Τα πολεοδομικά κίνητρα για ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κύπρο, που ουσιαστικά αποτελούν εθνικό πλούτο ο οποίος παραχωρείτο σχεδόν τσάμπα, παρατείνονται για ακόμη ένα χρόνο αλλά αυτή τη φορά όσοι επωφελούνται θα καταθέτουν τον οβολό τους σε «Ειδικό Ταμείο» το οποίο δημιουργείται με σκοπό την υλοποίηση στεγαστικής πολιτικής από την κυβέρνηση.

Το χρηματικό αντιστάθμισμα θα καταβάλλεται πριν την έκδοση της άδειας οικοδομής, της οποίας η αίτηση πρέπει να υποβάλλεται εντός δύο ετών από την έκδοση της πολεοδομικής άδειας. Αν η αίτηση δεν υποβληθεί εγκαίρως, ο αιτητής θα καταβάλλει επιπλέον αντιστάθμισμα 5% της αξίας του δομήσιμου εμβαδού που θα του παραχωρηθεί. Σημειώνεται, πως με βάση την υφιστάμενη πολιτική, η αίτηση για υποβολή αίτησης για έκδοση άδειας οικοδομής είναι καθορισμένη στους 12 μήνες, οπόταν παρέχεται στον αιτητή άλλος ένας χρόνος να υποβάλει την αίτησή του και να αποφύγει το πέναλτι του 5%.

Το κανονικό αντιστάθμισμα που θα καταβάλλουν οι αιτητές καθορίζεται στο 50% της αξίας της υπέρβασης του συντελεστή δόμησης, με αύξηση στο 70% στις περιπτώσεις αναπτύξεων εκτός καθορισμένων περιοχών εφαρμογής των κινήτρων.

Όλες οι απαραίτητες μελέτες και οι διαβουλεύσεις με αρμόδια Τμήματα/Αρχές πρέπει να υποβάλλονται κατά την κατάθεση της πολεοδομικής αίτησης.

Αν οι αιτήσεις υποβάλλονται «άρπα κόλλα», δηλαδή με ελλείψεις, υπάρχει ευχέρεια να μην παραλαμβάνονται, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σήμερα.

Αντιστάθμισμα 50%-70% του επιπλέον συντελεστή

Τη σχετική πρόταση καταθέτει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος, πέραν της παράτασης του Σχεδίου Παροχής Κινήτρων μέχρι τις 31.12.2024, εισηγείται και τα ακόλουθα:

(i)            Καταβολή αντισταθμίσματος 50% της αξίας της υπέρβασης του συντελεστή δόμησης σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις, με αύξηση στο 70% στις περιπτώσεις που για την εξέταση της πολεοδομικής αίτησης απαιτείται η αξιολόγηση από την Ειδική Επιτροπή Κινήτρων και η έγκριση από τον Υπουργό Εσωτερικών (περιπτώσεις αναπτύξεων εκτός καθορισμένων περιοχών εφαρμογής των Κινήτρων).

Κατάθεση σε Ειδικό Ταμείο

(ii)           Καταβολή του αντισταθμίσματος σε Ειδικό Ταμείο (το οποίο θα δημιουργηθεί για ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής του κράτους), πριν την έκδοση άδειας οικοδομής.

(iii)          Επιβολή όρου στην πολεοδομική άδεια για υποχρέωση υποβολής της αίτησης για έκδοση άδειας οικοδομής εντός δύο ετών, για όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις, ειδάλλως θα απαιτηθεί η καταβολή επιπλέον αντισταθμίσματος 5% της αξίας του δομήσιμου εμβαδού κατά την έκδοση άδειας οικοδομής.

Αιτήσεις δεόντως συμπληρωμένες

(iv)          Υποχρέωση υποβολής όλων των απαιτούμενων μελετών και απαιτούμενων διαβουλεύσεων με αρμόδια Τμήματα/Αρχές κατά την κατάθεση της πολεοδομικής αίτησης. Ο έλεγχος συμπερίληψης των απαιτούμενων μελετών και διαβουλεύσεων θα διενεργείται από την Πολεοδομική Αρχή πριν την καταβολή των απαιτούμενων δικαιωμάτων, και η Αρχή θα διαφυλάσσει το δικαίωμα μη παραλαβής της αίτησης σε περίπτωση που οι μελέτες ή διαβουλεύσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στα έγγραφα της αίτησης.

Από το 2013 τα πλουσιοπάροχα κίνητρα

Σημειώνεται ότι το «Σχέδιο Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για την ανάκαμψη της Επιχειρηματικής Δραστηριότητας στην Κύπρο» τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 75.172 ημερομηνίας 29.05.2013, με σκοπό την ενθάρρυνση της αναπτυξιακής δραστηριότητας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Έκτοτε, το Σχέδιο Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων τροποποιήθηκε με 11 Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, για παράταση της ισχύος του, διεύρυνση των περιοχών εφαρμογής, διευκρινίσεις για συνεπή εφαρμογή από τις Πολεοδομικές Αρχές, κ.ά.

