Οι συμβάσεις πώλησης ακινήτων αναμένεται να ξεπεράσουν τις 15.000 και από τα στοιχεία φαίνεται ότι η κατάργηση της πολιτογράφησης από το επενδυτικό πρόγραμμα δεν επηρέασε την αγορά ακινήτων σύμφωνα, με την έκθεση Cyprus Real Estate Market Report for the 2nd Semester 2023, που ετοίμασε το γραφείο Δανός και Συνεργάτες. 

Αναγνωρίζεται στην έκθεση ότι υπάρχει ανθεκτικότητα της αγοράς ακινήτων αλλά από την άλλη οι αυξανόμενες προκλήσεις που ανακύπτουν δεν πρέπει να υποτιμούνται. Σύμφωνα με την έκθεση, ο τομέας του Real Estate συμβάλλει σημαντικά στην κυπριακή οικονομία και είναι ζωτικής σημασίας για την Κυβέρνηση να βρει τρόπους να στηρίξει και να διατηρήσει τη δυναμική της.

Τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 5.974 συναλλαγές, ύψους 1,52 δισεκατομμυρίων, στις πωλήσεις ακινήτων. Ωστόσο, υπάρχει μείωση τόσο στην αξία όσο και στον όγκο των συναλλαγών, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, ο όγκος των συναλλαγών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023 παραμένει παρόμοιος με την αντίστοιχη  περίοδο το 2022. Ωστόσο, η αξία των ακινήτων που πωλήθηκαν αυξήθηκε σημαντικά, σε σύγκριση με πέρυσι, σε €1,2 δις.

Το δεύτερο τρίμηνο 2023 οι πωλήσεις έφτασαν τις 7.689, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 23%, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Κατά τη διάρκεια του έτους έως το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ο εθνικός δείκτης τιμών οικιστικών ακινήτων αυξήθηκε κατά 7,42% (5,41% προσαρμοσμένος στον πληθωρισμό), μετά από ετήσιες αυξήσεις κατά 7,66% το πρώτο τρίμηνο του 2023, 6,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, 6,28% το τρίτο τρίμηνο 2022 και 4,57% το δεύτερο τρίμηνο 2022.

Σε τριμηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,46% (1,15% προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό) το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Συγκεκριμένα, η Λευκωσία και η Αμμόχωστος είναι οι μόνες επαρχίες που παρουσιάζουν αύξηση της αξίας των ακινήτων κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο.

Στη Λευκωσία, παρά τη μείωση του όγκου των συναλλαγών πωλήσεων, η αξία των ακινήτων ανήλθε σε €299,8 εκατομμύρια. Ομοίως, στην ελεύθερη Αμμόχωστο, η αύξηση της τιμής περίπου €59,7 εκατ. συνοδεύεται από αύξηση του όγκου των συναλλαγών πωλήσεων (303). Αντίθετα, η επαρχία Λεμεσού σημείωσε σημαντική μείωση. Η αξία των ακινήτων που πωλήθηκαν στη Λεμεσό μειώθηκε κατά €200 εκατομμύρια, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, αντικατοπτρίζοντας μια σημαντική μείωση του όγκου πωλήσεων. Στις επαρχίες Πάφου και Λάρνακας σημειώθηκε πτώση στην αγορά ακινήτων κατά το δεύτερο τρίμηνο. Η Πάφος βίωσε πιο σημαντική μείωση τόσο στην αξία όσο και στον όγκο των πωλήσεων. Στη Λάρνακα, ενώ ο όγκος των συναλλαγών αυξήθηκε, η αξία των ακινήτων που πωλήθηκαν ήταν ελαφρώς χαμηλότερη.

Αναμφίβολα σημειώνεται στην έκθεση, η κινητήρια δύναμη της αγοράς είναι τα διαμερίσματα. Η ζήτηση προέρχεται από αυξανόμενο ενδιαφέρον ξένων εταιρειών για μετεγκατάσταση των δραστηριοτήτων και του προσωπικού τους στο νησί, κυρίως στις παράλιες περιοχές.

Για τον τομέα των εμπορικών ακινήτων, η έκθεση αναφέρει ότι πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων γιγάντων, επιλέγουν να ιδρύσουν το γραφείο τους στην Κύπρο, λόγω του τρόπου ζωής, της στρατηγικής τοποθεσίας και των πλεονεκτημάτων του φορολογικού συστήματος. Ωστόσο σημειώνεται, πολλά εμπορικά κτήρια είναι ξεπερασμένα και έτσι με αυτήν την εισροή παγκόσμιων εταιρειών χρειάζονται σύγχρονα κτήρια.