Δεν προλαβαίνουν να απαντούν τα τηλέφωνα, το τελευταίο διάστημα, οι λειτουργοί στον Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης.

Μετά την έγκριση από τη Βουλή του νέου νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και τη δημοσίευση του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, σε καθημερινή βάση πολίτες επικοινωνούν με λειτουργούς του Φορέα, ζητώντας ενημέρωση για τις νέες αρμοδιότητες που του έχουν ανατεθεί, μετά και τη διεύρυνση των εξουσιών του. Παράλληλα, ζητούν πληροφορίες εάν μπορούν να αξιοποιήσουν το νέο πλαίσιο για να διευθετήσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους.

Το μεγάλο ενδιαφέρον δανειοληπτών επιβεβαίωσε στον Φιλελεύθερο η βοηθός Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Βαλεντίνα Γεωργιάδου.

Οι λειτουργοί του Φορέα εργάζονται πυρετωδώς για να θέσουν σε εφαρμογή τον μηχανισμό εξωδικαστικών διαφορών και παράλληλα ετοιμάζουν τα νέα έγγραφα, τα οποία θα συμπληρώνουν οι επηρεαζόμενοι. Η κ. Γεωργιάδου, μιλώντας στον «Φ», ανέφερε πως ένας δανειολήπτης εξασφάλισε αναβολή της εκδίκασης υπόθεσής του στο Δικαστήριο, που σχετίζεται με την εκποίηση ενυπόθηκου ακινήτου, για να αξιοποιήσει τη νέα εξωδικαστική διαδικασία που προσφέρει ο Φορέας Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης.

Περισσότεροι δανειολήπτες

Ως γνωστό, με το νέο νομικό πλαίσιο περισσότεροι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα να αποταθούν στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, με σκοπό την αναδιάρθρωση του δανείου τους. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα επιβεβαίωσης του οφειλόμενου ποσού από το γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, σε περίπτωση εκποίησης, ή και αμφισβήτησης του ύψους του χρέους ή της διαγραφής καταχρηστικών ρητρών.

Ουσιαστικά, το πλεονέκτημα της επιβεβαίωσης χρέους μέσω του γραφείου του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου είναι η ταχύτητα της επίλυσης τυχόν διαφοράς, εντός αυστηρά καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων, καθώς και η ευθυγράμμιση των κινήτρων δανειοληπτών και ενυπόθηκων δανειστών για εξώδικη επίλυση της διαφοράς που αφορά το ύψος του χρέους, αντί της χρήσης ένδικου μέσου, δηλαδή περιορίζεται η όποια κατάχρηση του δικαστικού συστήματος από τους εμπλεκόμενους.

Πότε θα σταματά η εκποίηση

Ο Επίτροπος θα έχει τη δυνατότητα να διορίζει διαμεσολαβητή, με σκοπό την αναδιάρθρωση των πιστωτικών διευκολύνσεων, για τερματισμένα δάνεια (για περίοδο έξι μηνών από τη δημοσίευση του νόμου) ή για όσο βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία.

Το Δικαστήριο θα εκδίδει διάταγμα αναβολής και παράλληλα διάταγμα αναστολής της εκποίησης για μέγιστη περίοδο 4 μηνών. Να σημειωθεί πως για να είναι κάποιος δικαιούχος, θα πρέπει το αρχικό ποσό του δανείου του να είναι μέχρι €350 χιλ. και να έχει ως υποθήκη την κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350 χιλ. ή την επαγγελματική στέγης αξίας μέχρι €750 χιλ. Επιπρόσθετα, θα διορίζεται διαμεσολαβητής για δάνεια που παρουσιάζουν καθυστερήσεις, με σκοπό την αναδιάρθρωση τους, ενώ οι πιστωτές δεν θα βγάζουν στο σφυρί τα ενυπόθηκα ακίνητα ή να στέλνουν στη δικαιοσύνη δανειολήπτες.

Την ίδια ώρα, στην περίπτωση των εκποιήσεων και της επαλήθευσης του χρέους, οι δανειολήπτες, όταν παραλάβουν από τις τράπεζες ή τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων την επιστολή για πλειστηριασμό, εντός 21 ημέρων θα μπορούν να υποβάλουν πλήρως συμπληρωμένο παράπονο στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του παραπόνου, οι πιστωτές θα πρέπει να αναστείλουν τη διαδικασία εκποίησης, μέχρι να παρέλθουν 45 ημέρες ή 10 ημέρες από την ημερομηνίας έκδοσης της απόφασης του Επιτρόπου.

Σε σχέση με την επαλήθευση του χρέους, η απόφαση από τον Επίτροπο θα εκδίδεται εντός 45 ημέρων και θα αφορά τους οφειλέτες με υποθήκη την κύρια κατοικία αξίας €350 χιλ. Εξάλλου οι επιλέξιμοι οφειλέτες θα μπορούν να καταχωρήσουν αίτηση στο Ειδικό Δικαστήριο για παραμερισμό της ειδοποίησης.