Υπεβλήθησαν 1.038 αιτήσεις

Από την ημερομηνία της πρώτης εφαρμογής του Σχεδίου στις 29/5/2013 μέχρι και τις 30/10/2023, έχουν υποβληθεί παγκύπρια 1.038 πολεοδομικές αιτήσεις και εγκρίθηκαν 840 αιτήσεις.

Στις 15.11.2022, το Υπουργικό Συμβούλιο με την απόφαση του με αρ. 93.994, ενέκρινε την παράταση του πιο πάνω Σχεδίου για ακόμη ένα έτος, μέχρι τις 31.12.2023

Στην εισήγηση του κ. Ιωάννου αναφέρεται, πως το Υπουργείο Εσωτερικών, έχοντας αξιολογήσει τα πιο πάνω αποτελέσματα του Σχεδίου Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων, και τη σημαντική συμβολή του στην ανάκαμψη της οικονομίας, και την επίτευξη των στόχων για τους οποίους το εν λόγω Σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή, κρίνει ότι η περίοδος ισχύος του μπορεί να παραταθεί μέχρι και τις 31.12.2024. Συνακόλουθα κρίνεται πως με την παράταση του Σχεδίου, θα συνεχισθεί η θετική (όπως αποτιμάται) συμβολή του στην οικονομία μέχρι την αναθεώρηση των Σχεδίων Ανάπτυξης, οπότε αναμένεται επαναξιολόγηση και αναπροσαρμογή των συντελεστών ανάπτυξης, και θα ενισχυθούν οι προωθούμενες από το Υπουργείο Εσωτερικών και την Κυβέρνηση διαδικασίες για υλοποίηση νομοθετικών και άλλων ρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δημιουργίας Ενιαίου Φορέα Στέγασης.

Μαξιλαράκι για στεγαστική πολιτική

Ο Υπουργός Εσωτερικών εισηγείται όπως στο νέο Σχέδιο εισαχθούν οι εξής τροποποιήσεις, που λαμβάνουν υπόψη τη μερική βελτίωση της οικονομίας και τους νέους στόχους και ρυθμίσεις που προωθεί το κράτος στους τομείς της Στεγαστικής Πολιτικής και της ανοικοδόμησης των Οικισμών Εκτοπισθέντων.

(α) Αύξηση του αντισταθμίσματος που ισχύει με βάση την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 86.498 και ημερομηνία 18.12.2018 για επιβολή αντισταθμίσματος ανάλογα με τον τύπο/κατηγορία ανάπτυξης (προσθήκη σε τουριστική ανάπτυξη, νέα τουριστική ανάπτυξη, ή άλλη νέα ανάπτυξη), από 10% – 20% της αξίας της υπέρβασης του συντελεστή δόμησης, σε 50% για όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις, και σε 70% στις περιπτώσεις που για εξέταση της πολεοδομικής αίτησης, απαιτείται η αξιολόγηση από την Ειδική Επιτροπή Κινήτρων και η έγκριση από τον Υπουργό Εσωτερικών (περιπτώσεις αναπτύξεων εκτός καθορισμένων περιοχών εφαρμογής των Κινήτρων).

Σημειώνεται, πως την περίοδο 2013-2018, με επίκληση την ανάκαμψη της οικονομίας, οι επωφελούμενοι επιχειρηματίες δεν κατέβαλλαν οποιοδήποτε αντιστάθμισμα στην πολιτεία και την κοινωνία.

(β) Καταβολή του ποσού (το οποίο υπολογίζεται με βάση τη Γενική Εκτίμηση του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας) αντί σε Ειδικό Ταμείο του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ), ως η προαναφερόμενη Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σε «Ειδικό Ταμείο» (το οποίο θα δημιουργηθεί προς ενίσχυση της Στεγαστικής Πολιτικής του κράτους) πριν την έκδοση άδειας οικοδομής.

Υποβολή αίτησης εντός δύο ετών

(γ) Τροποποίηση του όρου που ίσχυε με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 89.683 και ημερομηνία 24.6.2020 για υποβολή της αίτησης για άδεια οικοδομής εντός ενός έτους από τη χορήγηση της πολεοδομικής άδειας, και εντός δύο ετών σε μεγάλης κλίμακας ή στρατηγικής σημασίας αναπτύξεις, ώστε να αφορά δύο έτη για όλες ανεξαιρέτως τις αναπτύξεις, για να παρέχεται ο απαιτούμενος χρόνος ετοιμασίας των τεχνικών μελετών που απαιτούνται για οικοδομική αδειοδότηση, και για παροχή περιβάλλοντος σταθερότητας για τους επενδυτές. Νοείται ότι θα παραμείνει ο όρος ότι αν η αίτηση για εξασφάλιση άδειας οικοδομής δεν υποβληθεί στο καθορισθέν χρονικό διάστημα από την ημερομηνία χορήγησης της πολεοδομικής άδειας, κατά την έκδοση άδειας οικοδομής θα καταβάλλεται επιπλέον αντιστάθμισμα (επιπλέον 5% της αξίας του δομήσιμου εμβαδού).