Τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία των επενδυτικών ταμείων προσεγγίζουν σήμερα τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι αξιοσημείωτο ότι 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί στην Κύπρο και έχουν χρηματοδοτήσει έργα και επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη, διευρύνοντας την παραγωγική μας βάση και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων Κύπρου (CIFA).

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, το Υπουργείο Οικονομικών, σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, προωθεί σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, όπως είπε, που στοχεύουν στη ρύθμιση της λειτουργίας της χρηματοπιστωτικής αγοράς, ευθυγραμμίζοντας το πλαίσιο και τις διαδικασίες μας με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές:

«Για παράδειγμα, η νομοθετική ρύθμιση με τίτλο “Ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας των Εταιρειών Διοίκησης Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2024”, το γνωστό «Funds Administrator» έχει περάσει επιτυχώς από το στάδιο του νομοτεχνικού ελέγχου και βρίσκεται  ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων για την έγκριση και ψήφισή του. Ο νόμος αυτός στοχεύει στη ρύθμιση της λειτουργίας των κυπριακών Εταιρειών Διαχείρισης Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων, ενισχύοντας την εξειδίκευση του τομέα και βελτιώνοντας τις υπηρεσίες προς τους διαχειριστές κεφαλαίων και τους επενδυτές. Επιπλέον προσφέρει εγγυήσεις ασφάλειας για τους επενδυτές, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για τους Διαχειριστές Επενδύσεων.

Επιπρόσθετα, η καινοτόμος πρωτοβουλία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, “regulatory sandbox“, το οποίο περιλήφθηκε στο εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει ένα ελεγχόμενο περιβάλλον όπου νεοσύστατες επιχειρήσεις «fintech» και άλλες οντότητες μπορούν να δοκιμάζουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους σε πραγματικές συνθήκες, υπό την εποπτεία της ρυθμιστικής αρχής.

Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός ρυθμιστικού πλαισίου που να συμβαδίζει με τις νέες εξελίξεις στον ψηφιακό κόσμο, επιτυγχάνοντας ισορροπία μεταξύ της διευκόλυνσης της ομαλής εισαγωγής καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών και της διασφάλισης της προστασίας των επενδυτών.

Ιδιαίτερη σημασία για την τοπική αγορά επενδυτικών κεφαλαίων είναι και η δημιουργία του Cyprus Equity Fund, μια σημαντική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην προώθηση του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων στην Κύπρο. Το Cyprus Equity Fund το οποίο ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2023, δρομολογήθηκε για να αντιμετωπίσει το κενό χρηματοδότησης με ίδια κεφάλαια για τις αναδυόμενες και καινοτόμες επιχειρήσεις και επικεντρώνεται στην παροχή χρηματοδότησης επιχειρηματικών ιδεών και έργων.

Η ίδρυση του θεωρείται ως ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Κύπρο και αναμένεται να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων στην περιοχή και να συμβάλει στη συνολική οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Το Ταμείο έχει προικοδοτήσει η Κυβέρνηση με €30 εκατ. και ήδη ενημερώνουμε δυνητικούς επενδυτές για συμμετοχή τους, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής».

Ο Μάκης Κεραυνός αναφέρθηκε επίσης και στις ενέργειες της Κυβέρνησης για δημιουργία Φορέα Ανάπτυξης Επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση χρηματοδοτικών κενών της αγοράς και τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση από τις επιχειρήσεις. «Με βάση σχετική Μελέτη που ετοιμάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα υποβληθεί σχετική Πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για την έγκριση του Οδικού Χάρτη για τη δημιουργία του Οργανισμού, ενώ η έναρξη λειτουργίας του αναμένεται περί τα μέσα του 2026», σημείωσε.

«Σημαντικό θεωρώ επίσης το Νομοσχέδιο που ετοιμάσαμε για τη θέσπιση πλαισίου για έλεγχο των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Κύπρο γνωστό και αυτό ως FDI για προστασία ευαίσθητων τομέων της οικονομίας από επενδύσεις τρίτων χωρών. Το Νομοσχέδιο αυτό στο παρόν στάδιο τυγχάνει του απαραίτητου νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση», πρόσθεσε.