Σε τροχιά ανάπτυξης τουριστικών καταλυμάτων και ξενοδοχειακών μονάδων βρίσκονται τα ορεινά θέρετρα της επαρχίας Λεμεσού, με τους επιχειρηματίες να επενδύουν σε έναν αλλιώτικο τουρισμό, προσφέροντας παράλληλα οικονομική ανάσα σε πολλές κοινότητες την περιοχής.

Οι κοινότητες παραγωγής κουμανταρίας, το Ομόδος, οι Πλάτρες, ο Πεδουλάς, ο Πρόδρομος, το Φοινί και άλλα χωριά της Λεμεσού, έχουν γίνει ανάρπαστα με τις επενδύσεις να καταγράφουν αυξητική πορεία και με αρκετό κόσμο να επιλέγει συνειδητά να διαμένει μόνιμα σε κοινότητες, αποφεύγοντας τον συνωστισμό των πόλεων. Παρά το γεγονός ότι δημιουργούνται νέες αναπτύξεις, δεν φαίνεται να υπάρχει επαρκής προβολή της υπαίθρου και εναλλακτικών δράσεων που προσφέρονται στα ορεινά θέρετρα.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΠΑΣΥΞΕ Λεμεσού, Χρίστος Τσάνος, μιλώντας στον «Φ» για τις προκλήσεις της ξενοδοχειακής βιομηχανίας στην ύπαιθρο επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστούν άμεσα δράσεις και ενέργειες από μέρους του υφυπουργείου Τουρισμού αλλά και διαφόρων τοπικών φορέων, ούτως ώστε τα ορεινά θέρετρα να παραμείνουν ζωντανά ολόχρονα, επενδύοντας σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Χαρακτηριστική η αναφορά, ότι σήμερα από τους 100 τουρίστες που αφικνούνται στην Κύπρο μέσω λιμανιών και αεροδρομίων, μόνο δύο επιλέγουν τα ορεινά θέρετρα.

«Πιστεύουμε και αγαπάμε τα ορεινά και αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι αρκετός κόσμος στρέφεται πλέον στην ύπαιθρο, σε μια προσπάθεια να απαλλαχθεί από τον συνωστισμό των πόλεων. Εδώ και αρκετό διάστημα παρατηρείται μια μεγάλη ζήτηση αναπτύξεων και αυτή η δραστηριοποίηση μας ευχαριστεί ιδιαίτερα», ανέφερε ο κ. Τσάνος σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να εντατικοποιούν οι προσπάθειες προώθησης και προβολής του τουρισμού στην ύπαιθρο, όχι μόνο τη χειμερινή περίοδο αλλά ολόχρονα.

Πρόσθεσε ότι ο ΠΑΣΥΞΕ βρίσκεται σε συνομιλίες με το υφυπουργείο Τουρισμού, το υπουργείο Εργασίας και Οικονομικών σε μια προσπάθεια να προωθηθούν διαδικασίες. Θέλοντας να εξηγήσει τι εννοεί, σημείωσε ότι ο χειμώνας είναι πάρα πολύ δύσκολος στην ύπαιθρο και σίγουρα οι επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει θα πρέπει να επιβραβευθούν για το γεγονός ότι προσπαθούν και κρατάνε με νύχια και δόντια τις επιχειρήσεις τους ζωντανές. «Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν ζητάμε να μας δώσουν χρήματα επειδή επιλέξαμε να κάνουμε κέρδη στα ορεινά, αλλά θα πρέπει να βοηθήσουν όπως για παράδειγμα με το πρόγραμμα επιδότησης για μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν μπορεί ένα πρόγραμμα να είναι επιδοτούμενο αλλά να πρέπει να κάνεις 7 διαφορετικές εταιρίες επενδύσεων, για να δικαιούσαι την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών ή θερμοπρόσοψη. Η επιδότηση τους κενούς μήνες η οποία ισχύει στα αστικά κέντρα θα πρέπει να ισχύει και στα ορεινά», είπε.

Διευκρίνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει επαρκή προβολή των ορεινών θερέτρων παρά μονό επένδυση. «Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει αναγνώριση άμεση και δεν ξέρουν τι υπάρχει στα ορεινά». Από την πλευρά τους, όπως είπε, οι ξενοδόχοι επενδύουν σε διαφήμιση και προβολή ως ένα εργαλείο προσέλευσης τουριστών στην ύπαιθρο, ωστόσο, οι ενέργειες και οι δράσεις αυτές θα πρέπει να εντατικοποιούν από το αρμόδιο υπουργείο με τάχιστες διαδικασίες.

Ο κ. Τσάνος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι στα ορεινά υπάρχουν κρυμμένοι θησαυροί της φύσης, οι οποίοι, ωστόσο, δεν προβάλλονται όσο θα έπρεπε. «Θα πρέπει μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς, Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού και την ΕΤΑΠ Τροόδους να ανοίξουμε τα φτερά μας προς εναλλακτικές δράσεις τουρισμού όπως περιπάτους στη φύση, αναγνωριστές φύσης, ποδηλατικές διαδρομές, προβολή και δράσεις σε ποτάμια και καταρράκτες της υπαίθρου, ούτως ώστε να αναγνωριστούν από τους πολίτες και να δουν ότι υπάρχει και αυτός ο εναλλακτικός τουρισμός. Αυτή καμπάνια θα πρέπει να γίνει από όλους μας και με τη βοήθεια από το υφυπουργείο Τουρισμού έτσι ώστε να μην κλείνουμε σε νεκρούς μήνες, για να παίρνουμε επιδοτήσεις. Θέλουμε να είμαστε ανοικτοί και να μας επιδοτούν εκεί που πρέπει και όπου προβλέπεται».

Έτοιμα τα ξενοδοχεία, χωρίς όμως προσωπικό

Σε σχέση με την ετοιμότητα των ξενοδοχειακών μονάδων ενόψει και της νέας τουριστικής σεζόν, ο κ. Τσάνος εξήγησε ότι από κτηριακής άποψης τα ξενοδοχεία είναι έτοιμα, ωστόσο, από πλευράς προσωπικού υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. «Πλέον αυξάνεται το πρόβλημα με την εξεύρεση προσωπικού. Είμαστε σε συνομιλίες με το υφυπουργείο Τουρισμού και με το υπουργείο Εργασίας και τους καλούμε άμεσα δουν το πρόβλημα προτού διογκωθεί ακόμη περισσότερο».

«Θα πρέπει όπως είπε να γίνουν τάχιστες διαδικασίες να έρθει κόσμος για να εργαστεί στην τουριστική βιομηχανία», η οποία «επανδρώνεται από αιτητές ασύλου με το ποσοστό να αγγίζει το 25%. Αυτοί οι άνθρωποι έρχονται στην Κύπρο, κάνουν την αίτησή τους για να τους εγκρίνουν, υπάρχει καθυστέρηση στην εξέταση περίπου δύο χρόνων και υπάρχουν περιπτώσεις που τους ζητούν να αποχωρήσουν. Αυτό είναι μια διαδικασία που μας προβληματίζει», καταλήγει.