Υπομονή μέχρι τις 6 Ιουνίου θα πρέπει να κάνουν οι δανειολήπτες για να δουν έστω και μια μικρή μείωση των €10 ή €20 στη δόση, ανάλογα με το ποσό και τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου τους, καθώς εκείνη την ημέρα θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και πιθανότατα θα ανακοινωθεί η πρώτη μείωση μετά από δυο σχεδόν χρόνια.

Χθες, η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έδωσε για πρώτη φορά, από τον Σεπτέμβριο του 2023, το σήμα για μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου μετά την απόφαση του δ.σ. να διατηρήσει για την ώρα αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου (τα λεγόμενα «περιστέρια») ήθελαν η απόφαση για την πρώτη μείωση των επιτοκίων να ανακοινωνόταν χθες, καθώς είναι βέβαια για την περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η Λαγκάρντ αποκάλυψε ότι υπήρξαν λίγα μέλη του δ.σ. που αισθάνθηκαν την εμπιστοσύνη να ψηφίσουν από τώρα υπέρ της μείωσης των επιτοκίων και πρόσθεσε ότι «συμφώνησαν να ακολουθήσουν τη συναίνεση της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας των μελών (τα γνωστά «γεράκια») που ήθελαν να περιμένουν μέχρι τον Ιούνιο.

Η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι η απόφαση της ΕΚΤ δεν θα εξαρτηθεί άμεσα από μία πιθανή καθυστέρηση της Fed στη μείωση του δικού της επιτοκίου, μετά την αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 3,5% τον Μάρτιο. Παραδέχθηκε, φυσικά, ότι η πορεία της παγκόσμιας και φυσικά και της αμερικανικής οικονομίας επηρεάζει και την Ευρωζώνη, αλλά «λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας πάντα με βάση τα στοιχεία που έχουμε για την ευρωπαϊκή οικονομία».

Τα επιτόκια αυξήθηκαν για τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο του 2023, στον ανοδικό κύκλο που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022, με το επιτόκιο να φθάνει στο 4% και, αν υπολογιστεί το περιθώριο κέρδους των τραπεζών για ένα στεγαστικό δάνειο, το επιτόκιο κυμαίνεται σήμερα μεταξύ 6,5% και 7,5%. Σε κάθε περίπτωση, όσοι αποπληρώνουν δάνεια με σταθερό επιτόκιο, στο πλαίσιο των σχεδίων που έβγαλαν οι τράπεζες ως αντίδοτο στις συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, δεν θα δουν καμία μεταβολή στις δόσεις τους για όλη τη διάρκεια που ισχύει η σταθερή δόση.

Από την άλλη, ευνοημένοι κατά τι θα είναι όσοι έχουν δανειακές συμβάσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο. Όσα στεγαστικά δάνεια είναι συνδεδεμένα με τους δείκτες Euribor, οι δόσεις εκτιμάται θα αρχίσουν να μειώνονται νωρίτερα και αυτό διότι οι συγκεκριμένοι δείκτες προεξοφλούν τις κινήσεις της ΕΚΤ.
Ως εκ τούτου, για να υποχωρήσουν οι μηνιαίες δόσεις σημαντικά, καθώς υπολογίζεται από τους οικονομολόγους ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα αρχίσουν συντηρητικά και θα είναι της τάξης του 0,25%, για να νιώσουν οι δανειολήπτες διαφορά στη δόση θα πρέπει να γίνουν τρεις μειώσεις μέχρι τέλος του χρόνου και το αποτέλεσμα θα φανεί στις αρχές του 2025.