Στα παιδικά παραμύθια, μια φορά κι ένα καιρό, υπήρχε πάντοτε μία πριγκίπισσα ή ένας βασιλιάς που ήταν άρρωστοι με αποτέλεσμα να επιστρατεύονται οι αυλικοί για να βρουν τον καλύτερο πειραματικό γιατρό και τα κατάλληλα μαντζούνια που θα θεράπευαν το μέλος της βασιλικής οικογένειας. Η έκβαση ήταν συνήθως καλή, αλλά καμιά φορά ο συγγραφέας του παραμυθιού φρόντιζε να μας προετοιμάσει για την ευαλωτότητα και θνητότητα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτου τάξης και τίτλου. Στην πραγματική ζωή, η ευαλωτότητα αυτή δεν ήταν ιδιαίτερα εμφανής, με αποτέλεσμα να νομίζουμε πως υπάρχει κάποιο μυστικό αντίδοτο μόνο για λίγους. (Που αν υπήρχε θα είχε πρόσβαση σε αυτό κι ο Στηβ Τζομπς, ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους κάποτε στον κόσμο).

Τις μέρες αυτές διαπιστώσαμε πως οι προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αλματώδη επέλαση του καρκίνου, δεν αφορούν μόνο τους κοινούς θνητούς. Τρία μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, τις ίδιες ακριβώς μέρες νοσηλευτήκαν: Ο ίδιος ο βασιλιάς Κάρολος για υπερπλασία του προστάτη, η πρώην νύφη του Σάρα Φέργκιουσον για μελάνωμα ενώ ήδη είχε τύχει θεραπείας για καρκίνο του στήθους και η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίττλετον, για την οποία δεν δόθηκαν πολλές λεπτομέρειες. Κι αυτό εικάζεται πως έχει να κάνει με τη σοβαρότητα της περίπτωσης, αλλά και την οικογενειακή της κατάσταση. Τρία μικρά παιδιά δεν μπορούν να ενημερώνονται για την κατάσταση της υγείας της μητέρας τους από τον κάθε άσχετο. Πράγμα που εν πολλοίς έγινε σεβαστό, παρά την αγριότητα που επικρατεί στα μήντια.

Η είδηση για τα τρία περιστατικά υγείας που αφορούν τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας από τη μια έχει να κάνει με το πιο ανθρώπινο, ύφος που επιδιώκει η νέα γενιά, αλλά παράλληλα έχει να κάνει με την πραγματικότητα όπως περιγράφεται κι από τον ΠΟΥ, ο οποίος προβλέπει αύξηση των περιστατικών καρκίνου κατά 77% μέχρι το 2050 σε σχέση με το 2012. Το 2012 καταγράφηκαν 14,1 εκατομμύρια κρούσματα και 8,2 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως, αριθμοί που αυξήθηκαν σε 20 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 9,7 εκατομμύρια θανάτους μια δεκαετία αργότερα. Το παρήγορο είναι πως μειώνεται το ποσοστό των θανάτων κι η επιστήμη προχωρεί διαρκώς, γεγονότα που αφορούν περισσότερο τον ανεπτυγμένο κόσμο αφού η ανισότητα ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες είναι εμφανής.  Όπως σημειώνει ο ΠΟΥ, στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, μία στις 12 γυναίκες εμφανίζει καρκίνο του μαστού, όμως μόνο μία στις 71 γυναίκες πεθαίνει από αυτόν.

Σήμερα, 4 Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου, με στόχο την ευαισθητοποίηση, την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση. Κεντρικό σύνθημα για φέτος: «Κλείστε το χάσμα στη φροντίδα του καρκίνου».