Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε πριν από λίγο την πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ, του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, με την οποία μειώνεται στα 150 ευρώ, από 500 που είναι σήμερα, το πρόστιμο στις εταιρίες που δεν υποβάλλουν εμπρόσθεσμα τις ετήσιες εκθέσεις τους.

Συγκεκριμένα, τροποποιείται ο νόμος περί εταιρειών, ώστε το ανώτατο όριο της συνολικής χρηματικής επιβάρυνσης που επιβάλλεται σε εταιρεία, σε περίπτωση που παραλείψει να παραδώσει την ετήσια έκθεσή της στον Έφορο Εταιρειών εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, να μειωθεί από τα €500, που είναι σήμερα, στα €150.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους δήλωσε πως με τη νομοθετική ρύθμιση μειώνεται το πρόστιμο, μέχρι το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών να εφαρμόσει το νέο μηχανογραφικό του σύστημα. Όπως είπε, με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, μικρές και μεγάλες εταιρείες έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ κάλεσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου υποστήριξε πως η επιβολή προστίμων αποτελεί φορομπηχτική πολιτική, τονίζοντας πως μεγάλος αριθμός εταιρειών που καθυστερούν να καταθέσουν τις εκθέσεις τους είναι αδρανείς εταιρείες. Ο κ. Γεωργίου τόνισε την ανάγκη εξορθολογισμού των χρηματικών κυρώσεων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης δήλωσε πως η πρόταση νόμου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Όπως ανάφερε, το σύστημα στο Τμήμα του Εφόρου θα επικαιροποιηθεί το 2025, τονίζοντας πως μέχρι την ολική αναδιάθρωση των συστήματων θα πρέπει να μειωθούν τα πρόστιμα. Όπως είπε, δεν μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τις παθογένειες του κράτους.