Στο Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται το προσχέδιο του νομοσχέδιου που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ).

Το νομοσχέδιο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον περασμένο Δεκέμβριο η οποία ολοκληρώθηκε περί τα τέλη Ιανουαρίου. Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του ΧΑΚ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών λέχθηκε πως μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία κάποιων προνοιών από το αρμόδιο υπουργείο, το νομοσχέδιο θα προωθηθεί για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή.

Εκ μέρους του ΧΑΚ, λέχθηκε πως μόλις εγκριθεί το νομοσχέδιο από το Κοινοβούλιο τότε θα αρχίσουν οι διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου και στη συνέχεια θα προκηρυχθεί δημόσιος διαγωνισμός για τον εντοπισμό στρατηγικού επενδυτή. Εκπρόσωπος του ΧΑΚ, σημείωσε πως όλοι συμφωνούν με την ιδιωτικοποίηση του Χρηματιστηρίου, αποδίδοντας τις καθυστερήσεις που υπάρχουν σε κάποια διαδικαστικά ζητήματα. «Υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν γιατι το ΧΑΚ είναι κρατικό, υπάρχουν διαδικαστικά ζητήματα που πρέπει να εγκριθούν» πρόσθεσε, ο εκπρόσωπος του ΧΑΚ.

 Εξάλλου απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε, πως ένας από τους λόγους που ιδιωτικοποιείται το ΧΑΚ είναι γιατί ζημιογόνο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΧΑΚ, λόγω του ότι το Χρηματιστήριο είναι κρατικό υπάρχουν μεγάλες ανελαστικές δαπάνες που σχετίζονται με το προσωπικό. Είπε, επίσης πως πολλές φορές το ΧΑΚ έχει ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο την παραχώρηση φορολογικών ελαφρύνσεων για να προσελκύσουν νέες επιχειρήσεις στο ΧΑΚ, ωστόσο, το αίτημα τους απορρίπτονταν καθώς θα θεωρείτο κρατική ενίσχυση.

Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε πως το νομοσχέδιο προχωρά σε συνεργασία του Υπουργείου με το ΧΑΚ. Βουλευτές εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείτε στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του χρηματιστηρίου.