Επιπρόσθετα όπλα για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους από τον κίνδυνο να βγουν στο σφυρί λόγω απλήρωτων δανείων αποκτούν οι δανειολήπτες, με τη χθεσινή έγκριση πακέτου νομοθετημάτων για ενίσχυση του νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις.

Παράλληλα, παρέχεται και φορολογική ανάσα στους δανειολήπτες που θα ενταχθούν στο Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης.

Με τις ψήφους όλων των κομμάτων, πλην των 15 βουλευτών του ΑΚΕΛ που τήρησαν αποχή, εγκρίθηκε η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου αλλά και οι προτάσεις νόμου των συγκυβερνώντων κομμάτων που ενδυναμώνουν περαιτέρω τα δικαιώματα των δανειοληπτών που θα προσφεύγουν στον Επίτροπο. Παράλληλα θα παγώνουν οι εκποιήσεις στη διάρκεια της διαδικασίας αυτής.

Το νομοσχέδιο για τη σύσταση της Ειδικής Δικαιοδοσίας στο επίπεδο του Επαρχιακού Δικαστήριο στο οποίο θα προσφεύγουν οι δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια που έχουν ως εξασφάλιση κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350 χιλ., εγκρίθηκε χθες με τις ψήφους όλων των κομμάτων. Αποχή τήρησε το ΑΚΕΛ.

Την πλάτη στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για το «δικαστήριο εκποιήσεων» γύρισαν οι τρεις βουλευτές της ΕΔΕΚ, οι οποίοι το καταψήφισαν. Και αυτό, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, γιατί το νομοσχέδιο δεν πληροί τις προϋποθέσεις που έθεσε το κόμμα και δεν στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες. «Στην πορεία θα φανεί ποιοι είναι υπεύθυνοι και ποιοι ανεύθυνοι» είπε ο κ. Σιζόπουλος.

Προηγουμένως είχαν απορριφθεί τροπολογίες της ΕΔΕΚ, του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων. Δεν υπήρξε η απαιτούμενη πλειοψηφία για να συζητηθεί υπό τη μορφή του κατεπείγοντος η πρόταση του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων για πάγωμα της εκποίησης μέσω της έκδοσης δικαστικού διατάγματος.

Εξώδικα η επίλυση διαφορών

Από την ημέρα που θα δημοσιευθούν τα νέα νομοθετήματα στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, οι δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια θα μπορούν να προσφεύγουν στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο για την εξώδικη επίλυση των διαφορών που έχουν με τους πιστωτές για υποθέσεις υπερχρεώσεων, καταχρηστικών ρητρών αλλά και εκποιήσεων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στον Επίτροπο θα μπορούν να απευθύνονται δανειολήπτες με αρχικό ποσό δανείου μέχρι €350 χιλ. και με εξασφάλιση κύρια κατοικία ή επαγγελματική στέγη αξίας μέχρι €350 χιλ., ζητώντας τον διορισμό διαμεσολαβητή, για επιλυθεί η διαφορά με τον πιστωτή, με στόχο να αποφευχθεί η εκποίηση του ακινήτου.

Την ίδια ώρα, δίνεται δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχουν τερματισμένα δάνεια με αρχικό ποσό δανείου μέχρι €350 χιλ., οι οποίοι εντός 6 μηνών θα μπορούν να προσφύγουν στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, ζητώντας τον διορισμό διαμεσολαβητή για εξωδικαστική ρύθμιση της διαφοράς.

Επιπρόσθετα, στον Επίτροπο θα μπορούν να προσφεύγουν και δανειολήπτες με αρχικό ποσό δανείων έως €350 χιλ. και με υποθήκη επαγγελματική στέγη αξίας €750 χιλ. Παράλληλα, περιλήφθηκε πρόνοια ώστε σε περίπτωση που εκδοθεί απόφαση δικαστηρίου για αναβολή της δικαστικής διαδικασίας για σκοπούς προσφυγής στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, ο πιστωτής να έχει την υποχρέωση αναστολής της διαδικασίας πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου που εξασφαλίζει τερματισμένη πιστωτική διευκόλυνση μέχρι τη λήξη της δοθείσας αναβολής. Παράλληλα, διασαφηνίζεται η δυνατότητα του πιστωτή για αποστολή αρνητικής απόφασης επί αιτήματος δανειολήπτη για αναδιάρθρωση πιστωτικής διευκόλυνσης που παρουσιάζει καθυστερήσεις.

Αναστολή εκποίησης

Μετά τη χθεσινή έγκριση και των προτάσεων νόμου του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ, η απόφαση του Επιτρόπου για εξωδικαστική επίλυση μιας διαφοράς θα πρέπει να εκδίδεται εντός 45 ημέρων μετά την προσφυγή των δανειοληπτών.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος θα εξετάζει διαφορές μεταξύ ενυπόθηκου δανειστή και ενυπόθηκου οφειλέτη αναφορικά με το ύψος του ποσού που δηλώνει ο ενυπόθηκος δανειστής στην ειδοποίηση «ΙΑ» κατά την εκποίηση κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €350 χιλ.

Δικαίωμα για προσφυγή στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο αποκτούν όλοι οι ενυπόθηκοι οφειλέτες των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων με κύρια κατοικία μέχρι €350 χιλ. Στη συνέχεια, σε περίπτωση μη αποδοχής της απόφασης του Επιτρόπου από τους πιστωτές, θα αναστέλλεται η διαδικασία εκποίησης μέχρι να αποφασίσει το Δικαστήριο για το ύψος του οφειλόμενου ποσού.

