Τόσο στις δηλώσεις του όσο και μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννης εξέφρασε πρόθεση για δέσμευση των κονδυλίων του προϋπολογισμού της ΔΕΦΑ για την επιλογή συμβούλων.

«Δεν μπορούμε να έχουμε όλα αυτά τα λεφτά στο συμβουλευτικό κομμάτι και από την άλλη να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα των εκκρεμοτήτων στη λειτουργία της ΔΕΦΑ», πρόσθεσε.

Στον προϋπολογισμό της ΔΕΦΑ περιλαμβάνεται κονδύλι €5 εκατ. για αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών κυρίως για το δίκτυο μεταφοράς αεριου προς τους παραγωγούς. Ειδικότερα, πρόκειται για €2 εκατ. για νομικές/εμπορικές/οικονομικές υπηρεσίες για υλοποίηση επιχειρηματικού πλάνου της ΔΕΦΑ/ΕΤΥΦΑ, €2,5 εκατ. για τεχνικές συμβουλευτικές υπηρεσίες για ανάπτυξη δικτύου μεταφοράς ΦΑ και €0,5 εκατ. για άλλες συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται στο σημείωμα της ΔΕΦΑ, μέχρι σήμερα έχουν τιμολογηθεί υπηρεσίες €10 εκατ. όσον αφορά τον επιβλέποντα μηχανικό του έργου.

Στην συνεδρία τέθηκε και το θέμα της πρόσληψης 36 ατόμων στην ΔΕΦΑ, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής να θέτει θέμα οργανογράμματος και σχεδίων υπηρεσίΑς.

Εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως η ΔΕΦΑ απέστειλε στο Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού τα σχέδια υπηρεσίας την περασμένη Παρασκευή.

«Τα προβλήματα που υπήρχαν στον παρελθόν στην ΔΕΦΑ θα επιλυθούν μόνο με την έγκριση του προϋπολογισμού», ανέφερε ο κ. Μενελάου και επικαλέστηκε παλαιότερες αναφορές Βουλευτών ότι η ΔΕΦΑ από την ημερομηνία ίδρυσής της το 2007 μέχρι σήμερα είναι σοβαρά υποστελεχωμένη.         

Τέλος αναφορικά με το θέμα της χωρητικότητας του πλοίου «Προμηθέας» (FSRU), που έθεσε ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, αναφέρθηκε ότι ο διαγωνισμός προνοούσε πλοίο με ελάχιστη χωρητικότητα 125.000 κυβικά μέτρα, που καθορίστηκε με εισήγηση των συμβούλων της ΔΕΦΑ, ενώ το πλοίο Προμηθέας έχει χωρητικότητα 136.140 κυβικά μέτρα.

ΚΥΠΕ