O αρχισυντάκτης του Οικονομικού ρεπορτάζ του «Φ», Χρύσανθος Μανώλη, σχολιάζει την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού και ειδικά την στάση του ΔΗΣΥ.

«Εκεί που λέγαμε, όταν αναλάμβανε η σημερινή Κυβέρνηση, ότι η αντιπολίτευση, ενισχυμένη με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, θα της έκανε τον βίο αβίωτο και πολλοί ανησυχούσαν καλοπροαίρετα, ό,τι κι αν είχαν ψηφίσει, πως η χώρα έμπαινε σε μια περίοδο προβληματικής διακυβέρνησης, ήρθε η χθεσινή άνετη έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού να αναπτερώσει το ηθικό της συμπολίτευσης.

Δεν περίμενε κανείς να καταψηφίσει ο ΔΗΣΥ τον προϋπολογισμό. Τον ψήφισε όμως χωρίς να καταστεί ενοχλητικός στην Κυβέρνηση. Δεν της έψησε το ψάρι στα χείλη, όπως συνήθιζαν δυνάμεις της αντιπολίτευσης τα προηγούμενα πολλά χρόνια. Δεν έθεσε, τουλάχιστο με τρόπο δημόσια αντιληπτό, όρους και τελεσίγραφα. Είχε διαφωνίες, ζήτησε και εξασφάλισε αλλαγές, έγιναν δεκτές κάποιες προτάσεις βουλευτών του, αλλά ως εκεί. Με τρόπο πολιτικά θεμιτό και κατανοητό. Όπως έκαναν και άλλα κόμματα, ακόμα και κάποια της αντιπολίτευσης.

Ο νέος ΔΗΣΥ δεν έπαιξε καν το παιγνίδι των αλλαγών και αιφνιδιασμών της τελευταίας στιγμής, μέσω τροπολογιών, και έκοψε τον βήχα σε όσους προσέβλεπαν στις ψήφους των βουλευτών του για να ανακατέψουν την τράπουλα του προϋπολογισμού ή να δέσουν πισθάγκωνα την Κυβέρνηση για αποδεσμεύσεις κονδυλίων και υλοποίηση αποφάσεων εγκεκριμένων διά του προϋπολογισμού.

Είχε όμως λόγους ο ΔΗΣΥ να επιβάλει ουσιαστικές αλλαγές στον προϋπολογισμό; Πολιτικούς λόγους μπορεί να είχε ή μπορούσε να εφεύρει, αν ήθελε. Οικονομικούς και κοινωνικούς, μάλλον όχι. Άλλωστε, η ίδια η πρόεδρος του κόμματος, αλλά και αρκετοί βουλευτές του, επισήμαναν στις ομιλίες τους πως πολλές από τις (θετικές) αποφάσεις ή εξαγγελίες της Κυβέρνησης αυτό το δεκάμηνο ήταν απόρροια σχεδιασμών ή επιλογών της προηγούμενης Κυβέρνησης. Το ίδιο, θα έλεγε κανείς, ισχύει και για τον προϋπολογισμό. Όχι τόσο γιατί δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για πλήρη αναδιαμόρφωση πολιτικών και κατευθύνσεων, αλλά κυρίως γιατί δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια πρόθεση από την Κυβέρνηση. Συνεχίζει, μας είπαν, από εκεί που έμεινε η προηγούμενη Κυβέρνηση, κυρίως στα θέματα οικονομίας και δημοσιονομικής διαχείρισης. Ο Χρίστος Χριστόφιας είπε στην Ολομέλεια πως θα μπορούσε να διάβαζε την περσινή του ομιλία για τον προϋπολογισμό (τον τελευταίο της Κυβέρνησης Αναστασιάδη), καθώς δεν εντόπισε ουσιώδεις αλλαγές με τον νέο προϋπολογισμό. Κάποιος άλλος είπε ότι ψηφίστηκε χθες ο 11ος προϋπολογισμός του Ν. Αναστασιάδη. Μια υπερβολή υπάρχει, αλλά περιορισμένη.

Όχι τόσο με τη θετική του ψήφο, αλλά περισσότερο με την όλη στάση του έναντι της Κυβέρνησης, το μεγαλύτερο κόμμα μένει για την ώρα πιστό στη δέσμευσή του για «υπεύθυνη πολιτική», από τον χώρο της αντιπολίτευσης. Για την ακρίβεια, από τον μη κυβερνητικό χώρο. Αν και «πίνει νερό» και αυτό. Και καλά κάνει και ευτυχώς που το κάνει, είναι η θέση μας.

Ας μη νιώθει όμως άνετος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα δούμε τους επόμενους μήνες κατά πόσο η διπλή προεκλογική εκστρατεία, οι δημοσκοπήσεις και κυρίως το αποτέλεσμα των καλπών θα οδηγήσουν σε δραματική αλλαγή στην κατεύθυνση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, είτε προς το Προεδρικό, είτε προς την σκληρή αντιπολίτευση».