Μέχρι την 1/3/2024 θα είναι ανοικτό για δημόσια διαβούλευση το προτεινόμενο γενικό χωροταξικό σχέδιο που περιλαμβάνει την ανέγερση και λειτουργία ενοποιημένης ανάπτυξης μεγάλων και σύνθετων χρήσεων στην Παλώδια, στην επαρχία Λεμεσού.

Η Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) που αφορά στην περιγραφή και αξιολόγηση των επιπτώσεων που πιθανό να δημιουργηθούν από την εν λόγω ανάπτυξη έχει κατατεθεί από το διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως στο Τμήμα Περιβάλλοντος.

Το προτεινόμενο χωροταξικό σχέδιο θα καλύπτει μια έκταση γης 310.352 τ.μ. Το καθαρό εμβαδό γης που απομένει μετά την παραχώρηση γης για τον δημόσιο δρόμο, τον δημόσιο χώρο πρασίνου και για τον κοινοτικό εξοπλισμό είναι περίπου 228.835 τ.μ. και θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες χρήσεις με συνολικό δομήσιμο εμβαδόν (συντελεστή δόμησης) 118.071 τ.μ. πανεπιστήμιο και φοιτητικές εστίες, κέντρο έρευνας και ανάπτυξης, ενιαία οικιστικά συγκροτήματα, φωτοβολταϊκό πάρκο και συμπληρωματικές εμπορικές χρήσεις και χώρους εστίασης.

Η κατασκευή του προτεινόμενου έργου αναμένεται να υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει κατασκευή του κυρίως τμήματος του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου, του πρώτου από τρία κτήρια φοιτητικών εστιών, του δυτικού μέρους του ενιαίου οικιστικού συγκροτήματος, του πολυώροφου χώρου στάθμευσης και του κεντρικού κτηρίου του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης, το οποίο περιλαμβάνει και χρήσεις αναψυχής και εμπορίου.

Οι ιδιόκτητες του έργου προτίθενται να αναπτύξουν σε παρακείμενο ακίνητο φωτοβολταϊκό πάρκο μεγάλου μεγέθους το οποίο θα υπερκαλύψει τις ενεργειακές ανάγκες ολόκληρης της ανάπτυξης και επομένως θα αντισταθμίσει πλήρως τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την αυξημένη ζήτηση ενέργειας. Επισημαίνεται στις 24/5/2022, η εταιρεία Frontarico Ltd που βρίσκεται πίσω από τη μεγάλη ανάπτυξη στην Παλώδια, εξασφάλισε από την ΡΑΕΚ εξαίρεση από την υποχρέωση κατοχής άδειας για κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για εμπορικούς σκοπούς, φωτοβολταϊκό σύστημα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 2,3MWp. Η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου καλύπτει έκταση 4.200 τ.μ.. Επιπρόσθετα, παρόλο που ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των επιμέρους αναπτύξεων δεν έχει ολοκληρωθεί, υπάρχει πρόθεση για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πλαισίων στις οροφές των κτηρίων.

Ο προτεινόμενος χωροταξικός σχεδιασμός έχει ως κύριο σκοπό την δημιουργία ενός συμπλέγματος που θα αποτελείται από πανεπιστημιακό χώρο και φοιτητικές εστίες, κέντρο έρευνας και ανάπτυξης, ενιαία οικιστικά συγκροτήματα, φωτοβολταϊκό πάρκο, και συμπληρωματικές εμπορικές χρήσεις και χώρους εστίασης. Σημειώνεται ότι για τον χώρο ανάπτυξης είχε παραχωρηθεί παλαιότερη πολεοδομική άδεια, με αίτηση που υποβλήθηκε το 2009. Επισημαίνεται ότι, στην ΜΕΕΠ εξετάζονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του γενικού σχεδιασμού (γενικό χωροταξικό σχέδιο) του υπό μελέτη χώρου, ο οποίος θα καθορίσει την στρατηγική και την ιδεολογία ανάπτυξης που θα ακολουθήσουν οι επιμέρους αναπτύξεις μελλοντικά. Η υλοποίηση των επιμέρους μεμονωμένων χρήσεων/κτηρίων του χωροταξικού σχεδίου αναμένεται να γίνει ξεχωριστά αλλά και σταδιακά σε βάση σχεδιασμού, κατασκευής, χρηματοδότησης και λειτουργίας, σύμφωνα με τις παραμέτρους του συνολικού χωροταξικού σχεδίου. Επομένως, η ΜΕΕΠ δεν αξιολογεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του κάθε κτηρίου ξεχωριστά, αφού στο στάδιο της γενικής χωροταξικής μελέτης δεν πραγματοποιείται λεπτομερής σχεδιασμός των χρήσεων σε επίπεδο μεμονωμένου κτηρίου / ανάπτυξης. Για τις χρήσεις αυτές θα υποβληθούν ξεχωριστές αιτήσεις για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας σε μετέπειτα στάδιο και ανάλογα με το πρόγραμμα υλοποίησης.

