Ανεπίδεκτοι μαθήσεως στην κατανόηση βασικών χρηματοοικονομικών εννοιών είναι πολλοί Κύπριοι, κάτι που επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα της 3ης διεθνούς έρευνας χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού για ενήλικες, που διενεργήθηκε από το Διεθνές Δίκτυο Χρηματοοικονομικής Εκπαίδευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 39 χώρες και οικονομίες από όλο τον κόσμο και παρουσιάζει χρήσιμα συγκριτικά ευρήματα, περιλαμβάνει για πρώτη φορά και την Κύπρο.

Για τη χώρα μας, τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι το επίπεδο χρηματοοικονομικού και ψηφιακού χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα. Συγκεκριμένα, η βαθμολογία του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού της Κύπρου ήταν 56%, έναντι 60% που ήταν ο μέσος όρος, ενώ η βαθμολογία για τον ψηφιακό χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό ήταν 44% έναντι μέσου όρου 53%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό ενηλίκων στον κόσμο δεν κατανοεί βασικές χρηματοοικονομικές έννοιες και δεν διαθέτει τις απαραίτητες δεξιότητες για τη λήψη σωστών οικονομικών αποφάσεων.

Επιπλέον, τα ευρήματα επισημαίνουν την ανεπάρκεια στην κατανόηση και χρήση ψηφιακών χρηματοοικονομικών εργαλείων και υπηρεσιών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση της εκπαίδευσης και ενημέρωσης των πολιτών σε σχέση με τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες που αναπτύσσονται ραγδαία.

Στην έρευνα «OECD/INFE 2023 international survey of adult financial literacy» υπογραμμίζεται η συνεχιζόμενη ανάγκη ενίσχυσης του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού για την υποστήριξη και την οικονομική ευημερία των ατόμων και των νοικοκυριών.

«Τέτοιες εξελίξεις περιλαμβάνουν την εμπειρία από την πανδημία COVID-19, τις αυξημένες πιέσεις στο κόστος ζωής που προέρχονται από διαταραχές λόγω πανδημίας, της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον υψηλό πληθωρισμό και την άνοδο στα επιτόκια.

Επιπλέον, η εξάπλωση των ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, που επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια του COVID-19, υπογραμμίζει την ανάγκη να εξοπλιστούν τα άτομα με επαρκείς γνώσεις και δεξιότητες για τη χρήση προϊόντων και υπηρεσιών με ασφάλεια. Άλλες πρόσφατες εξελίξεις στο οικονομικό τοπίο, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για χρήση κρυπτογραφικών στοιχείων, νέων και εναλλακτικών μορφών χρηματοοικονομικών συμβουλών (π.χ. finfluencers), η αυξημένη συχνότητα και η πολυπλοκότητα των οικονομικών απατών, υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη ενίσχυσης των δεξιοτήτων χρηματοοικονομικής παιδείας μεταξύ των ενηλίκων για να τους βοηθήσουν να λάβουν ορθές οικονομικές αποφάσεις», αναφέρει η έρευνα.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, η ετοιμασία μιας εκτενούς έκθεσης με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα για την Κύπρο βρίσκεται σε εξέλιξη. Η εκτενής έκθεση, πέρα από τα αποτελέσματα για τους ενήλικες, θα περιλαμβάνει και στοιχεία για νέους ηλικίας 15-17 ετών, καθώς και ειδικά διαμορφωμένες ερωτήσεις για την Κύπρο, με στόχο την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων της χώρας μας στον τομέα του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης εθνική στρατηγική για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και της χρηματοοικονομικής παιδείας στην Κύπρο. Η Εθνική Στρατηγική συντάχθηκε υπό τον συντονισμό της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2022 και υλοποιείται από τη νεοσυσταθείσα κυπριακή επιτροπή για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό και παιδεία (ΚΕΧΑΠ), στην οποία συμμετέχουν ως κύρια μέλη ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (Πρόεδρος), ο Υπουργός Οικονομικών, η υπουργός Παιδείας και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.