Αποδεκτή από την πλειοψηφία του προσωπικού της Cyta έγινε χθες η πρόταση του οργανισμού για θεσμικές αλλαγές και για μετεξέλιξη του προσωπικού, με στόχο να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία για αντιμετώπιση του ανταγωνισμού και των προκλήσεων από τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία.

Σύμφωνα με πληροφόρηση του «Φ», υπέρ της πρότασης, υπό προϋποθέσεις, τάχθηκαν οι συντεχνίες ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ), ΑΣΕΤ-Cyta και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ-Cyta, που εκπροσωπούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.

Αντίθετα, ΠΑΣΕ – ΑΤΗΚ και ΣΕΠ- ΑΤΗΚ δεν απέρριψαν την πρόταση, αλλά φαίνεται να εξέφρασαν την άποψη για συνέχιση του διαλόγου που άρχισε εδώ και ένα χρόνο περίπου με τη διοίκηση του οργανισμού, καθώς η θητεία του υφιστάμενου δ.σ. της Cyta εκπνέει στο τέλος του μήνα.

Μετά τις εξελίξεις και τις θέσεις των συντεχνιών, το (απερχόμενο) διοικητικό συμβούλιο της Cyta αναμενόταν στη χθεσινοβραδινή του συνεδρία να εξετάσει το όλο θέμα και κυρίως τις προϋποθέσεις που συνοδεύουν τα τρία «ναι» που απέσπασε και να επανέλθει στο συνδικαλιστικό κίνημα με τη θέση που θα διαμορφώσει.

Εφόσον, πάντως, ξεπεραστούν και τα τελευταία εμπόδια, είναι πιθανό εντός των επόμενων 24ωρων να υπάρξει συμφωνία, έστω κι εάν αυτήν δεν υπογραφεί από το σύνολο των συντεχνιών. Και οι δύο πλευρές φαίνονται αποφασισμένες να μην αφήσουν να πάει χαμένη η πολύμηνη διαπραγμάτευση που προηγήθηκε, αλλά ούτε και οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν, όπως και το μομέντουμ των τελευταίων ημερών για συμφωνία. Όπως γράψαμε, η όποια συμφωνία επιτευχθεί θα τεθεί ενώπιον και του υπουργού Οικονομικών για επικύρωση.

Με την πρόταση του οργανισμού δημιουργούνται δύο κατηγορίες εργαζομένων, η μια με καθεστώς εργοδότησης δημοσίου δικαίου και η άλλη με καθεστώς εργοδότησης ιδιωτικού δικαίου αλλά διασφαλίζεται πως το ποσοστό των εργαζομένων δημοσίου δικαίου θα υπερτερεί και θα αναλογεί στο 60% του συνόλου του προσωπικού.

Όπως οι ίδιες οι συντεχνίες είχαν ανακοινώσει όταν στις αρχές του χρόνου πραγματοποίησαν στάση εργασίας λόγω προβλημάτων που υπήρξαν στο διάλογο, το έργο της θεσμικής καινοτομίας και μετεξέλιξης του προσωπικού ξεκίνησε με τη συναίνεση, την υπευθυνότητα και την κατανόηση τους, «με στόχο να κάνουν τον οργανισμό πιο ευέλικτο στις διαδικασίες του, να μειώσουν το λειτουργικό του κόστος, για να αναβαθμίσουν το προσωπικό της πρώτης γραμμής για να αντέξει στον ανελέητο ανταγωνισμό και τις τεράστιες τεχνολογικές προκλήσεις που συντελούνται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και στην οικονομία γενικότερα».