Δημόσια έργα με σαφές πράσινο πρόσημο και περιβαλλοντικό στόχο αποτελούν ένα δοκιμασμένο και χρήσιμο αναπτυξιακό εργαλείο για την αναζωογόνηση του βιοτικού επιπέδου του κατασκευαστικού κλάδου και της οικονομίας γενικότερα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου.

Ο Σύλλογος «καλεί το κράτος και τα αρμόδια Υπουργεία να πρωτοστατήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, με στόχο την διαφύλαξη και αναβάθμιση του δομημένου και αδόμητου περιβάλλοντος της χώρας.»

Σημειώνει ότι «ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι σημαντικά έργα, όπως η αναδιαμόρφωση του Παττίχειου Πάρκου στη Λάρνακα αλλά και ιδιαίτερων χώρων περιβαλλοντικής αξίας, όπως το Lady’s Mile και το Δασικό Πάρκο Ακάμα, διενεργούνται στη βάση μελετών που αποδείχθηκε εκ των υστέρων πως παραβιάζουν περιβαλλοντικές αξίες ή εν μέρει παρακάμπτουν την σημασία δημόσιας διαβούλευσης πριν και κατά το στάδιο σχεδιασμού».

Προσθέτει ότι «για τη διαφύλαξη και βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος είναι απαραίτητο να αποφεύγεται η ανάθεση έργων με αποκλειστικό κριτήριο την οικονομική – εμπορική τους πτυχή και να επιλέγεται αυστηρά ο θεσμός προκήρυξης αρχιτεκτονικών διαγωνισμών στη βάση Κανονισμών του ΕΤΕΚ».

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου αναφέρει πως «θέτει την εμπειρογνωμοσύνη των μελών του στη διάθεση της πολιτείας και σημειώνει ότι «η προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί συντονισμό από μέρους όλων των φορέων του δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης για να καθορίζονται οι περιβαλλοντολογικοί όροι του εκάστοτε έργου».

Επίσης, όπως σημειώνει ο Σύλλογος «η δημόσια διαβούλευση πριν και κατά τον σχεδιασμό του έργου είναι απαραίτητη, διότι δίνεται η δυνατότητα ενεργής συμμετοχής των πολιτών, προσδίδοντας στην μελέτη επιπλέον γνώση, κατάρτιση και τυχόν προβληματισμούς».

Αναφέρεται, τέλος, ότι «η μελέτη έργου πρέπει να συνοδεύεται προ της δημοπράτησης της με επιπλέον μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), στην οποία θα προβλέπονται οι επιπτώσεις της κατασκευής, καθώς και τυχόν μέτρα άρσης αυτού».

ΚΥΠΕ