Επιπλέον μέτρα στήριξης ομάδων του πληθυσμού, για μετριασμό των επιπτώσεων που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Κύπρο επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ήδη τα υπουργεία έχουν καταρτίσει σχέδιο ενίσχυσης διαφόρων οικονομικών τομέων.
Αρμόδια πηγή δήλωσε στον «Φ» πως πρόκειται για μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, του τομέα της γεωργίας και των καταναλωτών. Τα μέτρα πιθανόν να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες και δεν θα αφορούν μόνο οικονομική ενίσχυση, αλλά και άλλου είδους βοήθεια των επαγγελματικών κλάδων που έχουν επηρεαστεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πάντως, η κυβέρνηση θα αναμένει ανάλογες κινήσεις και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα κράτη μέλη, για την αντιμετώπιση και αυτής της κρίσης. Όπως μας λέχθηκε, εν αναμονή των ευρωπαϊκών αποφάσεων -που δυνατό να αφορούν πακέτο πολυεπίπεδης οικονομικής βοήθειας, ανάλογο εκείνου που δόθηκε για την πανδημία- η κυπριακή πλευρά επεξεργάζεται τα δικά της μέτρα.
Στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Γεωργίας αναμένεται να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για το καυτό ζήτημα της επάρκειας αλλά και της ακρίβειας των σιτηρών, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν και μέτρα για την ενίσχυση του τουριστικού τομέα και των ευάλωτων καταναλωτών. Κάτι άλλωστε που ανέφερε και σε χθεσινές του δηλώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος. Όπως είπε, για το θέμα του τουρισμού αξιολογούνται κάποια μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις από την απώλεια των Ρώσων και των Ουκρανών τουριστών. Τα νέα μέτρα που θα ληφθούν θα αποτελούν συνέχεια της φορολογικής ανάσας που δόθηκε την περασμένη Πέμπτη από το Υπουργικό Συμβούλιο, που αποφάσισε τη μείωση στους φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς και παράταση της μείωσης του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό.
Από την Τρίτη 8 του μήνα μέχρι την 1η Ιουνίου οι φόροι κατανάλωσης στη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης θα είναι μειωμένοι κατά 8,3 σεντ το λίτρο, ενώ του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι πιο χαμηλοί κατά 5.3 σεντ. Παράλληλα, μέχρι το τέλος Απριλίου τα νοικοκυριά θα συνεχίσουν να πληρώνουν 9% ΦΠΑ για την ηλεκτρική ενέργεια, ενώ οι ευάλωτοι καταναλωτές μέχρι το τέλος Ιουνίου θα καταβάλλουν 5% ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΑΗΚ.
Ο κρατικός μηχανισμός σε ετοιμότητα
Για τον καλύτερο συντονισμό της όλης κατάστασης, στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποφασίστηκε η σύσταση δύο διυπουργικών επιτροπών, οι οποίες καλούνται να αποφασίζουν με ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο. Η μια διυπουργική επιτροπή θα αποτελείται από τους υπουργούς Ενέργειας, Μεταφορών, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω και η δεύτερη από τους υπουργούς Ενέργειας, Οικονομικών, Μεταφορών και τον Υφυπουργό Ναυτιλίας.
Στη χθεσινή σύσκεψη, υπουργοί και υφυπουργοί παρουσίασαν τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα, από τον πόλεμο και τις κυρώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Πελεκάνο, έγινε μία πρώτη εκτίμηση σφαιρικής αντιμετώπισης των νομικών, οικονομικών, πολιτικών και άλλων επιπτώσεων που θα προκύψουν, τονίζοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες να είναι σε ετοιμότητα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και ζήτησε να παρακολουθούνται επιστάμενα όλες οι πτυχές. Όπως είπε, το σύνολο του μηχανισμού θα είναι σε εγρήγορση, τονίζοντας πως «η χώρα μας, όπως και όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα έχει επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Ωστόσο, διαπιστώθηκε, πως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι επιπτώσεις για τη χώρα μας είναι διαχειρίσιμες, και μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κράτους».
Στο μεταξύ, από την πλευρά του, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου ενημέρωσε για το ενδεχόμενο επιπτώσεων στον τραπεζικό τομέα. Όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας. Η όλη κατάσταση θα παρακολουθείται και θα αξιολογείται, ενώ η κυβέρνηση θα είναι σε συνεχείς διαβουλεύσεις, τόσο με τους κοινωνικούς εταίρους, όσο και με τις πολιτικές δυνάμεις.