Οι οικονομικές καταστροφές δεν είναι φυσικά φαινόμενα αλλά πρωτίστως αποτελέσματα της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Ως εκ τούτου, η κατανόηση της ανθρώπινης φύσης και η κατανόηση του γιατί συμπεριφερόμαστε όπως συμπεριφερόμαστε είναι απολύτως καθοριστική για να αντιληφθούμε γιατί ο κόσμος είναι έτσι και πώς μπορούμε να τον αλλάξουμε, αν θέλουμε.

Ο καθένας έχει δικά του κριτήρια, με τα οποία κρίνει τους άλλους, αλλά και διάφορα γεγονότα, αναλόγως του πώς μεγάλωσε, τι θεωρεί ηθικό/ανήθικο, σωστό/λάθος αλλά και το πώς είναι ο ίδιος του ο εγκέφαλος και η εγκεφαλική του λειτουργία.

Έχουν γίνει κατά καιρούς διάφορα ψυχολογικά πειράματα, τα οποία επαναλαμβάνονται διαχρονικά, με παρόμοια αποτελέσματα.

Γνωστά πειράματα είναι το Milgram Experiment, Ach Εxperiment ή ακόμα και το αμφιλεγόμενο, αμφισβητούμενο, πείραμα της φυλακής του Στάνφορτ, τη δεκαετία του 1970.

Πέραν αυτών των ψυχολογικών πειραμάτων, πιο εξειδικευμένα επιστημονικά πειράματα που έχουν να κάνουν με νευρολογικές εξετάσεις και σαρώσεις εγκεφάλων δείχνουν ότι η μορφολογία του εγκεφάλου μας παίζει καθοριστικό ρόλο για το ποιοι είμαστε και πώς μπορούμε να εξελιχθούμε.

Ο εγκέφαλος καθορίζει την προσωπικότητα μας, την αντίληψη μας για την πραγματικότητα και επηρεάζει τα συναισθήματα και τις αποφάσεις μας.

Ο Τζέιμς Φάλον, νευρολόγος, εξέταζε τους εγκεφάλους κατά συρροή δολοφόνων ψυχοπαθών που ήταν στη φυλακή και διαπίστωσε ένα μοτίβο στον εγκέφαλο τους, που έχουν όλοι οι ψυχοπαθείς.
Την ίδια περίοδο, διενεργούσε εγκεφαλογραφήματα του ιδίου και της οικογένειας του, όταν διαπίστωσε με τρόμο ότι ο εγκέφαλος του είχε το ίδιο μοτίβο με τους serial killers!

Μετά το αρχικό σοκ και την επιβεβαίωση αυτού του συγκλονιστικού, για τον ίδιο, δεδομένου και μετά από επιστημονικές περαιτέρω αναλύσεις, κατέληξε ότι, ναι μεν μπορεί να έχει ο ίδιος λόγω της μορφολογίας του εγκεφάλου του την προδιάθεση να ενεργεί ψυχοπαθητικά, δηλαδή χωρίς ενσυναίσθηση, χωρίς ενοχές και τύψεις, αλλά εν τέλει η δική του πορεία στη ζωή δείχνει ότι δεν είναι απόλυτο ότι ο εγκέφαλος μας και γενικά αυτό που φέρουμε ως κώδικα μάς καθορίζει απόλυτα.

Ο ίδιος εξήγησε ότι μεγάλωσε μέσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη και στοργή, ότι η αλληλεπίδραση του με τους ανθρώπους ήταν ομαλή και ευχάριστη και ότι μεγάλωσε γεμάτος χιούμορ και έτσι και ο ίδιος έγινε ένας ευχάριστος άνθρωπος με χιούμορ.

Όμως, καταλήγει ο νευρολόγος, πρέπει να υπάρχει συνέχεια προσοχή, αφού όπως ο ίδιος λέει «νιώθω ότι βρίσκομαι σε ένα σκοτεινό μονοπάτι, που πολύ εύκολα μπορεί να πέσω και ο ίδιος ο εαυτός μου να με παρασύρει…».

Οι ψυχοπαθείς είναι οι συναισθηματικά ανάπηροι άνθρωποι που δεν μπορούν να νιώσουν ούτε ενοχή, ούτε μετάνοια για κάτι που διέπραξαν και ο χαρακτηρισμός που τους δίνεται είναι αρπακτικά.

Ερευνητές στη Βρετανία εξέτασαν τους εγκεφάλους βίαιων και μη, παραβατικών ατόμων, χρησιμοποιώντας τη Μαγνητική Τομογραφία (MRI). Σε όλες τις μαγνητικές τομογραφίες αξιολόγησαν τους εγκεφάλους 66 ανδρών:

