Η Κύπρος έχει σήμερα τη γεωστρατηγική θέση, τις συνθήκες και παραμέτρους που μπορεί να αξιοποιήσει για να γίνει ένα περιφερειακό κέντρο για τεχνολογία και καινοτομία και αυτός είναι ο στόχος, ανέφερε ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Νικόδημος Δαμιανού σε παρουσίασή του κατά το 14ο Nicosia Economic Congress.

«Σήμερα με τις ενέργειες που έχουμε κάνει είμαστε σε καλύτερη θέση από ποτέ για να μπορέσουμε να μιλήσουμε με ουσιαστικό τρόπο για αυτό το θέμα», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι η ΕΕ καθόρισε το 2021 την στρατηγική της ώστε να καταστεί το κυριότερο κέντρο συνδεσιμότητας και δεδομένων στον κόσμο και ότι η Κύπρος έχει τη γεωγραφική θέση για να παίξει ουσιαστικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο.

Ανέφερε ότι η Κύπρος θέλει να ενισχύσει τις επενδύσεις σε διασύνδεση και τις επενδύσεις σε υποδομές για δεδομένα, ενώ το ίδιο μπορεί να γίνει για τις τεχνολογίες διαστήματος που έχουν σχέση με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Ανέφερε ακόμα ότι ο τομέας της τεχνολογίας είχε τα τελευταία δέκα χρόνια τη μεγαλύτερη ανάπτυξη με συνδρομή αυτή τη στιγμή 10% στο ΑΕΠ της Κύπρου. Παράλληλα είπε ότι οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας έχει επίσης αναπτυχθεί και έχει πλέον τις βασικές δομές και αποδόσεις που επιτρέπουν να βλέπουμε μπροστά. Ανέφερε ότι το στοίχημα είναι να πάει το οικοσύστημα στο επόμενο στάδιο ωρίμανσης με εμπορικοποίηση των αποτελεσμάτων τος.

Αναφέρθηκε επίσης στον στόχο της ΚΔ να γίνει σε δύο χρόνια η πρώτη χώρα που θα καλυφθεί εξολοκλήρου με δίκτυο οπτικών ινών για υψηλές ταχύτητες κάτι που θα ανακοινωθεί αυτό τον μήνα.

Παράλληλα είπε ότι η Κύπρος υστερεί σε ψηφιακές δεξιότητες ενώ έχει έλλειψη ειδικών για θέματα τεχνολογίας. Οι επιχειρήσεις, ανέφερε υστερούν στη υιοθέτηση συγκεκριμένων τεχνολογιών.

Είπε ακόμα ότι η Κύπρος είναι αρκετά χαμηλά όσον αφορά το ψηφιακό κράτος και θα πρέπει βελτιώσει τις ψηφιακές της επιδόσεις για να μπορεί κάποιος να πάρει την Κύπρο σοβαρά.

Αναφέρθηκε στα διαβήματα που γίνονται για μια μοντέρνα κρατική μηχανή αλλά και για την απορρόφηση των ψηφιακών υπηρεσιών από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της χώρας. Παράλληλα ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για ανάπτυξη των δεξιοτήτων, της συνδεσιμότητας και της υποστήριξης των επιχειρήσεων.

«Συνεχίζουμε στοχευμένες ενέργειας για ψηφιακή ωρίμανση της χώρας», ανέφερε.

Όπως είπε αυτή τη στιγμή ξεκινά μεγάλο έργο ώστε να καθοριστεί η αρχιτεκτονική της τεχνικής υποδομής της χώρας και να υπάρξει ένα πραγματικά ψηφιακά εξελιγμένο κράτος.

Αναφερόμενος στις ψηφιακές υπηρεσίες είπε ότι αυτές θα είναι διαθέσιμες τόσο μέσα από την ηλεκτρονική πύλη της Κυβέρνησης όσο και μέσα από την εφαρμογή ψηφιακός πολίτης, ενώ αυτές θα εξελίσσονται σταδιακά.

Σημείωσε επίσης τις σημαντικές αλλαγές που θα φέρουν η ηλεκτρονική υπογραφή και η ψηφιακή επαλήθευση επίσημων εγγράφων.

Παράλληλα είπε ότι η Κυβέρνηση έχει αφιερώσει το 23% των κονδυλίων από το Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης στο θέμα της τεχνολογικής αναβάθμισης.

ΚΥΠΕ