Κυβέρνηση και κόμματα συναινούν στην κατάργηση του ετήσιου τέλους εταιρειών, ύψους €350, αλλά μάλλον θα ανταγωνιστούν τις επόμενες μέρες, για επικοινωνιακούς λόγους, ποιος θα πιστωθεί την τροποίηση της νομοθεσίας για την απάλειψη αυτής της υποχρέωσης των εταιρειών.

Μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβούλιου, την περασμένη εβδομάδα, για κατάργηση του συγκεκριμένου τέλους, το οποίο εφαρμόζεται από το 2011, και εν αναμονή νομοσχεδίου για την υλοποίηση της κυβερνητικής απόφασης, περιλήφθηκαν στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής μεθαύριο Πέμπτη οι έξι προτάσεις νόμου που είχαν καταθέσει διάφορα κόμματα για τροποποίηση του νόμου για καταβολή του τέλους, με ορατό το ενδεχόμενο τελικά να ψηφιστεί από τα κόμματα η πλήρης κατάργηση του.

Δηλαδή, η Βουλή προωθεί την πραγματοποίηση την Πέμπτη ψηφοφορίας επί των προτάσεων νόμου, ώστε η κατάργηση του τέλους επί των εταιρειών να γίνει με απόφαση της Βουλής και όχι μέσω νομοσχεδίου της Κυβέρνησης, προφανώς για να πιστωθούν για την απόφαση τα κόμματα παρά η εκτελεστική εξουσία.

Μάλιστα, στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου περιλήφθηκε στην ατζέντα η τοποθέτηση των βουλευτών επί πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ, σύμφωνα με την οποία το ετήσιο τέλος καθορίζεται στη βάση των περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών. Οι κομματικές προτάσεις βρίσκονταν εδώ και μήνες ή και χρόνια, κάποιες, στα συρτάρια του Κοινοβουλίου και είχαν ανασυρθεί -ή τροποποιηθεί- πρόσφατα και συζητήθηκαν στην Επιτροπή Εμπορίου.

Πληροφορούμαστε ότι βουλευτές υποστηρίζουν ότι πιο εύκολα και πιο γρήγορα θα ρυθμιστεί το ζήτημα της κατάργησης του τέλους μέσω πρότασης νόμου και απόφασης της Βουλής μεθαύριο Πέμπτη, παρά μέσω νομοσχεδίου, καθώς θεωρούν πως μέχρι να ετοιμαστεί το νομοθέτημα από τις κυβερνητικές υπηρεσίες και να σταλεί για νομοτεχνικό στη Νομική Υπηρεσία θα υπάρξει καθυστέρηση.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή δήλωσε στον «Φ» πως το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή το συντομότερο δυνατό, καθώς η πλήρης κατάργηση του τέλους θα εφαρμοστεί από φέτος.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία 13 χρόνια όλες οι εταιρείες είχαν την υποχρέωση να καταβάλουν το τέλος εταιριών μέχρι την 30η Ιουνίου. Συνεπώς, η κατάργηση του τέλους εταιρειών θα πρέπει να εγκριθεί και να δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας το αργότερο μέχρι τέλος Απριλίου, καθώς στη συνέχεια θα διακόψει η Βουλή για τις γιορτές του Πάσχα και για τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και τις Ευρωεκλογές, τον Ιούνιο.

Καμιά δεν προβλέπει κατάργηση!

Εκείνο, όμως, που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι καμία από τις προτάσεις των κομμάτων που οδηγούνται στην Ολομέλεια της Βουλής δεν προβλέπει πλήρη κατάργηση του ετήσιου τέλους αμέσως, καθώς όσες προσπάθειες είχαν γίνει στο παρελθόν είχαν προσκρούσει στην άρνηση της κυβερνητικής πλευράς.

Συγκεκριμένα, η πρόταση νόμου του ΕΛΑΜ, της ΕΔΕΚ, του ΔΗΚΟ και των Οικολόγων προβλέπει την σταδιακή απάλειψη της υποχρέωσης καταβολής ετήσιου τέλους ύψους €350 από όλες τις εγγεγραμμένες εταιρείες, με στόχο το 2024 το σχετικό τέλος να μειωθεί στα €200 και το 2025 να υπάρξει περαιτέρω μείωση στα €100.

Η πρόταση νόμου της ΔΗΠΑ προβλέπει την εξαίρεση από το ετήσιο τέλος των εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του Εφόρου Εταιρειών και των οποίων ο κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τις €30 χιλ. ετησίως.

Η τρίτη πρόταση νόμου, του ΔΗΚΟ, προνοεί την καταβολή ετήσιου τέλους αναλόγως χαρακτηρισμού της εταιρείας, ως μικρού, μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους. Για τις μικρού μεγέθους επιχειρήσεις το τέλος θα είναι €100 και για τις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους θα αυξάνεται στα €200.

Άλλη πρόταση που κατατέθηκε από τη ΔΗΠΑ προνοεί την εξαίρεση αδρανών επιχειρήσεων από την καταβολή του τέλους.

Άλλη πρόταση νόμου, του ΔΗΣΥ, προνοεί την εξαίρεση των καινοτόμων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, τόσο από την καταβολή ετήσιου τέλους όσο και από οποιοδήποτε άλλο τέλος.

Η τελευταία συναφής πρόταση νόμου, που έχει κατατεθεί από το ΑΚΕΛ, προβλέπει όπως το ετήσιο τέλος καθορίζεται στη βάση των περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών.

Σημειώνεται ότι, έως πριν από λίγους μήνες το Υπουργείο Οικονομικών διαφωνούσε με την κατάργηση του τέλους και εξέταζε το ενδεχόμενο κλιμακωτής επιβολή του, ανάλογα με τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να είναι μικρότερη η απώλεια εσόδων του κράτους. Οι συνολικές ετήσιες εισπράξεις του κράτους από την τέλος εταιρειών είναι €41 εκατ., αλλά πολλές εταιρείες χρωστούν στο κράτος συνολικό ποσό €30 εκατ. από απλήρωτα τέλη περασμένων ετών.