  • 17 βίαιων παραβατών, με αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας και το σύνδρομο της παθολογίας, η οποία περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως η αναισθησία, ο εγωισμός, η αλαζονεία, η παρορμητικότητα, η ανευθυνότητα και ηδονιστικές τάσεις.
  • 27 βίαιων παραβατών, μόνο με διαταραχή αντικοινωνική προσωπικότητα και
  • 22 μη-παραβατικά άτομα, χωρίς προηγούμενη διάγνωση ψυχικής ασθένειας. Τα εγκλήματα των παραβατών περιλάμβαναν φόνους, βιασμούς, απόπειρες ανθρωποκτονίας και σωματικές βλάβες.
    Οι εγκέφαλοι των ψυχοπαθών έδειξαν λιγότερη φαιά ουσία στον ραμφοειδή πρόσθιο φλοιό προσαγωγίου και στους κροταφικούς πόλους.
    Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται όταν οι άνθρωποι σκέφτονται την ηθική συμπεριφορά και είναι υπεύθυνοι για την ενσυναίσθηση και την κατανόηση των συναισθημάτων και των προθέσεων των άλλων ανθρώπων. Επηρεάζουν επίσης την απάντηση στο φοβικό ερέθισμα και τα ενσυνείδητα συναισθήματα, όπως ενοχές, ντροπή και τύψεις.
     Οι παραβάτες χωρίς παθολογία είχαν παρόμοια ποσότητα φαιάς ουσίας με τους μη-παραβάτες.
    Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο “Archives of General Psychiatry”, τονίζουν μια διακριτή νευροαναπτυξιακή διαταραχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην ψυχοπάθεια.

«Οικονομικοί ψυχοπαθείς» και κρίσιμες αποφάσεις

Σε ένα άρθρο του Ronald Schouten, MD, JD, διευθυντή του Law & Psychiatry Service of the Massachusetts General Hospital and Associate Professor of Psychiatry at Harvard Medical School, που δημοσιεύθηκε στις 14/3/2012 στο Harvard Business Review, που εκδίδεται από το Πανεπιστήμιο του Harvard, με τον εντυπωσιακό τίτλο “Psychopaths on Wall Street”, δηλαδή «Ψυχοπαθείς στη Wall Street», ο καθηγητής ψυχιατρικής καταγράφει τον ορισμό του «οικονομικού ψυχοπαθή», ως του ατόμου που αποζητά συγκινήσεις, έχει έλλειψη ενσυναίσθησης, δεν τον νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι, είναι γοητευτικός και ευφυής και έχει μεγάλες ικανότητες στη χειραγώγηση των άλλων και στο ψέμα.

Μάλιστα, σημειώνεται στο συγκεκριμένο απόσπασμα του άρθρου ότι αυτά τα χαρακτηριστικά είναι αυτά που προμηνύουν… επιτυχία στη Wall Street.
Στο οικονομικό περιοδικό Business Insider, σε άρθρο ημερομηνίας 28/2/2012, με τον εξίσου εντυπωσιακό τίτλο «The Shocking Statistic About Psychopaths On Wall Street», δηλαδή «τα σοκαριστικά στατιστικά σχετικά με τους ψυχοπαθείς στη Wall Street», ο αρθρογράφος καταγράφει τα αποτελέσματα μελετών που διεξήγαγε ο καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της British Columbia του Καναδά και ειδικευμένος στην εγκληματολογική ψυχολογία, Robert Hare, ο οποίος ανέδειξε ότι περίπου 1% του γενικού πληθυσμού εμπίπτει στο φάσμα της ψυχοπάθειας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των «ψυχοπαθών» σε σχέση με τα άτομα που ασχολούνται στον χρηματοοικονομικό τομέα και στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες γενικότερα εκτοξεύεται στο 10%!

Στο ίδιο άρθρο καταγράφεται η θέση του Dr. Christopher Bayer, κλινικού ψυχολόγου για πέραν των 30 ετών, που προσέφερε τις υπηρεσίες του σε ασθενείς του που προέρχονται από τον χρηματοοικονομικό τομέα και είναι Wall Street traders, o οποίος θεωρεί ότι το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο του 10%.
Οι Wall Street traders, που εμπίπτουν σε αυτό το ποσοστό, περιγράφονται ως παρορμητικοί τζογαδόροι και οι οποίοι δεν διστάζουν να φτάσουν στα άκρα, εξαπατώντας τους πάντες, ανάμεσα στους οποίους τα μέλη της οικογένειας τους, δεν διστάζουν να διαπράξουν απάτες, κλοπές και γενικώς ό,τι θεωρούν απαραίτητο για να συνεχίσουν αυτό τους τον εθισμό.

Αυτοί οι «χρηματοοικονομικοί ψυχοπαθείς» γενικότερα έχουν έλλειψη ενσυναίσθησης, δεν τους ενδιαφέρει τι σκέφτονται ή πως νιώθουν οι άλλοι άνθρωποι και σε σχέση με τα όσα οι δικές τους πράξεις ή παραλείψεις προκαλούν, δηλαδή είναι εν ολίγοις ανίκανοι και ανήμποροι να νιώσουν οιασδήποτε μορφής μεταμέλειας, τύψης, ακόμη και να νιώσουν ότι έκαναν κάτι κακό!
Απλά αναλογιστείτε το εξής: Τι στα αλήθεια γνωρίζουμε για τους ανθρώπους που λαμβάνουν αποφάσεις που αφορούν κυριολεκτικά τη ζωή μας, σε πολιτικό, οικονομικό επίπεδο, ειδικά αυτοί που δεν ελέγχονται από κανένα;

  • Advocates-Legal Consultants