Οι επιλογές για τον διορισμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΦΑ ήταν σύμφωνες με τις συστάσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια» ότι για ένα εκ των μελών του νέου ΔΣ της ΔΕΦΑ υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το συγκεκριμένο μέλος έχει συμφέροντα (μετοχές) σε επιχείρηση που παρέχει υπηρεσίες με την κινεζική CPP, η οποία κατασκευάζει το τερματικό LNG στο Βασιλικό, για λογαριασμό της ΕΤΥΦΑ, θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΦΑ.

Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο άτομο που επιλέγηκε για το δ.σ. της ΔΕΦΑ έχει όντως μετοχές (περίπου 40%) σε εταιρεία που συνεργάζεται με τη CPP, κάτι για το οποίο ο ίδιος είχε ενημερώσει πριν τον διορισμό του το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, το Υπουργείο Ενέργειας και την Επιτροπή για το Ασυμβίβαστο. Κρίθηκε ότι η συμμετοχή του στην ιδιωτική εταιρεία δεν καθιστά τον διορισμό του στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΦΑ ασυμβίβαστο. Υπάρχει ωστόσο πρόθεση να μη διορισθεί εκ μέρους της ΔΕΦΑ ως μέλος του συμβουλίου της ΕΤΥΦΑ, δηλαδή τη θυγατρική που έχει άμεση συνεργασία την κινεζική εταιρεία για την ολοκλήρωση του έργου στο Βασιλικό. Παράλληλα, η ΔΕΦΑ έχει ζητήσει γνωμάτευση και από τον νομικό της σύμβουλο, η οποία εκκρεμεί.

Ο κ. Λετυμπιώτης εξήγησε χθες ότι, σύμφωνα με αυτό που προνοεί η νομοθεσία αλλά και σύμφωνα με την πρακτική που ακολουθείται παραδοσιακά, μετά τον διορισμό στα ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών η Επιτροπή για το Ασυμβίβαστο εξετάζει αν υπάρχει αυτή η σύγκρουση συμφερόντων και τοποθετείται. Και δεν φαίνεται να υπάρχει οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων, επισήμανε.