Τις τελικές αποφάσεις της Υπουργού Γεωργίας κατά πόσο οι αγρότες που χρησιμοποίησαν απόβλητο αντί κόμποστ θα τύχουν της ίδιας επιχορήγησης με τους υπόλοιπους, δηλαδή να τους καταβληθεί αποζημίωση που να αφορά το διαφυγόν εισόδημά τους, αναμένουν τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας.

Τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν ότι τα Τμήματα Γεωργίας και Περιβάλλοντος απέστειλαν σχετικά σημειώματα στην αρμόδια Υπουργό, η οποία καλείται να λάβει αποφάσεις υπό το φως της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας που ζήτησε το Υπουργείο για την περαιτέρω διαχείριση του θέματος. Άποψη της Διαχειριστικής Αρχής είναι ότι η καταβολή ενίσχυσης στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους σχετικά με την επιβολή δημοσιονομικών κυρώσεων επί του συνόλου των οικολογικών προγραμμάτων. Επιπρόσθετα, θεωρούν ότι ούτε η καταβολή ενίσχυσης από κρατικούς πόρους κρίνεται σκόπιμη.

Επομένως, η Υπουργός καλείται να αποφασίσει κατά πόσο θα ικανοποιήσει το εν λόγω αίτημα με την παραχώρηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας («de minimis») μέχρι €20.000 στους επηρεαζόμενους αγρότες, κατά παράνομο ωστόσο τρόπο, αφού δεν μπορεί να συνδεθεί πλέον με το μέτρο της επιδότησης της κομπόστας από τη στιγμή που υπάρχει και σχετική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι η δράση για επιδότηση της κομπόστας είναι εθελοντικής μορφής και προκηρύχθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2023. Για την λήψη της επιδότησης οι αιτητές όφειλαν να παραλάβουν κομπόστα με βάση την περιγραφή που έδινε το εγχειρίδιο εφαρμογής του μέτρου και από αδειοδοτημένες εταιρείες παραγωγής κόμποστ. Ένας εκ των υπό αδειοδότηση παραγωγός κομπόστας προμήθευσε 16 από τους 61 παραγωγούς με απόβλητο και προϊόν εκτός των προδιαγραφών από αυτό που ορίζονταν στο εγχειρίδιο.

Τόσο οι αιτητές όσο και ο παραγωγός δεν ενημέρωσαν τις αρμόδιες αρχές για την διάθεση ακατάλληλου εκτός προδιαγραφών προϊόντος, με αποτέλεσμα κατόπιν παγκύπριας έρευνας να προκύψει θέμα με την εναπόθεση ακατάλληλου προϊόντος εκτός προδιαγραφών το οποίο παραχωρήθηκε από την εν λόγω εταιρεία.

Οι παραπονούμενοι αιτητές και οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Γεωργίας υποστηρίζουν ότι το κράτος οφείλει να τους διασφαλίζει την διάθεση κατάλληλου προϊόντος και να τους αποζημιώσει για το λόγο ότι είχε αναρτήσει τον κατάλογο με αδειοδοτημένες και υπό αδειοδότηση εταιρείες, χωρίς να έχουν καμία άλλη ευθύνη οι αιτητές σε ότι αφορά την προδιαγραφή του προϊόντος.

Κατά τη συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας τα μέλη κάλεσαν το Υπουργείο Γεωργίας όπως καταθέσει ενώπιον του Σώματος την εν λόγω γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας. Περαιτέρω, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Πασιουρτίδης απευθυνόμενους στους λειτουργούς του Τμήματος Γεωργίας που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση τους κάλεσε να μεταφέρουν στην Υπουργό το αίτημα της Επιτροπής για λήψη πολιτικής απόφασης και όχι νομικής. Διεμήνυσε ότι «σε δύο εβδομάδες το θέμα θα συζητηθεί ξανά στην Επιτροπή και αναμένεται η τελική απόφαση, η οποία θα πρέπει να είναι θετική».

Έστειλε παράλληλα και ένα μήνυμα προς την Υπουργό: «Θα μας χρειαστεί το Υπουργείο για άλλα θέματα και καλό είναι να μην επιδείξει κωλυσιεργία στο θέμα αυτό».