Η εγκατάσταση των αγροτοφωτοβολταϊκών συστημάτων σε γεωργική γη και η ανάγκη διασφάλισης, τόσο ενός επιπλέον εισοδήματος στους αγρότες αλλά και της συνέχισης της καλλιέργειας της εύφορης γης, τέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής. Στόχος μεγάλος του σχεδίου του Υπουργείου καθώς και της Βουλής είναι η προστασία της γεωργικής εύφορης γης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας Γιαννάκης Γαβριήλ είπε για το θέμα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε εύφορη γεωργική γη ή σε περιοχές αναδασμού, πως δυστυχώς σήμερα ενημερώθηκαν ότι δεν έχει δημοσιευτεί από τον Νοέμβριο που θα έπρεπε να είχε γίνει, η νέα εντολή για την εγκατάσταση αγροτοφωτοβολταϊκών.

Η Επιτροπή, είπε, ενημερώθηκε αφού ζήτησε χρονοδιάγραμμα, πως η νέα εντολή θα δημοσιευτεί μέχρι το τέλος του Γεννάρη για την εγκατάσταση αγροτοφωτοβολταϊκών σε γεωργική εύφορη γη, ενώ τόνισε πως ο στόχος είναι να προστατευτεί η γη αυτή καθώς και ο πρωτογενής τομέας.

«Αν συνεχίσουμε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών χωρίς κανένα έλεγχο, χωρίς καμία επίπτωση σε αυτούς που παρανομούν, αντί να τρώμε αυτά που πρέπει να καλλιεργούμε, θα τρώμε φωτοβολταϊκά», είπε.

Πρόσθεσε πως η Επιτροπή ζήτησε από το Υπουργείο Γεωργίας να της παραδώσει τη νέα εντολή πριν αυτή δημοσιευτεί, ώστε να εξετάσουν το περιεχόμενο της.

Ανέφερε επίσης πως ζήτησαν, ως μέλη της Επιτροπής Γεωργίας, όπως ανασταλούν όλες οι άδειες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μέχρι την έκδοση της νέας εντολής, και αναμένουν πως θα υπάρξει σεβασμός σε αυτή την έκκληση, έτσι ώστε να μην υπάρξουν νέα τετελεσμένα.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου εξέφρασε την απογοήτευση του για το γεγονός ότι στην Επιτροπή ακούστηκε πως οι γεωργικές οργανώσεις και κτηνοτροφικές δεν είχαν καλεστεί από το Υπουργείο Γεωργίας για να συζητήσουν το θέμα των αγροτοφωτοβολταϊκών.

Η προσπάθεια, είπε, είναι όπως ένας γεωργός να μπορεί να έχει ένα επιπλέον εισόδημα με τη χρήση φωτοβολταϊκών χωρίς να επηρεάζεται η γεωργική παραγωγή. Τόνισε πως το πρόγραμμα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη πρέπει να διασφαλίζει τη συνέχιση της καλλιέργειας και όχι να την καταργεί.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας Ανδρέας Γρηγορίου, δήλωσε μετά τη συνεδρία πως η θέση του Υπουργείου είναι πως δεν πρέπει να εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά συστήματα σε γόνιμες, εύφορες και αρδεύσιμες περιοχές αναδασμού. Για αυτό από το 2022 το Υπουργείο ετοίμασε ένα σχέδιο εγκατάστασης αγροφωτοβολταϊκών συστημάτων που θα επιτρέπει την καλλιέργεια της γης και την ταυτόχρονη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ώστε να υπάρχει ένα πρόσθετο εισόδημα στους αγρότες αλλά και αύξηση της συνεισφοράς των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας.

Είπε πως έχουν ετοιμαστεί κριτήρια τα οποία προσδιορίζουν τα χαρακτηριστικά των συστημάτων αυτών, όπως για παράδειγμα να έχουν κάποιο υψόμετρο, ώστε να επιτρέπουν την παράλληλη καλλιέργεια της γης.

Η θέση του Υπουργείου, ανέφερε στη συνέχεια, είναι πως με την εγκατάσταση των συστημάτων αυτών διασφαλίζεται ότι οι γεωργοί θα μπορούν να καλλιεργούν και θα είναι αγροτική γη διπλής χρήσης.

Είπε, απαντώντας σε ερώτηση, πως στην επόμενη συνεδρία της συμβουλευτικής επιτροπής θα κληθούν να συμμετάσχουν και οι αγροτικές οργανώσεις. Όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι μια θετική δράση με διπλό ή και τριπλό όφελος, είπε και τόνισε όμως πως οι όροι αδειοδότησης θα πρέπει να διασφαλίζονται.

ΚΥΠΕ