Με τον νέο χρόνο αναμένονται οι εξελίξεις όσον αφορά αλλαγές στην αναλογιστική μείωση του 12% για πρόωρη συνταξιοδότηση στο 63ο έτος, καθώς, όπως διευκρινίστηκε στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, ο διάλογος προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», για το θέμα φαίνεται να αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας, η οποία θα εξετάσει τις εισηγήσεις και αντιπροτάσεις των κοινωνικών εταίρων επί των προτεινόμενων αλλαγών από το Υπουργείο Εργασίας, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Για το θέμα, που ήταν το πρώτο στη χθεσινή ατζέντα του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας αναφέρει πως συμφωνήθηκε η συζήτηση να συνεχιστεί μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου, όπως επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του και ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου.

«Αναφορικά με την προοπτική της στοχευμένης ελάφρυνσης στην αναλογιστική προσαρμογή για την πρόωρη αφυπηρέτηση, δόθηκαν διευκρινίσεις και απαντήθηκαν ερωτήματα σχετικά με την πρόταση που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση και παρουσιάστηκαν απόψεις από τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ συμφωνήθηκε η συνέχιση της συζήτησης, με επικέντρωση στις τεχνικές πτυχές του θέματος με χρονικό ορίζοντα το τέλος Ιανουαρίου», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του «Φ», ο Υπουργός Εργασίας επανέλαβε και χθες πως οι εισηγήσεις που θα προταθούν δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις οικονομικές δυνατότητες της δικής του πρότασης, όπως διαμορφώθηκε από αναλογιστική μελέτη, δυνατότητες που κυμαίνονται γύρω στα 12-13 εκατ. ευρώ ετησίως.

Δεύτερο θέμα στη χθεσινή ατζέντα του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος ήταν η αναθεώρηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, όπου διευκρινίστηκε πως επίσης ο διάλογος αναμένεται να κρατήσει μέχρι το τέλος του χρόνου τουλάχιστον. Για το θέμα, ο υπουργός Εργασίας ζήτησε παράλληλα με τις διεργασίες της Επιτροπής Αναπροσαρμογής για το ύψος του Εθνικού Κατώτατου Μισθού τις θέσεις όλων των κοινωνικών εταίρων για άλλες παραμέτρους που σχετίζονται, με στόχο να υπάρξει ένα συμφωνημένο περίγραμμα για την επικείμενη αναθεώρηση του διατάγματος, το οποίο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου.

Σχετικά με την ανανέωση του διατάγματος για τον κατώτατο μισθό,, η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει πως «παρουσιάστηκε η πρόοδος των εργασιών της Επιτροπής Αναπροσαρμογής του Κατώτατου Μισθού και αναλύθηκαν οι απόψεις των κοινωνικών εταίρων, ενώ από πλευράς της Κυβέρνησης εκφράστηκε η πρόθεση για την επιδίωξη της διαμόρφωσης ενός συναινετικού πλαισίου που θα είναι αμοιβαία επωφελές σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και τις δυνατότητες της οικονομίας».

Επιφυλάξεις για αυτοτελώς

Για το τρίτο θέμα που συζητήθηκε χθες στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, για την επέκταση των παροχών προς τους αυτοτελώς εργαζόμενους από το ΤΚΑ, υπήρξαν προβληματισμοί και ενστάσεις από όλους σχεδόν τους κοινωνικούς εταίρους. Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας γνωστοποίησε πως το ζήτημα θα συζητηθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων όπου θα ακουστούν όλες οι απόψεις επί του νομοσχεδίου που κατατέθηκε γνωστοποιώντας περαιτέρω πως η συνεδρίαση του Συμβουλίου θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη.

Ανέφερε, όμως, πως πρόθεση του είναι το σχετικό νομοσχέδιο να προωθηθεί για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν το τέλος του χρόνου καθώς η επέκταση των δικαιωμάτων των αυτοτελώς, αποτελεί και δέσμευση της χώρας με βάση το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως το νομοσχέδιο θα τεθεί ενώπιον της Βουλής και θα ψηφιστεί πριν το τέλος του χρόνου.

Εκ των πραγμάτων, αυτό είναι σχεδόν αδύνατον, καθώς η τελευταία Ολομέλεια του Σώματος για νομοθετική εργασία, για φέτος, είναι η ερχόμενη Παρασκευή.

Σε σχέση με το θέμα της επέκτασης των παροχών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τους αυτοτελώς εργαζόμενους, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε χθες πως παρουσιάστηκε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που ήδη είχε ετοιμαστεί, καταγράφοντας και τις προτεινόμενες αλλαγές για τις οποίες γράψαμε.

Με βάση το προτεινόμενο νομοσχέδιο, ανακοίνωσε το υπουργείο, παρέχεται η δυνατότητα καταβολής γονικής άδειας και παροχών λόγω εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών σε αυτοτελώς εργαζόμενους, οι οποίοι πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις παροχών για τις οποίες δεν είχαν δικαίωμα στο παρελθόν.