανακύκλωσαν τα παλιά κινητά ή smartphone τους το 2022, ακολουθούμενη από τη Δανία (14%) και αρκετές χώρες κοντά στο 12% (Πολωνία, Ισπανία, Ιρλανδία, Βέλγιο και Ολλανδία). Στην Κύπρο το ποσοστό είναι 9%. Η Κροατία (32%) και η Ολλανδία (24%) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που έδωσαν ή πούλησαν το παλιό τους τηλέφωνο σε κάποιον άλλο.