Κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης του 12% από τις συντάξεις σε περίπτωση αφυπηρέτησης στο 63ο έτος ηλικίας αντί στο 65ο έτος που προβλέπει η νομοθεσία προτείνουν οι Οικολόγοι. Με πρόταση νόμου που κατάθεσε χθες στην Ολομέλεια ο πρόεδρος του Κινήματος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, εισηγείται την τροποποίηση του νόμου περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τη διαγραφή του άρθρου 35 Α.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με τη διαγραφή του συγκεκριμένου άρθρου θα απαληφθεί η πρόνοια σύμφωνα με την οποία ασφαλισμένο πρόσωπο το οποίο επιλέγει να συνταξιοδοτηθεί μέχρι και 24 μήνες πριν από το 65ο έτος της ηλικίας του, δηλαδή στο 63ο έτος, να μην υπόκειται σε αναλογιστική μείωση του ύψους της σύνταξης που δικαιούται κατά 0.5% για κάθε μήνα πρόωρης συνταξιοδότησης. Βάσει του νόμου περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπάρχει πρόνοια στην οποία δίδεται το δικαίωμα στον ασφαλισμένο να επιλέξει, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, τον χρόνο συνταξιοδότησής του πριν από τη συμπλήρωση της συντάξιμης ηλικίας. Ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέξει τον χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησής του, με κλιμακωτή αναλογιστική μείωση από το 65ο έτος της ηλικίας του. Το ποσοστό μείωσης κυμαίνεται από 0.5%, στην περίπτωση που επιλέγει να συνταξιοδοτηθεί ένα μήνα νωρίτερα και αυξάνεται προοδευτικά κατά 0.5% για κάθε πρόσθετο μήνα, μέχρι 12% για επιλογή συνταξιοδότησης στο 63ο έτος της ηλικίας του.

Η κατάργηση στην αναλογιστική μείωση στις συντάξεις αποτελεί πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με γνώμονα τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η κυβέρνηση θεωρεί πως στην περίπτωση κατάργηση της αναλογιστικής προσαρμογής των συντάξεων σε περιπτώσεις συνταξιοδότησης στα 63 έτη ηλικίας υπάρχει το ενδεχόμενο κατάρρευσης του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ). Να σημειωθεί πως πριν από την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού, το Υπουργείο Εργασίας θα προχωρούσε στη διενέργεια αναλογιστική μελέτης, για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι εφικτή η κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης της σύνταξης του 12% σε βάθος χρόνου. Η μελέτη θα έδειχνε κατά πόσο η σταδιακή κατάργηση του μέτρου θα προκαλέσει επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά, ενώ θα εξεταζόταν κατά πόσο θα χρειαζόταν και αύξηση των εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να μετριαστούν οι επιπτώσεις.