Συνεχίστηκε και χθες η αντιπαράθεση απόψεων μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτικών οργανώσεων για τη στρατηγική απασχόλησης ξένου εργατικού δυναμικού, παρουσία του υπουργού Εργασίας, χωρίς όμως και πάλι να λαμβάνονται συγκεκριμένες αποφάσεις.

Οι ενστάσεις, ανησυχίες και διαφωνίες που διατηρεί κατά κύριο λόγο το συνδικαλιστικό κίνημα εκφράστηκαν ξανά σε συνάντηση που συγκάλεσε χθες ο Γιάννης Παναγιώτου. Όπως πληροφορούμαστε, ο υπουργός διαβεβαίωσε πως ο διάλογος για το θέμα θα συνεχιστεί, χωρίς, όμως, να δεσμεύεται για αλλαγή της στρατηγικής που εγκρίθηκε ως γνωστόν από την προηγούμενη Κυβέρνηση στις 22 Φεβρουαρίου, κυριολεκτικά στο τέλος της θητείας της και μετά και τον δεύτερο γύρο των προεδρικών, που ανέδειξε νέο Πρόεδρο της Νίκο Χριστοδουλίδης.

Ο υπουργός φέρεται όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», να ενημέρωσε για την πρόθεση του να αναβαθμίσει τον ρόλο της τριμερούς επιτροπής παρακολούθησης της εφαρμογής της νέας στρατηγικής και πως αυτήν την κατεύθυνση θα καταθέσει συγκεκριμένη εισήγηση σε νέα συνάντηση την ερχόμενη Παρασκευή, η οποία θα κατοχυρώνει την περαιτέρω εμπλοκή όλων των κοινωνικών εταίρων στις διαδικασίες.

Η εξέλιξη αυτή δεν άφησε πλήρως ικανοποιημένες όλες τουλάχιστον τις συντεχνίες, που μεταξύ άλλων επανέλαβαν και χθες το αίτημα τους για επαναλειτουργία των τεχνικών συμβουλευτικών επιτροπών που λειτουργούσαν στο παρελθόν.

Οι εκπρόσωποι των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ επανέλαβαν τη θέση τους για την ανάγκη συγκεκριμενοποίησης των κριτηρίων απασχόλησης για έκδοση αδειών για εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες, προκειμένου να τερματιστεί η απορρύθμιση, όπως υποστηρίζουν, που δημιουργεί η υφιστάμενη διαδικασία στην αγορά εργασίας και η εκμετάλλευση – είπαν – των ξένων εργαζομένων, τονίζοντας και την ανάγκη οι διαδικασίες να ενισχύουν και όχι να υποβαθμίζουν τις συλλογικές συμβάσεις.

Περαιτέρω το συνδικαλιστικό κίνημα φέρεται να προέβη και χθες σε καταγγελίες για παραβίαση της υφιστάμενης διαδικασίας από μερίδα εργοδοτών, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν περιπτώσεις στην ξενοδοχειακή βιομηχανία όπου επιχειρηματίες αιτήθηκαν άδειες για ξένο προσωπικό, χωρίς την ίδια ώρα να επαναπροσλάβουν προσωπικό που βρισκόταν σε αναστολή εργασιών.

Οι εκπροσώποι των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ επανέλαβαν και χθες τα δικά τους αιτήματα για επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης λόγω των αυξημένων αναγκών και των κενών στην αγορά εργασίας.