Απίθανη εάν όχι αδύνατη θεωρείται η επίτευξη συμφωνίας στις απευθείας διαπραγματεύσεις για ανανέωση της κλαδικής σύμβασης εργασίας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, πριν καλά καλά αρχίσει ο διάλογος, σε μια περίοδο που σίγουρα ο τουρισμός δεν θα ήθελε στις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει να προστεθεί και η εργατική αναταραχή.

Αυτό καταδεικνύει το σκηνικό που διαμορφώνεται μετά την πρώτη συνάντηση των συντεχνιών που είχαν οι συντεχνίες ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ με τους ξενοδοχειακούς συνδέσμους ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ στα τέλη Ιανουαρίου, το οποίο ήδη προϊδεάζει για την ανάγκη μεσολάβησης του Υπουργείου Εργασίας.

Από τότε μεσολάβησαν καταγγελίες των συντεχνιών στο Υπουργείο Εργασίας για ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες δεν παραχώρησαν ΑΤΑ, δημόσιες ανησυχίες από πλευρές ξενοδόχων για τη φετινή πορεία του τουρισμού και για τα αιτήματα που κατέθεσαν οι συντεχνίες για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία αλλά και καθυστέρηση στην προώθηση από πλευράς ξενοδόχων των δικών τους αιτημάτων/αντιαιτημάτων, τα οποία ακόμα να κατατεθούν.

Μάλιστα, από πλευράς ΣΤΕΚ αναφέρθηκε δημοσίως από εκπροσώπους του ότι τα αιτήματα είναι εξωπραγματικά, καθώς αυξάνουν το εργατικό κόστος κατά 32%. Σχετικές αναφορές έκανε τόσο ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ Άκης Βαβλίτης στο ΡΙΚ, όσο και η γ.δ. του Συνδέσμου Χρυσαίμιλη Ψηλογένη στον ΣΠΟΡ FM 95.0, με την τελευταία μάλιστα να εκτιμά πως δεν υπάρχει σημείο συζήτησης ή διαπραγμάτευσης με αφετηρία τα συγκεκριμένα αιτήματα.

Το τελευταίο φαίνεται να δικαιολογεί και την απουσία του ΣΤΕΚ από τη συνέχιση του διαλόγου για το θέμα της κλαδικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα προγραμματίστηκε συνάντηση μεταξύ των συντεχνιών των ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΣΕΚ και της ΠΕΟ και του ΠΑΣΥΞΕ μόνο.

Σύμφωνα με πληροφόρηση του «Φ», το δ.σ. του ΣΤΕΚ φαίνεται να αποφάσισε ότι δεν θα μπει σε διάλογο, χωρίς όμως για την ώρα να υπάρξει ενημέρωση ή τουλάχιστον να φτάσει η ενημέρωση στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Μιλώντας στον «Φ», ο γ.δ. της ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ Νεόφυτος Τιμινής ανέφερε, πάντως, πως οι συντεχνίες πάνε στον διάλογο τη Δευτέρα με ανοιχτά τα αυτιά για συζήτηση επί της ουσίας για το καλώς νοούμενο συμφέρον της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.

Σε σχέση με τις αναφορές για εξωπραγματικά αιτήματα, ο κ. Τιμινής απέρριψε τις αναφορές για συγκεκριμένα ποσοστά που αναφέρθηκαν όσον αφορά τις μισθολογικές διεκδικήσεις των συντεχνιών, αλλά, όπως είπε, μπορεί το κόστος να είναι μεγάλο σε περίπτωση που ξενοδόχος δεν εφαρμόζει τίποτα από όσα προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις αλλά και νομοθεσίες που υπάρχουν. Υπενθύμισε επίσης πως ένας από τους στόχους που τέθηκαν για ανανέωση της σύμβασης είναι να καταστεί το επάγγελμα ελκυστικό και πάλι, εξέλιξη που θα μετριάσει και τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό από τρίτες χώρες, αλλά και να αποτρέπεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ επιχειρηματιών.

Την ίδια ώρα ο γ.γ. της ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ επιβεβαίωσε και την ύπαρξη καταγγελιών για μη καταβολή της ΑΤΑ από μικρό αριθμό μονάδων σε Λεμεσό και Πάφο.