Η παράταση που έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου σε όλες τις νομικές οντότητες για την καταχώριση στο ηλεκτρονικό μητρώο του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών των στοιχείων των Πραγματικών Δικαιούχων μέχρι την 31η Μαρτίου, θα επιτρέψει νομικά την επιστροφή των προστίμων ύψους €2 εκατ. πίσω στις εταιρείες.

Τα στοιχεία που αφορούν τους Πραγματικούς Δικαιούχους (ιδιοκτήτες) των εταιρειών είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν το τελικό ιδιοκτησιακό καθεστώς ή τον τελικό έλεγχο των εταιρειών και η συγκεκριμένη υποχρέωση προβλέπεται από την ευρωπαϊκή Οδηγία κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», χθες η Νομική Υπηρεσία προώθησε στο Υπουργείο Εμπορίου και στο Τμήμα της Εφόρου Εταιρειών τη γνωμάτευσή της, δίνοντας κατεύθυνση για τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων που εισέπραξε το κράτος.

Όπως πληροφορούμαστε, η Νομική Υπηρεσία στη γνωμάτευσή της αναφέρει πως το Υπουργείο Ενέργειας ως η αρμόδια αρχή έχει παραχωρήσει παράταση για συμμόρφωση σε όλες τις οντότητες μέχρι τέλος Μαρτίου, περιλαμβανομένων και των 5 χιλ. νομικών προσώπων που αποτελούν εμπιστεύματα, συνεπώς μπορεί το αρμόδιο υπουργείο να επιστρέψει τις χρηματικές κυρώσεις τις οποίες επέβαλε και εισέπραξε.

Ουσιαστικά, η Νομική Υπηρεσία τονίζει πως μπορεί να υποστηριχθεί η πολιτική απόφαση που έλαβε ο αρμόδιος υπουργός. Μάλιστα, προκύπτει από τη γνωμάτευση πως το Υπουργείο Εμπορίου, επειδή πήρε τις πολιτικές του αποφάσεις, μπορεί να δώσει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες να επιστρέψουν τα πρόστιμα που έχουν εισπράξει από εταιρείες. Κύριος λόγος για τον οποίο συναίνεσε η Νομική Υπηρεσία στην επιστροφή των χρημάτων ήταν το γεγονός πως η παράταση στην υποβολή των συγκεκριμένων στοιχείων αφορά όλες τις οντότητες και δεν εξαιρείται από αυτήν καμία κατηγορία εταιρειών.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας Κανονιστική Διοικητική Πράξη από την Έφορο Εταιρειών, με την οποία θα ανακοινώνεται η επιστροφή των προστίμων. Αρμόδια κυβερνητική πηγή δήλωση πως τα χρήματα θα επιστραφούν άμεσα στους δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται πως από την 1η του χρόνου όσες εταιρείες/οντότητες προσπαθούσαν να καταχωρίσουν τους Πραγματικούς Δικαιούχους στο ηλεκτρονικό μητρώο του Εφόρου Εταιρειών έπρεπε προηγουμένως να πληρώσουν το πρόστιμο, καθώς δεν είχαν συμμορφωθεί μέχρι τις 31/12/23.

Βάσει του νόμου, σε περίπτωση που μία εταιρεία δεν συμμορφώθηκε εμπρόθεσμα υπόκειται (η ίδια και οι διευθυντές και γραμματέας της, σε προσωπικό επίπεδο) σε χρηματική επιβάρυνση €200, ενώ για κάθε μέρα συνέχισης της παράβασης επιβαρύνεται με €100, με ανώτατο όριο συνολικής επιβάρυνσης τις €20.000.

Φορείς στον τομέα των υπηρεσιών είχαν ξεσηκωθεί για την επιβολή του προστίμου, με αποτέλεσμα το θέμα να συζητηθεί στη Βουλή και να αποφασιστεί να δοθεί παράταση. Προηγουμένως, η Έφορος Εταιρειών είχε προβεί σε διευθετήσεις, έτσι ώστε οι εταιρείες και αξιωματούχοι τους να μπορούν να καταχωρούν τα στοιχεία των Πραγματικών Δικαιούχων στο Μητρώο, χωρίς προηγουμένως να καταβάλλουν τη χρηματική επιβάρυνση, όπως απαιτούσε το σύστημα αρχικά.

Το ηλεκτρονικό μητρώο εφαρμόστηκε με μεγάλη καθυστέρηση από τη Δημοκρατία και έχει ως στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, μέσω της ενισχυμένης διαφάνειας των πληροφοριών. Σημειώνεται πως λόγω της μεγάλης καθυστέρησης αλλά και για να αποφύγει η Δημοκρατία κυρώσεις από την ΕΕ, λειτούργησε άρον-άρον μια ενδιάμεση ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία καταχωρούσαν τα σχετικά στοιχεία οι εταιρείες. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα αποδείχθηκε πρόχειρη και ανεπαρκής, με αποτέλεσμα τα στοιχεία που υποβλήθηκαν να μην μπορούν να μεταφερθούν αυτόματα στο νέο ηλεκτρονικό μητρώο και να χρειαστεί νέα διαδικασία από τις εταιρείες.