Πίσω στον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό επιστρέφει η Βουλή τα προσχέδια των νομοσχεδίων για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις πολλαπλές συντάξεις των κρατικών αξιωματούχων, καθώς κρίθηκε ότι η Κυβέρνηση δεν ακολούθησε την ενδεδειγμένη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Οικονομικών απέστειλε στην Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου τα προσχέδια των νομοσχεδίων, παρότι αυτά βρίσκονται ακόμα στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία. Ο κ. Κεραυνός απέστειλε τα προσχέδια των νομοσχεδίων στη Βουλή, ώστε να αρχίσει διαβούλευση και να καταθέσουν τα κόμματα τις εισηγήσεις τους, προτού τα κείμενα κατατεθούν και εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Την απόφαση για επιστροφή των προσχεδίων πίσω στον Υπουργό Οικονομικών έλαβε η σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων νωρίτερα σήμερα.

Τα προσχέδια των νομοσχεδίων προωθήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή μετά από επιστολή που έστειλε προ ημερών η Πρόεδρος του Σώματος στον Υπουργό Οικονομικών. Η κ. Δημητρίου είχε τονίσει την ανάγκη να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να αποφευχθεί η θεμελίωση νέων αξιώσεων και δικαιωμάτων λόγω των Ευρωεκλογών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σήμερα η Πρόεδρος της Βουλής με νέα επιστολή της προς τον αρμόδιο υπουργό, τονίζει πως η διαβίβαση των σχετικών προσχεδίων στη Βουλή για διαβούλευση προτού αυτά εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και να υιοθετηθεί ως διαδικασία, έστω και άτυπη «χάριν της διασφάλισης διαφανούς και ορθολογικής διαδικασίας, την οποία από το περιεχόμενο της επιστολής διαφαίνεται ότι ως Υπουργός Οικονομικών προκρίνετε».

Σύμφωνα με την Πρόεδρο «δεν έχω παρά να τονίσω το αυτονόητο, ήτοι ότι η εξωθεσμική αυτή πρότασης σας αντιστρατεύεται, κατάφωρα και ανεπίτρεπτα, τόσο τη διαπνέουσα το Σύνταγμα αρχή της διάκρισης των εξουσιών, βάσει δε αυτής και κάθε θεσμικά ακολουθητέα μέχρι σήμερα διοικητική ή άλλη διαδικασία προώθησης μιας νομοθετικής ρύθμισης και/ή πρωτοβουλίας και τούτο δε αδιαφόρως της οποίας αμοιβαίως, διαχρονικά εκφρασθείσας βούλησης ως προς την αδήριτη ανάγκη διευθέτησης το ταχύτερο του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων, νομοθετικά, κατά τον πλέον πρόσφορο και νομικά ορθό τρόπο, ώστε να αποφευχθεί η θεμελίωση κεκτημένων και να ικανοποιηθεί ταυτόχρονα το περί δικαίου αίσθημα και το δημόσιο συμφέρον» τονίζει η κ. Δημητρίου.

Όπως τονίζει η Πρόεδρος της Βουλής, τα προσχέδια των νομοσχεδίων δεν θα ληφθούν υπόψη από τη Βουλή και ούτε πρόκειται να αποτελέσουν αντικείμενο συγκεκριμένης διαδικασίας διαβούλευσης του νομοθετικού σώματος, η οποία σύμφωνα με κ. Δημητρίου «ουδεμία εξουσία ή αρμοδιότητα έχει να ενεργήσει, αφού την ευθύνη, σύνταξη και διαβούλευση επί των νομοσχεδίων έχει αποκλειστικά η Εκτελεστική Εξουσία».