Έντονο προβληματισμό προκαλούν στην κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία, οι εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στην Ερυθρά Θάλασσα μετά από την απόφαση ΗΠΑ και Βρετανίας να χτυπήσουν θέσεις των Χούθι στην Υεμένη. Για την ώρα η κατάσταση παραμένει έκρυθμη ενώ είναι άγνωστο ποιες διαστάσεις θα λάβει. Από την όλη κατάσταση η Κύπρος έχει ήδη πληγεί, αφού η ναυτιλιακή βιομηχανία της χώρας μας, αποτελεί σημαντικό τομέα της οικονομικής δραστηριότητας, με το 98% όλων των εμπορευμάτων, καταναλωτικών αγαθών αλλά και αγαθών πρώτης ανάγκης να διακινούνται δια θαλάσσης.

Μιλώντας στο philenews ο γενικός διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Θωμάς Καζάκος, επεσήμανε ότι η όλη η κατάσταση πρέπει να τελειώσει άμεσα καθώς επηρεάζει το διεθνές εμπόριο, την παγκόσμια οικονομία και την κοινωνία ευρύτερα, χωρίς ωστόσο να θέλει να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις και την επιχείρηση κατά στόχων των Χούθι στην Υεμένη.

Για το όλο θέμα όπως ανέφερε, η παγκόσμια πλοιοκτητική οικογένεια από τις αρχές Οκτωβρίου όταν ξεκίνησαν οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία, επεσήμαναν ότι η παγκόσμια ναυτιλία, πρέπει και επιβάλλεται να τύχει προστασίας από τις κρατικές Αρχές, διότι όπως τόνισε, είναι ο βασικός αιμοδότης του παγκόσμιου εμπορίου αφού το 90% του εμπορίου, μεταφέρεται δια θαλάσσης. «Έχουμε επισημάνει αρκετές φορές ότι αφού δεν επέρχεται μια λύση σε πολιτικό επίπεδο, πρέπει τα κράτη να παρέχουν προστασία. Τώρα με ποια μορφή θα εφαρμόσουν αυτή την προστασία, δεν είναι κάτι που έχουμε τις γνώσεις, ούτε μπορούμε να εισηγηθούμε εμείς», τόνισε.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι πρόκειται για πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο διαταράσσει τη διεθνής ναυσιπλοΐα. Επισήμανε ότι η δίοδος από το Σουέζ είναι η τρίτη πιο σημαντική στον κόσμο, υπογραμμίζοντας ότι ως Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, αυτό που αιτούνται είναι την άρση των οποιονδήποτε επιθέσεων.

Σε σχέση με τον βαθμό που επηρεάζεται η Κύπρος, ο γενικός διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, υπενθύμισε ότι η Κύπρος είναι ένα νησί, όπου το 98% των βασικών εμπορευμάτων κυκλοφορούν δια θαλάσσης. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στη γεωγραφική θέση της χώρας μας, αλλά και στην κοντινή απόσταση από το τέλος του καναλιού του Σουέζ. «Από τα μεγάλα φορτία που έρχονται από την Ασία για να εξυπηρετήσουν τουλάχιστον την ευρωπαϊκή μεγαλύτερη αγορά, επωφελείται και η Κύπρος» είπε.

Υπέδειξε ότι τους τελευταίους μήνες ένας μεγάλος αριθμός πλοίων εξ ανάγκης και από φόβο, έχει αλλάξει ρότα και πηγαίνει γύρω από την Αφρική προσθέτοντας τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες μεγαλύτερου ταξιδιού. «Όλο αυτό γίνεται ακόμη λιγότερο ελκυστικό για τις μεγάλες εταιρείες να εξυπηρετούν φορτία μικρού μεγέθους, όπως αυτό της Κύπρου».

Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο που έχουν οι επιθέσεις των Χούθι, τόνισε ότι για την Κύπρο έχουν ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο διότι είναι μικρό το κίνητρο για τις μεγάλες ναυτιλιακές γραμμές να προσθέσουν την Κύπρο στο δρομολόγιό τους, αφού είναι και η τελευταία χώρα της Μεσογείου.

Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις αυτές θα είναι αλυσιδωτές καθώς θα αυξηθούν τα κόστη μεταφοράς, τα καύσιμα, οι ασφαλίσεις και όλα αυτά θα τα επωμιστεί ο καταναλωτής. Υπέδειξε ότι για το μέγεθος της χώρας μας, η βιομηχανία της ναυτιλίας είναι από τις πιο μεγάλες δυνάμεις παγκοσμίως. Η Κύπρος όπως υπενθύμισε, κατέχει στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή την 11η θέση ως προς το μέγεθος στόλου παγκοσμίως και την τρίτη θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ είναι το μεγαλύτερο κέντρο ναυτιλιακής διαχείρισης στην ΕΕ. 

Σημείωσε ακόμη ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις προς τα εμπορικά πλοία από οποιοδήποτε και αν προέρχονται, είναι αρνητικές, πρωτίστως για το διεθνές εμπόριο, με άμεσες επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία και κατ΄ επέκταση στην κοινωνία.

«Αυτό που έχουμε πει είναι ότι χρειάζεται ειδική προστασία, αφού δεν υπάρχει πολιτική λύση στο θέμα και το Κράτος έχει υποχρέωση να το πράξει, αλλιώς θα στερηθεί η κυπριακή οικονομία, η κοινωνία και συνάμα η παγκόσμια οικονομία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή αγαθών, εμπορευμάτων και πρώτων υλών που υπάρχει».

Πέραν των αλυσιδωτών επιπτώσεων, ο κ. Καζάκος αναφέρθηκε και στο ανθρωπιστικό κομμάτι, υπογραμμίζοντας ότι οι άνθρωποι που διακινούν όλα τα εμπορεύματα για εμάς, δεν είναι στρατιωτικοί και δεν έχουν προστασία. «Οι άνθρωποι αυτοί είναι εργαζόμενοι που δουλεύουν νυχθημερόν σε όλα τα μήκη και πλάτη για να έχουμε όλα αυτά που χρειαζόμαστε. Το ελάχιστο που τους χρωστάμε, είναι να τους προστατεύσουμε».