Μπορεί κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου Τουρισμού τον περασμένο Νοέμβριο ο Κώστας Κουμής να τάχθηκε υπέρ του glamping, ήτοι των κατασκηνώσεων πολυτελείας πλέον όμως φαίνεται να αντιμετωπίζει το όλο ζήτημα με επιφυλάξεις.

Αυτό προκύπτει από επιστολή που απέστειλε στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής για το θέμα, με αφορμή την πρόθεση της να επανεξετάσει το σχετικό νομοσχέδιο, μετά από σχετική απόφαση της Ολομέλειας για αναστολή της ψήφισης του.

Με την επιστολή του ο κ. Κουμής ενημερώνει πως είναι στη διάθεση της Βουλής για εξέταση του ζητήματος – χθες δεν μπορούσε να παρευρεθεί- προτείνοντας την 26η Μαρτίου καταγράφοντας την ίδια ώρα κάποιες επιφυλάξεις για το όλο εγχείρημα που ξεκίνησε από τον προκάτοχό του.

Στην επιστολή υπενθυμίζονται οι σκοποί του νομοσχεδίου που είναι μεταξύ άλλων ο εμπλουτισμός  του τουριστικού προϊόντος της χώρας συμπληρώνοντας, όμως στη συνέχεια πως μεταξύ των στόχων των εκάστοτε στρατηγικών τουρισμού ήτανε πάντοτε η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη «στόχος που σήμερα έχει τεθεί πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του Υφυπουργείου Τουρισμού». 

Προσθέτει πως ένας από τους βασικότερους πυλώνες αειφορίας είναι φυσικά το φυσικό περιβάλλον το οποίο σήμερα «δέχεται τρομερές πιέσεις, ειδικά στις παράκτιες περιοχές, στις οποίες συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος όγκος της τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης στη χώρα μας». Σημειώνει ακολούθως πως ο σημερινός αριθμός των προσφερόμενων κλινών έχει πλησιάσει το σημείο κορεσμού σε κάποιες περιοχές της χώρας μας,όπως έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη και τις κλίνες που προέρχονται από τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα».

Ενόψει των πιο πάνω ο Υφυπουργός Τουρισμό αναφέρει  «ότι η δημιουργία αναπτύξεων τύπου “Glamping” εντός ή πλησίον συγκεκριμένων τουριστικών περιοχών, δεν αποτελεί ανάπτυξη προτεραιότητας, αφού μία τέτοια εξέλιξη πιθανόν να συμβάλει στην δημιουργία επιπλέον έντασης σε κάποια τουριστικά θέρετρα της χώρας μας, και, κατ’ επέκταση, στη φέρουσα ικανότητα των τουριστικών περιοχών». 

Την ίδια ώρα δεν αποκλείει τη θεσμοθέτηση του glamping αλλά με σύνεση. «Θέση μας είναι, ότι οι αναπτύξεις τύπου Glamping πρέπει να γίνονται με σύνεση και να λαμβάνουν υπόψη τους, την προστασία του περιβάλλοντος, του τοπικού πληθυσμού, αλλά και τις πραγματικές ανάγκες του τουρισμού» αναφέρει μεταξύ άλλων. 

«Ως εκ τούτου, ως αρμόδια Αρχή, το Υφυπουργείο Τουρισμού, θα ζητήσει όπως κατά την ετοιμασία των πολεοδομικών σχεδίων ανάπτυξης, να τεθούν ασφαλιστικές δικλίδες και αυστηρά κριτήρια, σε σχέση με τους χώρους και τις περιοχές ανάπτυξης των εν λόγω καταλυμάτων, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος, η επίτευξη των στόχων του νομοσχεδίου, αλλά και η αποφυγή ανεπιθύμητων καταστάσεων όπως η άναρχη ανάπτυξη που ενδεχομένως εάν δεν τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες ίσως προκαλέσει συνθήκες υπερτουρισμού», καταλήγει ο Υφυπουργός, δείχνοντας έτσι πως παρά τις επιφυλάξεις δεν προτίθεται να αποσύρει το σχετικό νομοσχέδιο.

Λόγω, πάντως, της χθεσινής απουσίας του η Επιτροπή Εμπορίου δεν συζήτησε το όλο ζήτημα – αν και αναγνώστηκε η επιστολή του κ. Κουμή- ούτε επίσης και την πρόταση νόμου για τα επισκέψιμα αγροκτήματα κάτι που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδας, ενδεχομένως στις 26 του μήνα.