Συνεχής φαίνεται είναι η προσπάθεια για τουριστική ενίσχυση της ενδοχώρας, μέσω της προσθήκης νέων αυθεντικών εμπειριών στη διαδρομή Heartland of Legends, που λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια περίπου, σηματοδοτώντας μια πιο ολιστική προσπάθεια για προβολή των ορεινών και της υπαίθρου.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υφυπουργείο Τουρισμού εξήγγειλε πρόσφατα σχέδιο χορηγιών για βιωματικά εργαστήρια παραδοσιακής χειροτεχνίας, μεταποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και οινογαστρονομίας. Μέσω του σχεδίου, το υφυπουργείο στοχεύει και στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας και της επισκεψιμότητας της βιωματικής διαδρομής Heartland of Legends, με την προσθήκη ακριβώς νέων αυθεντικών εμπειριών στη διαδρομή, που για πολλούς αποτελεί «κλειδί» για τον κυπριακό τουρισμό.

Η συγκεκριμένη διαδρομή, όπως ανέφερε το υφυπουργείο, διέρχεται από περιοχές της υπαίθρου, ορεινές και ακριτικές περιοχές και προσφέρει αυθεντικές εμπειρίες στους επισκέπτες της Κύπρου, οι οποίες τους φέρνουν κοντά στην κυπριακή φύση, την παράδοση και στον τρόπο ζωής των Κυπρίων. Η διαδρομή Heartland of Legends αποτελεί «παρακαταθήκη» του τέως υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου, ο οποίος δεν παρέλειψε στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΤΕΚ να τονίσει την ανάγκη περαιτέρω εδραίωσης και εμπλουτισμού της, χαρακτηρίζοντας στην ουσία την παροχή ολόχρονα αυθεντικών εμπειριών στο νησί,  πολύ κοντά η μία στην άλλη, λόγω των μικρών αποστάσεων στη χώρα μας, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της τουριστικής Κύπρου και αυτό που θα την κάνει να ξεχωρίσει. Ο κ. Περδίος ανέφερε πως στόχος θα πρέπει να είναι τα επόμενα χρόνια οι εκατοντάδες σήμερα εμπειρίες που προσφέρονται να αυξηθούν σε χιλιάδες και πως στόχος ακριβώς του Heartland of Legends είναι το πάντρεμα όλων των αυθεντικών εμπειριών της χώρας, μέσω της πλατφόρμας της διαδρομής.

Την εκτίμηση ότι το όλο έργο θα πρέπει να ενισχυθεί έχει και ο διάδοχος του κ. Περδίου, καθώς και ο νυν υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής επενδύει στον εμπλουτισμό της θεματικής διαδρομής Heartland of Legends. Κατά την πρόσφατη παρουσίαση του έργου του υφυπουργείου του τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης Ν. Χριστοδουλίδη, ο Κώστας Κουμής ανέφερε πως το καινοτόμο έργο της διαδρομής αποτελεί μια συνεχιζόμενη δράση που προβάλλει την ενδοχώρα και ήδη αξιολογείται θετικά από τις τοπικές κοινότητες και από τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Σημείωσε, επίσης, πως την περσινή χρονιά  εμπλουτίστηκε περαιτέρω η διαδρομή «που αφορά σε αυθεντικές εμπειρίες στην ενδοχώρα», πως έχουν συμπεριληφθεί νέες επιχειρήσεις και δημιουργήθηκε νέο προωθητικό υλικό, ενώ μια νέα διαδρομή με θέμα την ελαιοκαλλιέργεια στην Κύπρο βρίσκεται επίσης στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσής της.

Χορηγίες για νέες εμπειρίες

Με το νέο σχέδιο χορηγιών που εξήγγειλε το Υφυπουργείο Τουρισμού, που εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την τουριστική ανάπτυξη της υπαίθρου, των ορεινών και ακριτικών περιοχών, παρέχονται χορηγίες για  την πραγματοποίηση και φέτος βιωματικών εργαστηρίων στη διαδρομή, στον τομέα της παραδοσιακής χειροτεχνίας, της μεταποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και της οινογαστρονομίας.

Μέσω των χορηγιών επιχειρείται ακριβώς ο εμπλουτισμός της βιωματικής διαδρομής Heartland of Legends με περίπου 100 βιωματικά εργαστήρια, για τα οποία, όπως και πέρσι, θα υπάρξει διαφήμιση και κοινοποίησης τους μέσω της πλατφόρμας Heartland of Legends κι άλλου προωθητικού υλικού.

