Τους προβληματισμούς και την απογοήτευσή του σε σχέση με τη ρύθμιση για την επιταχυνόμενη ανέλιξη των χαμηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων, η οποία, όπως αναφέρει, “υπήρξε, αναμφίβολα, αποτέλεσμα της παράνομης και άδικης πρακτικής της εργοδοτικής πλευράς να συζητά και να διαπραγματεύεται, επιλεκτικά, με συγκεκριμένες άλλες συντεχνίες, τις οποίες, μάλιστα, χρηματοδοτεί γενναιόδωρα κάθε χρόνο», επαναλαμβάνει, σε ανακοίνωση το Κλαδικό Συμβούλιο Γραμματειακού και Γραφειακού Προσωπικού Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ.

Καλεί την Κυβέρνηση “να διορθώσει άμεσα τις αδικίες που έχουν δημιουργηθεί με τη νέα ρύθμιση».

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά τη δημοσίευση της χθεσινής εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα: «Εγκύκλιος Αρ.1745 – Μισθοδοτική ανέλιξη στις συνδυασμένες κλίμακες Α2, Α5 και Α7(ii)», και σε αυτήν το Κλαδικό Συμβούλιο αναφέρει ότι τα σημεία που τους προβληματίζουν και τους απογοητεύουν είναι ότι οι υπάλληλοι που τώρα υπηρετούν στην Α1-Α2-Α5(ii), που είναι και οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι και έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για οικονομική ενίσχυση, δεν επωφελούνται με οποιονδήποτε τρόπο από τη νέα ρύθμιση.

Σημειώνει ότι τα χρόνια υπηρεσίας των υπαλλήλων που αναβαθμίστηκαν από την κλ. Α1-Α2-Α5(ii) στην κλ. Α2-Α5-Α7(ii) το 2020 ή το 2022 ή προηγουμένως υπηρετούσαν σε άλλες θέσεις της κλ. Α2-Α5-Α7(ii) ή υπηρετούσαν με συμβόλαια ορισμένου χρόνου (ακόμα και στην ίδια θέση), δεν λαμβάνονται υπόψη για σκοπούς συμπλήρωσης της δεκαοκταετούς υπηρεσίας που αναφέρονται στις παραγράφους (α) και (β) του εδαφίου (2) του άρθρου 26 του περί Προϋπολογισμού του 2024 Νόμου (Ν. 58(ΙΙ)/2023).

Παράλληλα, εκφράζει τον προβληματισμό του με τον χειρισμό του θέματος των χαμηλόμισθων από τις συντεχνίες που βρίσκονταν στο τραπέζι του διαλόγου με την εργοδοτική πλευρά.

«Για παράδειγμα, παρόλο που σε ανακοινώσεις τους και σε τηλεοπτικές εμφανίσεις τους, καθησύχαζαν τους συναδέλφους ότι όλα έβαιναν ομαλά και ήταν θέμα ωρών/ημερών η υπογραφή συμφωνίας με αναγνώριση της υπηρεσίας στην κλ. Α1-Α2-Α5(ii), με αναγνώριση της υπηρεσίας σε άλλες θέσεις και με αναγνώριση της υπηρεσίας με συμβόλαια ορισμένου χρόνου, στο τέλος αποδείχτηκε πως είτε εξαπατούσαν τους συναδέλφους είτε ‘άλλα ήθελαν, άλλα έκαναν και άλλα εννοούσαν’. Καλούμε την Κυβέρνηση να διορθώσει άμεσα τις αδικίες που έχουν δημιουργηθεί με τη νέα ρύθμιση», προσθέτει.

Τέλος, ζητά να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και με τη συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ η οποία πλέον, όπως αναφέρει, απαριθμεί πέντε χιλιάδες μέλη, για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την επίλυση του προβλήματος των χαμηλόμισθων υπαλλήλων.