Νέες δράσεις καινοτόμες, οι οποίες να ανταποκρίνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης και να αξιοποιούν τις εξαιρετικές γνώσεις που έχουν οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρομολογούνται αυτή τη στιγμή και αναμένεται να εξαγγελθούν προσεχώς, θα εξαγγείλει η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος όπως εξάγγειλε σε συνέντευξη Τύπου η Μαρία Παναγιώτου.

Στις επικείμενες δράσεις θα ληφθεί και το νερό και όπως ανέφερε η αρμόδια Υπουργός «η χώρα μας αντιμετωπίζει μια τρομακτική πίεση σε ό,τι αφορά στην λειψυδρία, μαζί με το γεγονός ότι αποδεδειγμένα διανύσαμε το θερμότερο έτος». Ως εκ τούτου, σημείωσε, γίνεται αντιληπτό ότι στο επίκεντρο της πολιτικής του Υπουργείου μας πρέπει να είναι η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής, που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα και ταυτόχρονα θα εξυπηρετεί τις ανάγκες τόσο σε ύδρευση όσο και άρδευση σε παγκύπρια κλίμακα. Το εθνικό επενδυτικό πλάνο υδατικών έργων περιλαμβάνει 33 υδατικά έργα υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης λυμάτων, ανακτημένου νερού και άρδευσης, εκτιμημένης αξίας €722 εκατ., τα οποία είναι υπό κατασκευή με ορίζοντα ολοκλήρωσης το διάστημα 2024-2029. Υπό αξιολόγηση είναι άλλα 60 έργα εκτιμημένης αξίας €445 εκατ. με ορίζοντα έναρξης και ολοκλήρωσης το 2025 και 2030 αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά στους γεωργούς εκτός από τις οι πολύ σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις που δίνονται μέσω της ΚΑΠ αλλά και από εθνικούς πόρους, μελετώνται και άλλες δράσεις για να καλύψουν τις ανάγκες και να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα. «Η αύξηση του κόστους παραγωγής, η μη απλοποιημένη πρόσβαση σε ενισχύσεις, η μεγάλη ψαλίδα ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή, η ανάγκη διασφάλισης σταθερού και δίκαιου εισοδήματος, απαιτούν σημαντικές βελτιώσεις, ορισμένες από τις οποίες αναφέρονται και στη νέα επικαιροποιημένη στρατηγική που θα ανακοινωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Βελτιώσεις οι οποίες θα μπορούν να δώσουν θετικούς καρπούς και να δημιουργήσουν στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και εκτός», πρόσθεσε η κ. Παναγιώτου.

Ανάμεσα στις βελτιώσεις που εξετάζονται είναι και το Ταμείο Διαχείρισης Κινδύνων. «Αν και έχει βελτιωθεί ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων, χρειάζεται ακόμη περισσότερη δουλειά τόσο για να μειωθεί έτι περαιτέρω, αλλά και για να είναι πιο κοντά στην πραγματική απώλεια εισοδήματος που υπέστη ο αγρότης και η αγρότισσα», υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα, είπε, εξετάζουμε πώς θα βελτιώσουμε τους όρους με τους οποίους διαθέτουν οι γεωργοί τα προϊόντα τους στην αγορά. «Οι παραγωγοί πρέπει να μπορούν να παράγουν υψηλής ποιότητας αγροδιατροφικά προϊόντα και οι καταναλωτές να απολαμβάνουν τα προϊόντα αυτά σε προσιτές τιμές», συμπλήρωσε. Γι’ αυτό, τόνισε, ξεκινήσαμε να δουλεύουμε το «e-kofini», ένα ψηφιακό εργαλείο που θα προσφέρει ενημερωμένες πληροφορίες για τις μέσες τιμές πώλησης των βασικών γεωργικών προϊόντων, όπως καθορίζονται από ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, καθώς και για τις λιανικές τιμές από διάφορα σημεία πώλησης. Αυτή η πλατφόρμα στοχεύει να καταστήσει την αγορά πιο διαφανή και να ενισχύσει την ενημέρωση των καταναλωτών, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε σημαντικά δεδομένα μέσω ενός απλού συνδέσμου στην ιστοσελίδα του Τμήματος Γεωργίας.