Τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει και φέτος ο τουρισμός λόγω εξωγενών παραγόντων, τις προσπάθειες για περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος αλλά και το στόχο για διατήρηση των τουριστικών επιδόσεων στα ίδια με τα περσινά επίπεδα κατέγραψε χθες ο υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής.

Στέλνοντας στην ουσία καθησυχαστικό μήνυμα για την πορεία της βαριάς βιομηχανίας του τόπου φέτος καθώς εάν οι αριθμοί πλησιάσουν τις περσινές επιδόσεις – που ήταν οι τρίτες καλύτερες όσον αφορά τις επισκέψεις στην ιστορία του κυπριακού τουρισμού, με τις αφίξεις να φτάνουν τα 3,85 εκατ. και οι καλύτερες όσον αφορά τα τουριστικά έσοδα, που ανήλθαν σε 2,99 δισ. ευρώ- το αποτέλεσμα θα είναι κάτι περισσότερο από ικανοποιητικό.

Ο υφυπουργός δικαιολόγησε εμμέσως τη συγκρατημένη αισιοδοξία του, χωρίς να αποκλείει μικρές απώλειες, στις ενέργειες που έγιναν και γίνονται για αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αεροπλοΐα παγκοσμίως. Αναφέρθηκε σε προηγούμενες και νέες συμφωνίες για αύξηση προσφερόμενων θέσεων, που μετριάζουν τις απώλειες λόγω της καθήλωσης αεροσκαφών. Είπε ακόμα ότι ο κύριος αιμοδότης του τουρισμού, η βρετανική αγορά, θα κινηθεί περίπου στα περσινά επίπεδα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι και το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Επιπλέον, προβλέπεται στήριξη από αγορές που μεγαλώνουν για τη χώρα, όπως αυτή της Πολωνίας.

Τα φετινά «αγκάθια»

Ο υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε πως οι προκλήσεις για φέτος είναι σημαντικές και πολλές, καταγράφοντας ως σημαντικότερες τις εξής:


⦁ Τη συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς και η ευρύτερη ένταση στη Μέση Ανατολή.
⦁ Την ύφεση στη Γερμανία, που αποτελεί την ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς και τη συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας.
⦁ Την κρίση στον τομέα της αεροπλοΐας. Για το θέμα ανέφερε πως είναι πλέον γνωστό, ότι λόγω κάποιου ζητήματος που εντοπίστηκε σε συγκεκριμένη σειρά κινητήρων αεροσκαφών, επηρεάζονται περισσότερες από 40 αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο και ως αποτέλεσμα εξαναγκάζονται σε προσωρινή μείωση του στόλου τους και κατ’ επέκταση σε αναστολή ή μείωση της συχνότητας κάποιων δρομολογίων. Δυστυχώς, είπε, η συγκεκριμένη κρίση επηρεάζει και την Κύπρο.

Γενικότερα, λόγω και των πιο πάνω, ανέφερε στην αρχική του ομιλία πως ο στόχος για το 2024, όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση, είναι η επίτευξη αντίστοιχης επίδοσης με το προηγούμενο έτος.
Αναφέρθηκε επίσης στο έργο επικαιροποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, με ορίζοντα το 2035, «με ιδιαίτερη έμφαση πλέον, στην πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την περαιτέρω βελτίωση των υποδομών προσβασιμότητας, με έμφαση τόσο στις παράκτιες, όσο και στις ορεινές περιοχές» και στον περαιτέρω εμπλουτισμού της θεματικής διαδρομής «Heartland of Legends».