Με το νομοσχέδιο περί Δικαστηρίων, που ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής, θα συσταθεί Ειδική Δικαιοδοσία στο επίπεδο Επαρχιακού Δικαστήριο, όπου θα προσφεύγουν οι πολίτες με κόκκινα δάνεια με εξασφάλιση την κύρια κατοικία, αξίας μέχρι €350 χιλ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορεί να ορίζει αριθμό δικαστών για σκοπούς εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν διαφορές που προκύπτουν μεταξύ δανειολήπτη, εγγυητή ή παρόχου εξασφάλισης και πιστωτή αναφορικά με πιστωτική διευκόλυνση η οποία εξασφαλίζεται με κύρια κατοικία, η εκτιμημένη αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις €350 χιλ. Επίσης στην Ειδική Δικαιοδοσία θα μπορούν να προσφεύγουν οι παραπονούμενοι διαφορές οι οποίες μπορούν να προκύψουν μεταξύ δανειολήπτη και πιστωτή δυνατόν να αφορούν και υπερχρεώσεις ή/και καταχρηστικές ρήτρες.

ΠτΔ: Σταθμός για τη σταθερότητα

Σημαντικό σταθμό για τη δημοσιονομική σταθερότητα και την χρηματοπιστωτική προοπτική της Κύπρου αποτελεί η έγκριση των νομοσχέδιων τα οποία συμπληρώνουν τη δέσμη μέτρων αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε γραπτή δήλωσή του, τονίζει πως ένα ζήτημα που εκκρεμούσε εδώ και χρόνια και αποτελούσε κίνδυνο για τη δημοσιονομική σταθερότητα και την χρηματοπιστωτική αξιοπιστία της χώρας ρυθμίστηκε μετά από επίμονες προσπάθειες αρκετών μηνών.

Όπως είπε, με τη συνολική προσέγγιση της δέσμης που προωθήθηκε από την Κυβέρνηση ολοκληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο που θα αποτελέσει το δίχτυ αποτελεσματικής προστασίας των ευάλωτων και συνεπών δανειοληπτών. «Οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με την υπερψήφιση της δέσμης μέτρων αλλά και με τις προτάσεις και τη συνεργασία τους με την Κυβέρνηση, έχουν συμβάλει καταλυτικά προς αυτό το επίτευγμα. Είμαι αισιόδοξος ότι υλοποίηση συνετών πολιτικών θα θωρακίσει την οικονομία μας και θα επιφέρει περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο για τη χώρα μας» καταλήγει.

Κομματικές τοποθετήσεις

Διιστάμενες και ποικίλες ήταν οι θέσεις των κομμάτων πριν εγκριθεί το νομοθετικό πακέτο για τις εκποιήσεις.

  • Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε πως τα νομοθετήματα αποτελούν βήμα βελτίωσης αλλά όχι τέλεια λύση, τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν θα εξαφανιστεί αλλά ούτε θα ξεκινήσουν μαζικές εκποιήσεις. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν πρέπει να καλλιεργούμε φοβίες αλλά ούτε και υπερβολικές προσδοκίες για τέλεια λύση.
  • Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού δήλωσε πως η Βουλή καλείται να ψηφίσει ένα αχρείαστο νόμο σε σχέση με την Ειδική Δικαιοδοσία, καθώς -όπως είπε- δεν θα αλλάξει τίποτα. Μίλησε για καραμπινάτη παραβίαση εξουσιών, σημειώνοντας πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν θα γίνεται κάτι που δεν πράττει σήμερα το Δικαστήριο.
  • Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι εδώ και δέκα χρόνια δεν λύθηκε το πρόβλημα των εκποιήσεων και σήμερα παρουσιάζεται μια πρόταση από την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, την οποία θεωρούν καλή, με μια ολοκληρωμένη δέσμη οκτώ μέτρων. «Αυτά πετυχαίνουν ισορροπία μεταξύ προστασίας καλόπιστων δανειοληπτών και αποτροπής κατάχρησης του συστήματος από τους κακόπιστους» σημείωσε.
  • Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου δήώσε ότι η Κύπρος έγινε ζούγκλα, όπου τα επενδυτικά ταμεία λεηλατούν περιουσίες, το μέλλον και την ελπίδα πολλών. Επίσης, έκανε λόγο για πολιτικά παιχνίδια πολλών στην πλάτη των πολιτών.
  • Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος μίλησε για τρομακτική ασυδοσία εις βάρος των πολιτών από τις τράπεζες λόγω της νομοθεσίας των εκποιήσεων και του πλαισίου αφερεγγυότητας.
  • Ο βουλευτής Αλέκος Τρυφωνίδης δήλωσε ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί, σε μεγάλο βαθμό, να δώσει λύσεις και διεξόδους για τα ΜΕΔ.
  • Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης εξέφρασε την άποψη ότι τα νομοθετήματα είναι ένα πρώτο βήμα, ωστόσο ανέφερε ότι δεν θα έπρεπε να ψάχνουμε αυτή τη στιγμή για πρώτα βήματα αλλά να είχαμε φροντίσει το θέμα να είναι λυμένο.