Λίγο πριν το τέλος του χρόνου, η Κύπρος πήρε θετικά σχόλια από τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς μηχανισμούς , σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε σήμερα και παρουσιάζει τα ευρήματα της 15ης αποστολής επιτήρησης και προσδιορίζει τις εναπομένουσες προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος διατηρεί την ικανότητα να εξυπηρετήσει το χρέος της. «Παρά τις πολλές προκλήσεις, η οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση στην Κύπρο είναι γενικά υγιής. Σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, η Κύπρος αντιμετωπίζει χαμηλούς κινδύνους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ενώ οι κίνδυνοι φαίνεται να είναι μεσοπρόθεσμοι.

Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης για το 2023 και το 2024 είναι χαμηλές, χάρη στα σημαντικά προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα. Οι αποπληρωμές του κεφαλαίου για τα δάνεια του ESM θα ξεκινήσουν το 2025 και θα ολοκληρωθούν το 2031. Η Κύπρος έχει πολύ μεγάλο χρηματικό απόθεμα και συνεχίζει να έχει ευνοϊκή αντίληψη της αγοράς. Η αξιολόγηση του δημόσιου χρέους της αναβαθμίστηκε από τρεις οίκους αξιολόγησης το 2023, όντας πλέον τουλάχιστον δύο βαθμίδες εντός της περιοχής επενδυτικής βαθμίδας και από τους τέσσερις κύριους οργανισμούς αξιολόγησης».

Η εγχώρια ζήτηση και ο τουρισμός συνεχίζουν τις ισχυρές αναπτυξιακές επιδόσεις, αλλά η εξωτερική ζήτηση για χρηματοοικονομικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες επηρεάζεται αρνητικά από παγκόσμιες εξελίξεις, όπως ο συνεχιζόμενος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί σε μέτρια πορεία το 2024 και το 2025 σε περίπου 3%. Αυτό θα προέλθει κυρίως από σημαντικές επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, της εκπαίδευσης, της υγείας και του τουρισμού, εν μέρει με την υποστήριξη του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Η κυπριακή αγορά εργασίας παραμένει εύρωστη, σύμφωνα με την ΕΕ, με την απασχόληση να συνεχίζει να αυξάνεται και την ανεργία να αναμένεται να πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, κάτω από το 6% έως το 2025, αναφέρει η έκθεση, Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί αισθητά στο 4,1% το 2023 αφού έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο το 2022 στο 8,1% και αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, ο βασικός πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει υψηλός, εν μέρει λόγω του συστήματος αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών, που ωθεί προς τα πάνω τις τιμές, αναφέρεται στην έκθεση.

Το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης σημείωσε σημαντικό πλεόνασμα 2,4% του ΑΕΠ το 2022. Το 2023, τα έσοδα παρέμειναν ανοδικά, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν επίσης, αν και σε μικρότερο βαθμό. Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2023, το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να μειωθεί κάπως πριν αυξηθεί εκ νέου τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν ορισμένοι δυνητικοί κίνδυνοι για τις δημοσιονομικές προοπτικές, όπως πιθανά νέα ή εκτεταμένα μέτρα, ιδίως σε περίπτωση νέας αύξησης των τιμών της ενέργειας, και οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι από τον τραπεζικό τομέα.

Η 15η αποστολή μεταπρογραμματικής επιτήρησης στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2023. Στην αποστολή αυτή συμμετείχαν προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Το προσωπικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) συμμετείχε σε θέματα που σχετίζονται με το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης του ESM.