Κρατικοί οργανισμοί «φέσωσαν» την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ), καθώς δεν πληρώνουν τα τέλη προς της Αρχή, για τη διαχείριση των κρίσιμων υποδομών πληροφοριών.

Στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας στην Επιτροπή Οικονομικών, ο Επίτροπος Επικοινωνιών Γιώργος Μιχαηλίδης δήλωσε πως οι κυβερνητικοί οργανισμοί δεν καταβάλλουν τα σχετικά τέλη στην ΑΨΑ, με αποτέλεσμα το 2023 να εκκρεμούν οφειλές €4 εκατ.

Είπε, επίσης, πως, από το σύνολο των οφειλών, ποσό 3.1 εκατ. ευρώ προέρχεται από τον ΟΚΥπΥ και τον ΟΑΥ. Επίσης ανέφερε πως η Αρχή είναι σε διαδικασία αναθεώρησης της διαδικασίας επιβολής τελών, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Καινοτομίας, το Υπουργείο Οικονομικών και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, προκειμένου να είναι πιο αντιπροσωπευτικά τα τέλη για κάθε οργανισμό.

Τέλος, ο κ, Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην απόφαση που λήφθηκε για τη σύσταση και ανέγερση στην Κύπρο περιφερειακού κέντρου πιστοποίησης, με βάση ευρωπαϊκή Οδηγία. Όπως είπε, η Κύπρος θα μπορούσε να παίρνει πιστοποίηση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά λήφθηκε η απόφαση να γίνει περιφερειακό κέντρο στην Κύπρο. Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή αντίστοιχα κέντρα διαθέτουν η Γερμανία και η Γαλλία, τα οποία όμως δεν δρουν ακόμη με τα πρότυπα της ευρωπαϊκής Οδηγίας. Είπε ακόμα ότι, σε σχέση με άλλες χώρες που επιχειρούν να κάνουν το ίδιο, η Κύπρος φαίνεται να είναι πιο μπροστά.