Το βράδυ της Δευτέρας, προτού κατέβει από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ σημείωνε πως η κυβέρνηση στους πρώτους δέκα μήνες της, «κατάφερε να απογοητεύσει με τις κακές τις επιδόσεις και συμπεριφορές της ακόμα και πολλούς από αυτούς που ψήφισαν Νίκο Χριστοδουλίδη».

Απέναντι του, στα κεντρικά έδρανα, κάποιοι κουνούσαν το κεφάλι τους συμφωνώντας με την διαπίστωση του Στέφανου Στεφάνου, εκφράζοντας κι αυτοί με τη σειρά τους την απογοήτευσή τους για την κυβέρνηση. Στα κοινοβουλευτικά πηγαδάκια αντιπολιτευόμενοι και συμπολιτευόμενοι συμφωνούν σε μια ακόμη διαπίστωση του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ. Στο ότι «είναι διάχυτο το αίσθημα που υπάρχει στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση δεν κυβερνά». Όπως πολλοί είναι εκείνοι που διαπιστώνουν «επικοινωνιακή διαχείριση των διαφόρων ζητημάτων που προκύπτουν».

Από τον Λόφο οι συνεργάτες του Προέδρου Χριστοδουλίδη επιμένουν ότι όλα βαίνουν καλώς στις σχέσεις με τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Φέρνοντας ως παράδειγμα την άνετη έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού από τη Βουλή χωρίς παρατράγουδα. Με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πραγματοποιεί μια συνάντηση κάθε εβδομάδα. Η τελευταία τους συνάντηση, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του Προέδρου, έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι τέσσερις βρίσκονται σε συχνή επικοινωνία μεταξύ τους.

Αυτό έρχεται μετά από μια περίοδο πλήρους ασυνεννοησίας, και τελικά κατάφεραν κυβερνώντες και συγκυβερνώντες να βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία επί μιας σειράς ζητημάτων. Κάθε Δευτέρα (εκτός απροόπτου ή απουσίας στο εξωτερικό) οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ανηφορίζουν για τον Λόφο για πρωινό καφέ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από δικής τους πλευράς οι βουλευτές πραγματοποιούν τις δικές τους τακτικές χωριστές συναντήσεις είτε με την υφυπουργό παρά τω προέδρω είτε με υπουργούς.

Ένα σημείο στο οποίο συμφωνούν, τουλάχιστον από πλευράς συγκυβερνώντων κομμάτων είναι στο ότι εγείρονται διάφορα ζητήματα από τους βουλευτές τα οποία ωστόσο η πλευρά της κυβέρνησης δεν είναι έτοιμη να ανταποκριθεί. Κατανοούν όλοι, στην πλευρά των κομμάτων, πως δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα που εγείρουν βουλευτές, πλην όμως «υπάρχουν και περιπτώσεις που βγάζουν μάτι» και θεωρούν πως θα πρέπει η κυβέρνηση να τα βλέπει με περισσότερη προσοχή.

Παρά τη δυσφορία της μη ικανοποίησης αιτημάτων όλοι αναγνωρίζουν το ρόλο του Μάκη Κεραυνού ο οποίος φαίνεται να έπαιξε τον πλέον καθοριστικό ρόλο στο να ετοιμαστεί ένας προϋπολογισμός ο οποίος θα εξασφαλίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας της Βουλής. Για μια κυβέρνηση κοινοβουλευτικής μειοψηφίας από την οποία είναι εμφανή τα κενά στην λήψη πολιτικών αποφάσεων η παρουσία ατόμων με πείρα όπως ο Μ. Κεραυνός είναι κάτι που αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές (με εξαίρεση, ενδεχομένως, τον Λόφο).

