Τις νέες της προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της χώρας ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα, με μικρή προς τα κάτω αναθεώρηση για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2024 και το 2025.

Στην εισαγωγή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου, που περιλαμβάνεται στο Οικονομικό Δελτίο, αναφέρεται ότι «σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΚΤΚ του Δεκεμβρίου 2023, ο ρυθμός του ΑΕΠ για το 2023 αναμένεται να ανέλθει στο 2,2%, σε σχέση με μεγέθυνση 5,1% το 2022. Τα έτη 2024-2026 αναμένεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,6%, 3,1% και 3,2%, αντίστοιχα. Σε σχέση με το 2022, ο αναμενόμενος, χαμηλότερος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2023-2026, οφείλεται στον αντίκτυπο από το Ρώσο-Ουκρανικό πόλεμο και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Οι οικονομικές συνέπειες της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή παραμένουν ακόμα αβέβαιες, αφού οι τελικές επιπτώσεις θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια και πιθανή επέκτασή της. Ήδη, η αναταραχή επεκτάθηκε και στην Ερυθρά Θάλασσα, δημιουργώντας εκ νέου σημαντικά προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα».

Σύμφωνα με το Οικονομικό Δελτίο «ο πληθωρισμός στην Κύπρο κατέγραψε σημαντική υποχώρηση το 2023, φτάνοντας στο 3,9% από 8,1% το 2022. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως τη σημαντική επίδραση της ενιαίας νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των τιμών της ενέργειας. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΚΤΚ Δεκεμβρίου 2023, περαιτέρω εκτόνωση των πληθωριστικών πιέσεων στην Κύπρο αναμένεται για τα έτη 2024, 2025 και 2026, στο 2,4%, 2% και 1,9% αντίστοιχα, αφού η νομισματική πολιτική συνεχίζει να επιδρά κατασταλτικά στη ζήτηση με χρονική υστέρηση και με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, προκαλώντας εμμέσως καθοδικές πιέσεις στις κύριες υποκατηγορίες του πληθωρισμού».

Σημειώνεται επίσης ότι «επίκαιρες προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα αποτελούν επίσης ο κίνδυνος από την κλιματική αλλαγή, καθώς επίσης και ο κίνδυνος τεχνολογίας, πληροφοριών και επικοινωνιών με ειδική αναφορά στον κίνδυνο που ελλοχεύει από κυβερνοεπιθέσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται από τις τράπεζες να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες προς ενίσχυση της ψηφιακής τους ανάπτυξης και πράσινης ευαισθητοποίησης. Εν κατακλείδι, μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, η Κυπριακή οικονομία και το τραπεζικό της σύστημα πρέπει να προσαρμόζονται και να εξελίσσονται, διατηρώντας ταυτόχρονα την σταθερότητα και την αξιοπιστία τους. Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την περαιτέρω ευημερία και πρόοδο στη χώρα μας».