Με 3 μεγάλα Χρυσά, 47 χρυσά, και 6 αργυρά μετάλλια, καθώς και 8 ειδικές διακρίσεις ολοκληρώθηκε ο 13ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του Διεθνούς Οργανισμού Άμπελου και Οίνου.

Όπως σημειώνει ανακοίνωση του Υπουργείου, διαγωνίστηκαν 33 οινοποιεία με συνολικά 178 οίνους, αριθμός ο οποίος εκδηλώνει το υψηλό ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από τους οινοπαραγωγούς.

Οι βραβευμένοι οίνοι προέρχονται από γηγενείς ποικιλίες της Κύπρου, σημειώνει το Υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οίνων που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό έχουν λάβει υψηλή βαθμολογία, γεγονός που θα δικαιολογούσε τη βράβευση τους με μετάλλιο, εάν δεν υπήρχε ποσοστιαίος περιορισμός στις βραβεύσεις από το πρωτόκολλο του OIV.

Η τελετή Βράβευσης έγινε παρουσία του Υπουργού Γεωργίας Κώστα Καδή, καθώς και άλλων προσωπικοτήτων και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το παρών τους έδωσαν οργανωμένα σύνολα του οινικού τομέα, οινοπαραγωγοί και άλλοι που ασχολούνται με τον κλάδο.

Οι διαγωνιζόμενοι οίνοι αξιολογήθηκαν από διακεκριμένη επταμελή Κριτική Επιτροπή υπό τον συντονισμό του Καθηγητή Δρ Valeriou V. Cotea, Γραμματέα της Επιστημονικής και Τεχνικής Επιτροπής Οίνου του OIV και επιτηρητή του Διαγωνισμού για διασφάλιση των Κανόνων του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου.

“Ο 13ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου δίνει το μήνυμα ότι μοναδικός νικητής είναι ο Κυπριακός Οίνος, του οποίου αναδεικνύεται η συνεχιζόμενη εξέλιξη, η ανοδική πορεία της ποιότητάς του και το γεγονός ότι ανταγωνίζεται επάξια οίνους με διεθνή αναγνωρισμένη αξία”, σημειώνει το Υπουργείο.

Οι βραβευμένοι οίνοι παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Γεωργίας.