Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με τις αγροτικές οργανώσεις και τις ομάδες πατατοπαραγωγών και σιτοπαραγωγών, που βρέθηκαν χθες να διαμαρτύρονται έξω από το Προεδρικό Μέγαρο διεκδικώντας οικονομική στήριξη.

Ο Υπουργός Πέτρος Ξενοφώντος ανακοινώνοντας τις αποφάσεις που λήφθηκαν αναφέρθηκε στη σύσταση ομάδας εργασίας στη βάση οδηγιών του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Στο θέμα που απασχολεί όσους λαμβάνουν εκταρική επιδότηση και τους ελέγχους που επιδέχονται από τον ΚΟΑΠ, ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε ότι θα προβεί σε παραστάσεις προς τον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών ώστε να εξευρεθούν τρόποι να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προκύπτουν με το δειγματοληπτικό έλεγχο των αιτητών.

Περαιτέρω, αναφορικά με την πρόσθετη κατανάλωση νερού λόγω του καύσωνα, το νερό που παραχωρείται για σκοπούς άρδευσης από το Νότιο Αγωγό, θα υπολογιστεί με τρόπο ώστε να μην καταβληθεί το τέλος των 45 σεντ ανά κυβικό μέτρο, αλλά στα 17 σεντ. Αναφέρθηκε επίσης σε αίτημα για αναθεώρηση του Ταμείου Διαχείρισης Κινδύνου με στόχο την αύξηση του ποσοστού κάλυψης της ζημιάς, όπως επίσης και στην αναθεώρηση του μέσου όρου παραγωγής.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Ξενοφώντος, αποφασίστηκε η άμεση καταβολή αποζημιώσεων για ζημιές που υπέστησαν οι αγροτικές καλλιέργειες το 2023 από την ανομβρία, καθώς και για άλλες ζημιές.

Ο Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι θα συγκληθεί αμέσως η Επιτροπή Διαχείρισης του Ταμείου για να ετοιμαστεί πρόταση που θα εγκριθεί στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στις 20 Δεκεμβρίου. Έκανε αναφορά ακόμα σε απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν τις αιτήσεις που υποβάλλουν οι αγρότες. Τέλος, είπε ότι θα υλοποιηθεί περιβαλλοντικό πρόγραμμα σε μεγαλύτερο βαθμό μέχρι το 100%

Εκ μέρους των αγροτών, ο πρόεδρος του Παναγροτικού Κυριάκος Καϊλάς δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνάντηση και τις αποφάσεις που λήφθηκαν που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση όπως ανέφερε σε δηλώσεις του. «Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Φεύγει η επιβάρυνση της επιπλέον χρέωσης νερού για υπερκατανάλωση», είπε. Ικανοποίηση και από την εξαγγελία για την τροποποίηση του πλαισίου στήριξης των αγροτών.

Σε ότι αφορά τα περαιτέρω βήματα τους οι επηρεαζόμενοι αγρότες βλέπουν αύριο τον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών και ακολούθως θα λάβουν αποφάσεις. Στόχος είπε ο κ. Καϊλάς η αύξηση των εξαγωγών των κυπριακών αγροτικών προϊόντων ώστε η συνεισφορά του πρωτογενή τομέα στο ΑΕΠ να αυξηθεί από το 3% στο 5%.