Ούτε ένα σεντ αύξηση δεν δικαιολογείται να μπει  στους λογαριασμούς της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, υποστηρίζει η πλειοψηφία των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, τα οποία διαμαρτύρονται γιατί η Αρχή συνεχίζει να κρατά σε αγωνία τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε σχέση με την πρόθεσή της να επαναδιατυπώσει το αίτημά της προς τη ΡΑΕΚ για αυξήσεις 6%.

Μάλιστα, κάποιοι από τους βουλευτές υποστηρίζουν πως βάσει των οικονομικών καταστάσεων που προώθησε η ΑΗΚ στη Βουλή δεν δικαιολογείται να επιβληθεί η αύξηση, καθώς το 2023 η Αρχή είχε καταγράψει κέρδη ύψους €64 εκατ., σύμφωνα με τις προκαταρκτικές καταστάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΗΚ, τα τελευταία πέντε χρόνια είχε λιγότερα κέρδη σε σύγκριση με το αναμενόμενο (επιτρεπόμενο) κέρδος των εργασιών της, με βάση την απόδοση 4.6% που της επιτρέπει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕΚ). Συνολικά, από το 2018 μέχρι και το 2023, το πραγματικό της κέρδος ήταν κατά περίπου €150 εκατ. λιγότερο, σε σύγκριση με το κέρδος που επιτρεπόταν από τη ΡΑΕΚ, ώστε να χρηματοδοτηθούν τα έργα ανάπτυξης μέχρι το 2032, τα οποία κοστολογούνται σε περίπου 1,7 δισ. ευρώ.

Από τη χθεσινή συζήτηση δεν έλειψαν και οι μπηχτές από κάποιους βουλευτές προς την Κυβέρνηση, ότι χρησιμοποιεί τα αποθέματα της ΑΗΚ για να ασκεί κοινωνική πολιτική. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης δήλωσε πως δεν δικαιολογείται καμία αύξηση από πλευράς της ΑΗΚ για το 2024, καθώς οι προκαταρτικοί  οικονομικοί λογαριασμοί της για το 2023 έχουν καταδείξει πως είχε κερδοφορία της τάξης των €64 εκατ. «Είμαι ξεκάθαρος ότι το 6% δεν δικαιολογείται και δεν θα πρέπει να επιβληθεί και το αποθεματικό της ΑΗΚ θα πρέπει να το διασφαλίσουμε ως κόρη οφθαλμού, μακριά από τις κοινωνικές ορέξεις της οποιασδήποτε εκτελεστικής εξουσίας» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε ότι δεν μπορεί η Βουλή ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παρεμβαίνουν με έναν τρόπο αντιθεσμικό σε θέματα που αφορούν την τιμολόγηση της ΑΗΚ και να αντικαθιστούν τη ΡΑΕΚ.  Υπέδειξε πως το κράτος οφείλει να κάνει την κοινωνική του πολιτική, επιστρέφοντας τουλάχιστον τα επιπλέον λεφτά που έβγαλε τα τελευταία χρόνια λόγω των τεράστιων αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα συνεπακόλουθα έσοδά του. «Αυτό πρέπει να γίνει μέσω κοινωνικής πολιτικής και όχι μέσω της τιμολόγησης της ΑΗΚ» πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, δήλωσε πως οι πολίτες δεν ευθύνονται  για τα λάθη που έγιναν από την προηγούμενη Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να πληρώνουν περισσότερα.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, δήλωσε ότι δεν σηκώνει η τσέπη του καταναλωτή οποιαδήποτε αύξηση, τονίζοντας ότι «αντί να πούμε συγνώμη του καταναλωτή διότι διαχρονικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις, αντί να επιβάλλουν στην ΑΗΚ, η οποία είχε τεράστια κέρδη, να προβεί σε επέκταση του δικτύου και αντί να δημιουργήσουν συστήματα αποθήκευσης ενέργειας δημιουργούσαν όμορφα εξοχικά σπιτάκια για να επωφελούνται κάποιοι και όμορφα κτήρια της ΑΗΚ».

ΑΗΚ: Απώλειες εκατομμυρίων το ΄21 λόγω ρύπων και καυσίμου

Οι καταναλωτές θα συνεχίσουν για τις επόμενες 15 ημέρες να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς το διοικητικό συμβούλιο (δ.σ) της ΑΗΚ δεν έχει ακόμη επικυρώσει ή διαγράψει την απόφαση του προηγούμενου συμβουλίου για αυξήσεις 6% στη διατίμηση του ηλεκτρισμού. Μιλώντας την Επιτροπή, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ Άδωνις Γιασεμίδης δήλωσε πως το διοικητικό συμβούλιο της Αρχής συνεχίζει τη μελέτη των οικονομικών δεδομένων. Το δ.σ. αναμένεται να τοποθετηθεί τόσο για τις αυξήσεις του 6% στους λογαριασμούς της ΑΗΚ για το 2024 αλλά και για το αν θα αποσύρει την προσφυγή που κατατέθηκε από την Αρχή στο Διοικητικό Δικαστήριο για ταυξήσεις 13% στους λογαριασμούς του 2023.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ είπε πως για το 13% η υπόθεση θα εξεταστεί σε βάθος χρόνου από το δικαστήριο. Ο κ. Γιασεμίδης είπε ότι οι αυξήσεις που διεκδικεί η ΑΗΚ αντιστοιχούν σε €100 εκατ., για να καλύψει την απώλεια του 2021 στα μη ελεγχόμενα πρόσθετα έξοδα που σχετίζονται με τους ρύπους και τα καύσιμα. Σύμφωνα με τον κ. Γιασεμίδη,  η απώλεια το 2021 ήταν €81 εκατ. Ο κ. Γιασεμίδης έκανε λόγο για άτακτη ανάπτυξη με τις ΑΠΕ, επισημαίνοντας πως παντού εμφανίστηκαν φωτοβολταικά πάρκα, χωρίς να υπάρχουν οι αναγκαίοι υποσταθμοί αλλά ούτε χώροι αποθήκευσης.