Καταθέσεις €1,07 δισ. έφυγαν από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα τον Μάρτιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που έχει σημειωθεί από τον Ιούνιο του 2018 και φαίνεται εν μέρει να έχουν επηρεάσει οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που ακολούθησαν.

Ο Μάρτιος άλλαξε την ανοδική τάση των καταθέσεων στην Κύπρο, η οποία ήταν έντονη από το 2020, όταν ξεκίνησε η πανδημία και τα νοικοκυριά, λόγω των περιορισμών, αντί να ξοδεύουν άρχισαν να βάζουν κάτι στην άκρη κάθε μήνα. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η μείωση των καταθέσεων δεν είναι κάτι που ανησυχεί και μάλλον ανακουφίζει τις τράπεζες, οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν τη διαχείριση της πλεονάζουσας ρευστότητας, που φθάνει τα €22,6 δισ. και αναγκάζονται να την καταθέτουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πληρώνοντας επιτόκιο 0,50%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνική: Χρέωση σε καταθέσεις – Μέχρι και 350 πλεονασμοί

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Κεντρική Τράπεζα δείχνουν ότι οι συνολικές καταθέσεις τον Μάρτιο του 2022 κατέγραψαν καθαρή μείωση €1,1 δισ., σε σύγκριση με καθαρή αύξηση €278 εκατ. τον Φεβρουάριο 2022. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής έφτασε στο 3,8%, σε σύγκριση με 6,6% τον Φεβρουάριο 2022. Το υπόλοιπο των καταθέσεων τον Μάρτιο 2022 έφθασε στα €50,5 δισ. Τα συνολικά δάνεια τον Μάρτιο 2022 κατέγραψαν καθαρή μείωση €6,8 εκατ., σε σύγκριση με καθαρή αύξηση €45εκατ. τον Φεβρουάριο 2022. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής έφθασε στο 2,3%, σε σύγκριση με 2,2% τον Φεβρουάριο 2022. Το υπόλοιπο των συνολικών δανείων τον Μάρτιο 2022 έφθασε στα €27,9 δισ.

Οι καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών στις οποίες περιλαμβάνονται οι καταθέσεις των Ρώσων σημείωσαν μείωση 432 εκατ. τον Μάρτιο και το υπόλοιπό τους έκλεισε στα €5,94 δισ. Οι καταθέσεις κατοίκων εσωτερικού, στις οποίες υπάρχουν και καταθέσεις Ρώσων οι οποίοι μέσω εταιρειών έχουν παρουσία στην Κύπρο ή διαμένουν στο νησί, κατέγραψαν πτώση €575,1 εκατ. και υποχώρησαν στα €41,84 δισ.

Η ανάλυση ανά κατηγορία θεσμικού τομέα δείχνει ότι από την κατηγορία των νοικοκυριών οι απώλειες καταθέσεων τον Μάρτιο ήταν €172 εκατ., που μπορεί να υποδηλώνει ότι λόγω ακρίβειας τα νοικοκυριά δεν μπορούσαν να αποταμιεύσουν και «έτρωγαν» από τα έτοιμα. Στο θετικό σενάριο, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είναι οι καταθέτες να στρέφονται στην αγορά ακινήτων, καθώς τα επιτόκια είναι αρνητικά ή σχεδόν μηδενικά στην καλύτερη περίπτωση, με τα ενοίκια να παρουσιάζουν καλύτερες αποδόσεις. Η Κεντρική Τράπεζα στα οικονομικά της δελτία παρατηρεί ότι η στήριξη του τομέα των οικιστικών ακινήτων προέρχεται από την εγχώρια ζήτηση και δίνει στήριγμα στις τιμές, παρά τις περί αντιθέτου προβλέψεις μετά την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Η μείωση των καταθέσεων από τις επιχειρήσεις τον Μάρτιο ήταν €331 εκατ. και το υπόλοιπο υποχώρησε στα €11,64 δισ. Οι καταθέσεις των λοιπών ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών (συμπεριλαμβανομένων των επικουρικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών και φορέων, των επενδυτικών οργανισμών και των θυγατρικών χρηματοοικονομικών οργανισμών και δανειστών χρημάτων) μειώθηκαν κατά €470,9 εκατ. τον Μάρτιο και υποχώρησαν στα €6,41 δισ. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και συνταξιοδοτικών ταμείων υποχώρησαν σ’ ένα μήνα κατά €44,4 εκατ. και έκλεισαν τέλος Μαρτίου στο €1,36 δισ.