Τις 25.400 έφθασαν οι αγοραπωλησίες το 2023, συνολικής αξίας €5,6 δισ., σύμφωνα με μελέτη της Deloitte για την αγορά ακινήτων. Σημειώνεται ότι η ανοδική πορεία οφείλεται κυρίως στις συναλλαγές σε οικιστικά ακίνητα, οι οποίες αποτέλεσαν το 61% της συνολικής αξίας των συναλλαγών στον τομέα, φτάνοντας τα €3,4 δις από 13.200 αγοραπωλησίες.

Ακολουθούν οι αγοραπωλησίες σε γη (οικόπεδα και τεμάχια), με αξία €1,9 δισ. μέσω 11.200 συναλλαγών, που αντιστοιχεί στο 34% της συνολικής αξίας των πωλήσεων. Παραμένουν δηλαδή σε γενικές γραμμές σταθερές σε σχέση με το 2022, όσον αφορά την αξία των αγοραπωλησιών αν και με μεγαλύτερο αριθμό συναλλαγών. Τέλος, οι αγοραπωλησίες εμπορικών ακινήτων αν και χαμηλότερες σε αριθμό σε σχέση με το 2022, ήταν ψηλότερες σε αξία φτάνοντας τα €121 εκατ., ίσο με το 2% της συνολικής αξίας του τομέα.  

Σε επίπεδο επαρχίας, οι συναλλαγές στη Λεμεσό συνέχισαν να κυριαρχούν, αντιπροσωπεύοντας το 41% της συνολικής αξίας των πωλήσεων, ενώ όλες οι άλλες πόλεις, με εξαίρεση τη Λάρνακα, κατέγραψαν οριακά χαμηλότερες αξίες πώλησης σε σύγκριση με το 2022.

Η Λάρνακα παρουσίασε εντυπωσιακή αύξηση στην αξία των  αγοραπωλησιών σε σχέση με το 2022 (28%), η οποία αποδίδεται τόσο στην αύξηση του όγκου των συναλλαγών όσο και στη ψηλότερη μέση αξία των ακινήτων. Σημαντικό είναι ότι η Λάρνακα έχει καταγράψει ανάπτυξη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σχεδόν διπλασιάζοντας τόσο σε αξία συναλλαγών όσο και σε όγκο από το 2020.

Σημειώνεται ότι μέσα από την έρευνα διαφαίνεται ότι δεν αναμένονται ουσιαστικές αλλαγές στο τοπίο των ακινήτων το 2024. Ακόμα, τα διαμερίσματα αναμένεται να διατηρήσουν τη θέση τους ως η πιο ελκυστική επενδυτική ευκαιρία κατά τους επόμενους 12 έως 18 μήνες, παρά την εκτίμηση των συμμετεχόντων ότι το ενδιαφέρον για πολυτελή διαμερίσματα σε αναπτύξεις ψηλών κτηρίων πιθανότατα θα μειωθεί.

«Οι επιδόσεις αυτές, μας γεμίζουν με αισιοδοξία, αλλά ταυτόχρονα και με αίσθημα ευθύνης ως προς την σωστή αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά μας – όπως η βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη, η ταχύτητα ανάπτυξης της τεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης, η κρατική μεταρρύθμιση, η μείωση της γραφειοκρατίας, η οικονομικά προσιτή στέγαση – και την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για προσέλκυση νέων μορφών επενδύσεων», ανέφερε ο επικεφαλής του Κλάδου Ακινήτων και Επικεφαλής στο τμήμα Χρηματοοικονομικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Deloitte Κύπρου, Γιώργος Μαρτίδης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