Στα πηγαδάκια των συγκυβερνώντων αυτό που τονίζεται με κάθε ευκαιρία, όχι μόνο στην παρούσα φάση, είναι πως ο Μ. Κεραυνός λειτούργησε πολλές φορές ως κυματοθραύστης στα ανοίγματα που επιχειρήθηκαν από πλευράς κυβέρνησης μέσω παροχών ή ικανοποίησης αιτημάτων. Και αυτό έρχεται να απαντήσει και στην κατά καιρούς κριτική που ασκείται προς την κυβερνητική πλευρά, από την αντιπολίτευση, για μια σειρά αποφάσεις που δημιουργούν εικόνα ανεξέλεγκτης παροχολογίας.
Ανάμεσα στους συγκυβερνώντες υπάρχει παραδοχή ότι όντως υφίσταται – κυρίως μεταξύ βουλευτών – ένα κλίμα δυσφορίας ένεκα της αδυναμίας τους να ικανοποιήσουν σειρά αιτημάτων που λαμβάνουν από ψηφοφόρους τους στις επαρχίες τους. Οι αναφορές που έγιναν από βουλευτές οι οποίοι ανήκουν στον χώρο της συγκυβέρνησης ως προς το σύνολο του προϋπολογισμού είναι ενδεικτικές του αρνητικού κλίματος που υπάρχει στους συγκυβερνώντες.

Σχολιάζοντας το όλο κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των συγκυβερνώντων ένας εκ των βουλευτών των τριών κομμάτων, σημείωσε πως ο ίδιος διαφωνεί με την προσέγγιση ότι υπάρχουν άτομα που είναι έξω φρενών με την κυβέρνηση. Εκφράζουν, είπε, μια δυσφορία η οποία είναι συνεπακόλουθο της πίεσης που δέχονται από τους ψηφοφόρους τους στις εκλογικές τους περιφέρειες. Κάποιοι, ανέφερε, θεωρούν πως μετά από τόσα χρόνια αντιπολίτευσης το ότι βρέθηκαν στην κυβέρνηση το θεωρούν ως ευκαιρία να προωθηθούν κάποια σειρά αιτημάτων που προηγουμένως έμεναν εκτός ατζέντας.

Θεωρούν επίσης ότι παρά το γεγονός ότι έχουν προβεί σε ενέργειες τα αρμόδια υπουργεία δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στα αιτήματά τους.
Ανάμεσα στους συγκυβερνώντες υπάρχουν κι εκείνοι που σημειώνουν πως αρκετοί από τους βουλευτές των κομμάτων τους αντιδρούν γιατί έχουν υπόψη τους το τι γινόταν τα δύο τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, «τον τελευταίο χρόνο προκειμένου να βοηθηθεί η υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου έτρεχαν όλοι να ικανοποιήσουν κάθε λογικό και παράλογο αίτημα». Για να προσθέσει: «Ο Μάκης Κεραυνός έβαλε μια τάξη στο τι έκανε ο Συναγερμός τα τελευταία δύο χρόνια διακυβέρνησης του».

Τουλάχιστον τρεις με τέσσερις βουλευτές του ΔΗΚΟ αλλά και συνάδελφοί τους στη ΔΗΠΑ εμφανίζονταν στις αρχές της εβδομάδες πολύ κοντά και στο να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Θέλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο να μεταφέρουν τη δυσφορία τους προς τις ηγεσίες των κομμάτων τους και κατ’ επέκταση προς την ίδια την κυβέρνηση.

Ωστόσο, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, την περασμένη Τρίτη όταν η υφυπουργός παρά τω προέδρω, Ειρήνη Πική κάθισε μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ να φάει σουβλάκια, στο διάλειμμα της συνεδρίας της ολομέλειας, κανένας εξ εκείνων που είχαν την προηγούμενη ημέρα έντονες απόψεις, δεν θέλησε να καταθέσει τη δυσφορία του. Η συγκεκριμένη στιγμή ήταν μία καλή στιγμή προκειμένου να καταγραφούν τα όποια παράπονα έχουν από την κυβέρνηση την οποία τα κόμματά τους στηρίζουν.

Το ότι υπάρχει δυσφορία ανάμεσα σε βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων αποτελεί κοινό μυστικό εντός και εκτός κοινοβουλίου. Ιδιαίτερα δε εντός της Βουλής δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου εμφανώς και ενώπιον άλλων συναδέλφων τους βουλευτές από τα συγκυβερνώντα κόμματα εμφανίστηκαν απρόθυμοι να στηρίξουν του υπουργούς της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη.