Δικαίωμα συμμετοχής στο «Σχέδιο επιχορήγησης βιωματικών εργαστηρίων παραδοσιακής Χειροτεχνίας, μεταποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και οινογαστρονομίας για το 2024 με βάση τον Κανονισμό της ΕΕ για τις Ενισχύσεις Ήσσονος Σημασίας (de minimis)» έχουν φυσικά πρόσωπα, εταιρείες, κοινοτικά και δημοτικά συμβούλια καθώς και σωματεία. Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του σχεδίου ανέρχεται για φέτος σε €250.000 και βάσει του ποσού θα επιλεγούν να επιχορηγηθούν συνολικά 100 αιτήσεις.

Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης, ανά δικαιούχο, ανέρχεται σε €2.500, για δέκα (10) εργαστήρια (€250 ανά εργαστήριο). Όπως προβλέπεται στο σχέδιο, τα βιωματικά εργαστήρια θα πρέπει να γίνονται σε περιοχές/κοινότητες της διαδρομής Heartland of Legends και θα πρέπει να επιτρέπουν στους επισκέπτες να συμμετάσχουν δωρεάν, κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης, σε βιωματικές – διαδραστικές δραστηριότητες, «δηλαδή να συμμετάσχουν στη διαδικασία παρασκευής αντικειμένων / προϊόντων και άυλων παραδοσιακών δραστηριοτήτων».

Οι δραστηριότητες αυτές καταγράφονται σε συγκεκριμένο πίνακα στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εργαστήρια από την παραγωγή παραδοσιακών μουσικών οργάνων, υφαντών, τσαέρων, κιοφτέρκων, σουμάδας, χαλλουμιού, εκμάθησης παροσιακών χωρών, τσιαττιστών κ.α. Ο κάθε δικαιούχος δεσμεύεται να πραγματοποιήσει δέκα εργαστήρια, σε δέκα διαφορετικές ημερομηνίες. Τα πέντε εργαστήρια θα πρέπει να πραγματοποιούνται κατά την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαΐου και τα υπόλοιπα πέντε κατά την περίοδο Ιουνίου-Νοεμβρίου.

Εργαστήρια για ππαλουζέ, την εποχή του τρύγου

Εργαστήρια, όμως, που εμπίπτουν στην Κατηγορία Β του θεματολογίου/πίνακα δραστηριοτήτων και αφορούν συγκομιδή αγροτικών προϊόντων ή / και άλλες εποχιακές αγροτικές εργασίες, μπορούν να πραγματοποιούνται όλα (και τα δέκα) τη συγκεκριμένη εποχή (για παράδειγμα παρασκευή ππαλουζε, τρύγος) που γίνεται η συγκομιδή / εργασία. Όπως προβλέπεται στο σχέδιο, τα εργαστήρια θα πρέπει να πραγματοποιούνται Τετάρτες ή/και Σάββατα ή/και Κυριακές ή / και δημόσιες αργίες για να ενθαρρύνεται και ο εσωτερικός τουρισμός. Η συνολική διάρκεια του εργαστηρίου θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο ώρες, από τις οποίες η βιωματική δραστηριότητα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 45 λεπτά και σε αυτά να συμμετέχουν κάθε φορά τουλάχιστον πέντε άτομα (διαφορετικά κάθε φορά). Περαιτέρω, τα εργαστήρια θα πρέπει να είναι αυτοτελή, δηλαδή να ολοκληρώνονται εντός της ημέρας διεξαγωγής τους και όχι να αποτελούν σειρά μαθημάτων, οι διοργανωτές θα πρέπει να προσφέρουν μικρό κέρασμα στους συμμετέχοντες (λεμονάδα, γλυκό, τσάι, κλπ και θα πρέπει να παρέχουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και άλλα υλικά, που χρειάζονται οι συμμετέχοντες για την υλοποίηση των εργαστηρίων. Οι αιτητές πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για χορηγίες το αργότερο μέχρι τις 18 Απριλίου 2024 και ώρα 13:30. Το σχέδιο χορηγιών, όπως και όλα τα απαραίτητα έγγραφα συμμετοχής, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού, στην κατηγορία κίνητρα και επιχορηγήσεις.