Κοντά στις 2000 εταιρείες έχουν εγγραφεί στη Μονάδα Διευκόλυνσης Εταιρειών από το 2022 οι οποίες απασχολούν 19.000 ειδικευμένους εργαζομένους και δόθηκαν 500 θεωρήσεις για ψηφιακούς νομάδες ανέφερε σήμερα από το Προεδρικό ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 08 Φεβρουαρίου, στο Προεδρικό Μέγαρο εκδήλωση με ξένους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Χθες, η Προεδρία σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων, πραγματοποίησε εκδήλωση με ξένους επενδυτές οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Ο ΚΕ είπε πως στόχος της εκδήλωσης, την οποία πραγματοποίησε η Προεδρία σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων, και στην οποία συμμετείχαν πέραν των 100 επενδυτών, ήταν η ενημέρωση τους για τις πρωτοβουλίες που υλοποίησε η Κυβέρνηση σε συνέχεια της ανατροφοδότησης που έλαβε σε παρόμοια εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο και κατά την οποία τέθηκαν μια σειρά ζητημάτων από τους επενδυτές.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε η πρόοδος υλοποίησης της Στρατηγικής Προσέλκυσης Επενδύσεων και Ταλέντου που εφαρμόζεται από το 2022, καθώς και η ενίσχυση της με νέες δράσεις, οι οποίες εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 7 Φεβρουαρίου 2024.

Πιο συγκεκριμένα, στη Στρατηγική εντάχθηκαν δράσεις που αφορούν στα εξής:

1.      Υιοθέτηση και εφαρμογή της Μπλε Κάρτας για διευκόλυνση της διακίνησης των εργαζομένων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στόχο έχει την απασχόληση υψηλής εξειδίκευσης.

2.      τη νέα Στεγαστική Πολιτική και συγκεκριμένα το σχέδιο Built to Rent και την αναθεώρηση των πολεοδομικών κινήτρων για αύξηση της κατασκευής και διάθεσης μονάδων στέγασης.

3.      την εφαρμογή του Νόμου για Διευκόλυνση των Στρατηγικών Επενδύσεων,

4.      τη διασφάλιση της ομαλής συνέχισης της εκπαίδευσης των παιδιών των επενδυτών και των εργαζομένων που εγκαθίστανται στην Κύπρο.

5.      Την ενίσχυση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση με την προώθηση της δημιουργίας του Εθνικού Οργανισμού Αναπτύξεως και τη σύσταση του Κυπριακού Ταμείου Χρηματοδότησης Κεφαλαίου.

Ενώ αναφορά έγινε και για τη ψηφιοποίηση των διαδικασιών που σχετίζονται με την εγγραφή εταιρειών και την απόκτηση των απαιτούμενων αδειών για έργα ΑΠΕ. 

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν 2000 εταιρείες έχουν εγγραφεί στη Μονάδα Διευκόλυνσης Εταιρειών από το 2022 οι οποίες απασχολούν 19.000 ειδικευμένους εργαζομένους και δόθηκαν 500 θεωρήσεις για ψηφιακούς νομάδες.

Οι δράσεις παρουσιάστηκαν από τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Η εκδήλωση παρείχε επίσης την ευκαιρία για συζήτηση και καταγραφή περαιτέρω αναγκών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές, τις οποίες η Κυβέρνηση θα λάβει υπόψη στο μελλοντικό σχεδιασμό πολιτικών.

Τέλος, σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης για ενίσχυση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας μας, η Κυβέρνηση θα θεσμοθετήσει αυτό το διάλογο με τους ξένους επενδυτές, όπως επίσης και με Κύπριους επιχειρηματίες, μέσω διοργάνωσης αντίστοιχων εκδηλώσεων.

Τέλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως η προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων στη χώρα μας αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.  Οι πολύ θετικές επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας υποστηρίζονται από μεγάλες επενδύσεις, αλλά και δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για νέες ποιοτικές επενδύσεις.  Στόχος παραμένει η μεγάλη άνοδος που παρουσιάζει η συνολική συνεισφορά των επενδύσεων την τελευταία δεκαετία να συνεχιστεί.