Ακόμα και σήμερα, στους δέκα περίπου μήνες διακυβέρνησης, είναι εμφανή τα κενά που παρουσιάστηκαν από την πρώτη στιγμή στον Λόφο όσον αφορά την απουσία πολιτικών στελεχών ή ατόμων που δεν είχαν καμιά τριβή με τη Βουλή και το πως τα κόμματα λειτουργούν. Ένα κενό το οποίο καταγράφηκε από την πρώτη ημέρα ανάληψης της εξουσίας από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, και για το οποίο δεν έγινε καμιά κίνηση προκειμένου να κλείσει. Και ούτε προβλέπεται ότι θα γίνουν κινήσεις προκειμένου να αλλάξει κάτι στον Λόφο.

Έγνοια της η εικόνα

Η κριτική περί επικοινωνιακής διαχείρισης ζητημάτων από πλευράς κυβέρνησης δεν φαίνεται να προκύπτει από του πουθενά. Γιατί σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφεται ένας ιδιαίτερος ζήλος στο να γίνουν ανακοινώσεις για αποφάσεις, βγάζοντας συνάμα και μια αγωνία μήπως και δεν κερδίσουν οι ίδιοι τις εντυπώσεις.

Χαρακτηριστική περίπτωση – η οποία τυγχάνει ευρείας συζήτησης σε πολιτικούς κύκλους – η περασμένη Τετάρτη, την ημέρα που η Βουλή θα ψήφιζε τον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Μέσα από το δεύτερο – σε λίγες ημέρες – υπουργικό συμβούλιο λήφθηκαν ουκ ολίγες αποφάσεις και έγιναν αρκετές ανακοινώσεις. Δείχνοντας ότι ήθελαν οι ίδιοι οι κυβερνώντες να έχουν το πάνω χέρι επικοινωνιακά και να μην βρεθούν πίσω από την απόφαση της Βουλής. Μια απόφαση η οποία και πάλι ήταν προς όφελος της κυβέρνησης.

Απουσίαζαν λόγω υπουργικού, που συνεδρίασε 45 λεπτά

Το βράδυ της Δευτέρας, όταν το philenews ανέδειξε την απουσία των μελών της κυβέρνησης (μετά τις σχετικές τοποθετήσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΑΚΕΛ, Γιώργου Λουκαΐδη και της προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου) από την έναρξη των εργασιών για συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, έσπευσε στη Βουλή ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης. Εκείνον που περίμεναν όμως οι βουλευτές ήταν τον υπουργό Οικονομικών. Η παρουσία Βαφεάδη έδειχνε μια άγαρμπη μη πολιτική αντίδραση από πλευράς κυβέρνησης.

Η απάντηση ενός εκ των συνεργατών του Προέδρου Χριστοδουλίδη ως προς την απουσία των υπουργών ήταν πως αυτή έχει να κάνει με την συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου. Κάτι που επανέλαβε και την επομένη το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όντως τη Δευτέρα είχε συνεδρία υπουργικού συμβουλίου η οποία ξεκίνησε στις 11.15 το πρωί και τέλειωσε στις 12 το μεσημέρι. Κράτησε δηλαδή 45 λεπτά.

Η συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής ξεκίνησε τέσσερις ώρες μετά!
Προφανώς αντιλαμβανόμενοι πως ούτε τα περί συνεδρίας του υπουργικού αλλά ούτε και η από νωρίς την Τρίτη αποστολή υπουργών να κάθονται στη Βουλή έπειθαν, οι κυβερνώντες αναδιπλώθηκαν και το μεσημέρι στην συνάντησή του με τους πολιτικούς συντάκτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαμήνυε πως «ο σεβασμός προς τη νομοθετική εξουσία είναι δεδομένος και αυταπόδεικτος» και ότι «ο σεβασμός προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων έχει αποδειχθεί στην πράξη μέσα από την αγαστή συνεργασία που επέτρεψε την επίλυση ζητημάτων που για χρόνια παρέμεναν σε εκκρεμότητα».

Για μια κυβέρνηση η οποία προσέχει ιδιαίτερα την εικόνα της συμβάν όπως αυτό στη Βουλή ήταν ένα πλήγμα. Περισσότερη όμως είναι η ζημιά που προκλήθηκε από τον τρόπο που το Προεδρικό χειρίστηκε το όλο συμβάν, επιβεβαιώνονταν όλους εκείνους που εντοπίζουν κενά λόγω απουσίας ατόμων με πολιτικό/κομματικό υπόβαθρο.