Σκοπός του έργου είναι πρωτίστως η εγκαθίδρυση των εν λόγω στρατηγικών χρήσεων, αλλά και οι παραγωγικές συνέργειες που θα δημιουργηθούν με την γειτνίαση.

Παράλληλα, ως έργο αναμένεται να συνδεθεί ουσιαστικά τόσο με την ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Λεμεσού, όσο και με τις τοπικές κοινότητές σε άμεση εγγύτητα.

Το έργο θα απαρτίζεται και από άλλες χρήσεις σε λιγότερο βαθμό, όπως πολιτιστικό κέντρο, οικιστική ανάπτυξη, καθώς και περιορισμένο εμπόριο και αναψυχή – πρωτίστως προς εξυπηρέτηση της προτεινόμενης ανάπτυξης.

Οι κατασκευαστικές εργασίες του έργου θα διενεργηθούν σε τρεις φάσεις και αναμένεται να ξεκινήσουν με τη λήψη των απαιτούμενων αδειών.

Σε τρεις φάσεις η υλοποίηση του έργου

Η υλοποίηση των επιμέρους χρήσεων/ κτηρίων του χωροταξικού σχεδίου αναμένεται να γίνει ξεχωριστά αλλά και σταδιακά σε βάση σχεδιασμού, κατασκευής, χρηματοδότησης και λειτουργίας, σύμφωνα με τις παραμέτρους του συνολικού χωροταξικού σχεδίου. Το προτεινόμενο έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις. Παρόλο που δεν έχει καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα για τις φάσεις υλοποίησης, στο παρόν στάδιο έχουν καθοριστεί οι χρήσεις που θα περιλαμβάνει η κάθε φάση.

Η πρώτη φάση υλοποίησης θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα κτήρια/ χρήσεις: 1. Κυρίως τμήμα του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου 2. Το πρώτο από τρία κτήρια φοιτητικών εστιών 3. Το δυτικό μέρος του ενιαίου οικιστικού συγκροτήματος 4. Πολυώροφος χώρος στάθμευσης 5. Το κεντρικό κτήριο του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης, το οποίο περιλαμβάνει και χρήσεις αναψυχής και εμπορίου.

Η δεύτερη φάση αναμένεται να περιλαμβάνει τα ακόλουθα κτήρια/ χρήσεις: 1. Το υπόλοιπο τμήμα του κεντρικού κτηρίου του πανεπιστημίου 2. Μέρος των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων 3. Το δεύτερο από τρία κτήρια φοιτητικών εστιών, το οποίο θα περιλαμβάνει και υπόγειο χώρο στάθμευσης. 4. Μέρος του ενιαίου οικιστικού συγκροτήματος στα ανατολικά του χώρου ανάπτυξης 5. Μέρος του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης, το οποίο περιλαμβάνει και χρήσεις αναψυχής και εμπορίου.

Η τρίτη φάση αναμένεται να περιλαμβάνει τα ακόλουθα κτήρια/ χρήσεις: 1. Ολοκλήρωση των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων 2. Ολοκλήρωση των κτηρίων των φοιτητικών εστιών 3. Ολοκλήρωση του ενιαίου οικιστικού συγκροτήματος 4. Ολοκλήρωση του κέντρου ερευνας και ανάπτυξης, το οποίο περιλαμβάνει και χρήσεις αναψυχής και εμπορίου.

Περιλαμβάνει 1.632 χώρους στάθμευσης

Στην μελέτη αναφέρεται πως σύμφωνα με πληροφορίες από τον αρχιτέκτονα του έργου στα πλαίσια της προετοιμασίας της Μελέτης Εκτίμησης Κυκλοφοριακών Επιπτώσεων (ΜΕΚΕ), η προτεινόμενη ανάπτυξη θα συμπεριλαμβάνει, με την ολοκλήρωση της πλήρης κατασκευής του, 1.632 χώρους στάθμευσης, εκ των οποίων 96 θα διαμορφωθούν για χρήση από ΑμεΑ. Επίσης, θα συμπεριλαμβάνονται 82 θέσεις στάθμευσης για δίκυκλα (ποδήλατα και μοτοποδήλατα).