Δεν έγινε ο απαιτούμενος έλεγχος για τα Σχέδια Επιδότησης Επιτοκίων για νέα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια, διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στην έκθεσή της για το Γενικό Λογιστήριο, η οποία δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα.

Η Υπηρεσία διαπίστωσε πως δεν τηρήθηκαν, σε όλες τις περιπτώσεις, οι πρόνοιες ή/και δεν έγινε έλεγχος της τήρησης όλων των προνοιών του «Σχεδίου Επιδότησης Επιτοκίων για νέα επιχειρηματικά δάνεια» και του «Σχεδίου Επιδότησης Επιτοκίων για νέα στεγαστικά δάνεια», τα οποία εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο λήψης μέτρων στήριξης της οικονομίας για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Η Ελεγκτική Υπηρεσία προχώρησε σε συστάσεις προς το Γενικό Λογιστήριο, καλώντας το να εφαρμόζει τις πρόνοιες των Σχεδίων, με βάση την ημερομηνία έγκρισής τους. Παράλληλα, το κάλεσε να διενεργεί όλους τους απαραίτητους ελέγχους.

Πρόβλημα με επτά δάνεια

Κατά τον έλεγχο της Δημοσιονομικής Έκθεσης για το 2022 και συγκεκριμένα για τα δάνεια με κυβερνητική εγγύηση, η Ελεγκτική Υπηρεσία παρατήρησεότι η κατάσταση υπολοίπων δανείων με κυβερνητική εγγύηση στις 31 Δεκεμβρίου 2022, που στάλθηκε στο Γενικό Λογιστήριο από την Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (Κ.Ε.ΔΙ.ΠΕ.Σ.), περιλαμβάνει επτά περιπτώσεις δανείων, τα οποία δεν περιλαμβάνονται σε συγκεκριμένο πίνακα.

Όπως αναφέρει η Υπηρεσία, υπάρχει διαφωνία μεταξύ Κ.ΕΔΙΠΕΣ και Γενικού Λογιστηρίου κατά πόσο τα συγκεκριμένα δάνεια είναι εγγυημένα από τη Δημοκρατία. Η Ελεγκτική Υπηρεσία κάλεσε το Λογιστήριο να ενημερώσει την ΚΕΔΙΠΕΣ και σε περίπτωση που εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία, το Λογιστήριο να εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης νομικής αρωγής από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας για τελική ρύθμιση του θέματος.

Παράλληλη καταβολή σύνταξης και μισθού σε κρατικούς αξιωματούχους

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εντόπισε περιπτώσεις ταυτόχρονης καταβολής μισθού και σύνταξης σε νυν και πρώην αξιωματούχους. Όπως αναφέρει η Υπηρεσία, σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία θα έπρεπε η σύνταξή τους να είχε ανασταλεί για την περίοδο κατά την οποία τους καταβάλλεται/καταβαλλόταν μισθός. Η Ελεγκτική Υπηρεσία προχώρησε σε συστάσεις στο Γενικό Λογιστήριο για να τερματίσει άμεσα την καταβολή των συντάξεων των νυν αξιωματούχων, η οποία όπως υποστηρίζει «γίνεται κατά παράβαση ρητών προνοιών των σχετικών Νόμων και καμία παράνομη σύνταξη να μην καταβληθεί για τον μήνα Ιανουάριο 2024 και εντεύθεν».

Δεν μπήκε ψαλίδι στους μισθούς δικαστών

Επιπρόσθετα, η Ελεγκτική εντόπισε πως οι νομοθεσίες για τις μνημονιακές αποκοπές δεν εφαρμόστηκαν στους μισθούς των Δικαστών που προσλήφθηκαν μετά την ψήφιση τους, μέχρι και τον Αύγουστο του 2021. Την ίδια ώρα, εντόπισε ότι δεν εφαρμοζόταν, σε όλες τις περιπτώσεις, το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εισπράξεις και πληρωμές. Επιπρόσθετα, διαπίστωσε ότι ο λογιστικός χειρισμός που ακολουθείται για συγκεκριμένες περιπτώσεις και η μετέπειτα απεικόνιση των σχετικών συναλλαγών στις οικονομικές καταστάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν συνάδει με την αρχή ετοιμασίας τους, δηλαδή εκείνη των πραγματικών εισπράξεων και πληρωμών.

Κενά στα πλεονάσματα/ ελλείματα των Δήμων

Εξάλλου, σε σχέση με τα πλεονάσματα/ελλείμματα σε πίστη ή σε βάρος των Δήμων, που προέκυψαν από δάνεια, μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς καταθέσεων για μελλοντική διευθέτηση, διαπιστώθηκε ότι σε συγκεκριμένη περίπτωση Δήμου, για τον οποίο προέκυψε πλεόνασμα, αποφασίστηκε, από τον Υπουργό Οικονομικών μετά από εισήγηση της Γενικής Λογίστριας, όπως το εν λόγω ποσό του καταβληθεί ως πρόσθετη χορηγία. Τονίζει επίσης πως, ενώ υπήρχε πρόθεση για παρόμοιο χειρισμό και για τους υπόλοιπους Δήμους που οι λογαριασμοί τους παρουσιάζουν πλεόνασμα, εντούτοις, μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσης του ελέγχου, δεν είχε ληφθεί οποιαδήποτε ενέργεια. Η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε ενημέρωση από το Γενικό Λογιστήριο για τυχόν ενέργειες που λήφθηκαν αναφορικά με τα υπόλοιπα των άλλων Δήμων, που παραμένουν σε λογαριασμούς καταθέσεων ως πλεόνασμα.

Εντόπισε και πάλι περιπτώσεις όπου στις εισπράξεις του Γενικού Λογιστηρίου  δεν επισυνάπτονται υποστηρικτικά έγγραφα, πέραν της πιστωτικής σημείωσης της Κεντρικής Τράπεζας, ή/και που δεν φέρουν ένδειξη ελέγχου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τεκμηριωθεί κατά πόσο το Γενικό Λογιστήριο εξασφάλισε όλα τα απαραίτητα στοιχεία και διενήργησε έλεγχο για τη διακρίβωση της ορθότητας και πληρότητας του ποσού, κατά τον ουσιώδη χρόνο της είσπραξης.

Η Υπηρεσία εντόπισε και περιπτώσεις λογαριασμών καταθέσεων στους οποίους δεν ακολουθείται η καθορισμένη διαδικασία εκκαθάρισης, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε αυτούς υπόλοιπα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.  Ταυτόχρονα, διαπίστωσε πως ο τελικός απολογισμός του Κρατικού Προϋπολογισμού, δεν αντικατοπτρίζουν, σε όλες τις περιπτώσεις, τις πραγματικές εισπράξεις και πληρωμές, σε αντίθεση με τις πρόνοιες του Συντάγματος και της σχετικής νομοθεσίας.